potentila Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Komputer to nie wiem, mechanik ma na 100% program serwisowy i nim to bada- EGR wyczyszczę i napiszę co i jak Edit Odłączyłem przepływomierz, i w dalszym ciągu usterka występuje- EGR nie ruszałem, jakiś taki strasznie zastany i dodatkowo zauważyłem na tej kostce pęknięcie- takie delikatne ale jednak. Druga rzecz, że jak nie jest to przepływomierz, to chyba zostaje tylko EGR- jutro znowu wizyta u mechanika, niech sprawę dokładnie obada- bo jadąc 120 km/h i kogoś wyprzedzając zawsze spada moc i koniec :) a to niestety nie jest bezpieczne dla mnie i innych użytkowników- paliwo leję dobre Shell i Statoil więc nie ma mowy i winie paliwa Oj jak już temat ogarnę, to napiszę :roll: [ Dodano: 2010-08-01, 21:22 ] I wyjaśniło się- zawór ERG wyczyszczony, nasmarowany czymś co ma pomóc i nic- w dalszym ciągu, przy mocniejszym "depnięciu" powyżej 100km/h dostaje zamulenie- już nie wiem co robić?!! Może jest to wina faktycznie świec żarowych- od nowości czyli 9 lat nie były one ruszane- jak to jeszcze sprawdzić co to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyzik Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Witam, też mam ten problem od kilku dni I wyjaśniło się- zawór ERG wyczyszczony, nasmarowany czymś co ma pomóc i nic- w dalszym ciągu, przy mocniejszym "depnięciu" powyżej 100km/h dostaje zamulenie- już nie wiem co robić?!! okazuje się że mój egr się zawiesza (po wyczyszczeniu!) jednym słowem się nie domyka. Mam również wrażenie, że ciśnienie gazów też potrafi go lekko uchylić (sprężyna nie jest zbyt mocna)... więc pewnie czeka mnie wymiana Może jest to wina faktycznie świec żarowych- od nowości czyli 9 lat nie były one ruszane- jak to jeszcze sprawdzić co to świece żarowe służą do podgrzania powietrza w czasie rozruchu... więc nie mają nic do pracy uruchomionego silnika, poza tym komputer również wykazałby ten błąd. A jeśli nie to proponuję miernik lub zwykły próbnik z żarówką i sprawdzić świece po kolei pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 A co z elektrozaworem podciśnienia? http://megane.com.pl/megane-i-phii-elektro...=elektrozaw%F3r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
potentila Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 No to piszę dla potomnych :) Jak wcześniej opisywałem sprawę, podczas rozpędzania się np. pod górkę lub wyprzedzaniu i mocniejszym depnięciu lub chociaż próbie utrzymania prędkości pod górkę zapalała się kontrolka świec żarowych i spadek mocy Zawór był wyczyszczony, i jak stwierdził mechanik- ma on lekką nieszczelność, ale może samo czyszczenie przyniesie efekt- nie przyniosło Dopiero teraz podczas zamiany oleju stwierdziliśmy z mechanikiem jednoznacznie, że trzeba ERG zaślepić- od tej pory koledzy jak ręką odjął :) Dziś zaraz po pracy, podskoczyłem na autostradę i testuje- pierw na początku pod lekką górkę, na ciągłym gazie do 140 km/h i nic- odważyłem się na więcej i 160 km/h i nic Ostatni test to naprawdę spora górka- dość długa i stroma i na liczniku 130 km/h i nim dojechałem do góry było 140 km/h Więc panowie ekologia :) , zaślepiamy ERG Krzyzik zawór zaślep i problem zniknie, przy okazji wyczyść także przepływomierz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz-ch1987 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Witam! Mam problem z turbiną, mam nadzieję, że ktoś będzie mógł mi podpowiedzieć co się dzieje. Otóz mam wrażenie, że raz się włącza, a raz nie, czasem auto idzie jak głupie, ma kopa i super, a czasem totalny brak mocy, jałowe, gaz do dechy i kompletnie żadnej reakcji. Żadne kontrolki się nie zaświecają. Mam megane 2000 r. 1.9 dTi. Jeszcze jedno pytanko, czy jak odłączam przepływomierz powinien się zaplić komputer? Dziękuje za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
potentila Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 mateusz-ch1987, po pierwsze to jak odłączysz przepływomierz to nic się nie zapali- a wracając do twojej sprawy, to napisz dokładnie kiedy usterka występuje- czy jest to podczas normalnej spokojnej jazdy, przy ruszaniu czy może przy podjeździe pod np. górkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 mateusz-ch1987 a egr sprawdzałeś :-> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
potentila Opublikowano 4 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 EGR to podstawa i według mego skromnego zdania to będzie jego wina- osobiście polecam jego zaślepienie, bo odłączenie go i jeżdżenie też nie zawsze potwierdzi jego usterkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexterpl Opublikowano 4 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 zauważyłem że pasek rozrządu w moim dci zrobił się trochę luźny, nie było by w tym nic dziwnego że ostatnio był naciągany 6 miesięcy temu, pasek nie przeskoczył. objawy są takie że auto zamula. wcześniej myślałem ze to przepływomierz ale sprawdziłem na 2 innych i było podobnie. egr zaślepiony, węże od turbo ,podciśnienia, intercooler, elektrozawór turbo sprawdzone i wyczyszczone czy ktoś z was miał podobny problem. w tygodniu jadę do mechanika żeby naciągnął rozrząd przy okazji sprawdzę jak wygląda katalizator w środku jak będzie zapchany to wyleci. ktoś z was miał problemy z luźnym paskiem rozrządu lub katalizatorem? jak u was to wyglądało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 4 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 Ja miałem problem z katalizatorem i wyleciał Ale sprawdź jeszcze filtr paliwa i powierza dolotowego ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz-ch1987 Opublikowano 4 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 a gdzie dokładnie znajduje się ten egr? bo nie bardzo wiem, mulaste autko robi sie ni z tad ni z owad, jak mu sie zachce :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Urban94 Opublikowano 5 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 a gdzie dokładnie znajduje się ten egr? potentila, odpiszę Ci już tutaj, bedzie dla potomnych Obrazek Zielony - przepływomierz Czerwony - EGR Pamiętaj, odłączasz albo to, albo to, nigdy razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexterpl Opublikowano 5 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 filtr paliwa zmieniany był po zimie, tak samo jak filtr powietrza. dziwne jest to że spadek mocy rozkłada sie w bardzo długim czasie wiec nie jest odczuwalny. widoczny objaw gdy przesiądę się, np z innego samochodu po dłuższej trasie, wtedy zachęcam go do jazdy czułymi słówkami "jedź sku**ielu" Tomik 1970 co dokładnie zrobiłeś z katem, rozprułeś puszkę, wytłukłeś prętem czy wstawiłeś strumienice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 19Urban94, mój opis dotyczy silnika dCi, w dTi jest trochę inaczej. dexterpl, ja wywaliłem sam wkład, wykruszyłem go metalowym prętem bez rozcinania puszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexterpl Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 meganecoupe02, czy po wywaleniu kata zmienił się głos pracy samochodu, jakieś niepożądane skutki tego zabiegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi