Megi98 Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 albo sprawdź typowe 2 zawory przy turbinie: westgate i EGR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz-ch1987 Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 A jak można sprawdzić te dwa zawory?? A masz może schemat jak one wyglądają?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megi98 Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 oo tego to nie wiem, tyle wiem że jak jest spadek mocy silnika to często zawiesza się westgate.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
potentila Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 mateusz-ch1987 napisałeś że nie idzie powyżej 110km/h. Nie rozpędza się, czy np. jedziesz i gdy zbliżasz się do tej prędkości, lub ją przekraczasz to czujesz wyraźny spadek mocy? Najlepszym sposobem- wiem sam tak sprawdziłem, to znajdź dobrą drogę (autostradę jak masz pod ręką) gdzie jest wzniesienie- wtedy jedź ze stałą prędkością i spróbuj przycisnąć najeżdżając na górkę jak spadnie ci moc, to jest to zawór EGR. Masz zapaloną jakąś kontrolkę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Urban94 Opublikowano 28 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 mateusz-ch1987, odczep zawór EGR, gdy silnik będzie wylączony. Zobacz czy się poprawiło... ;-) Tylko nigdy nie odpinaj EGRa i przepływomierza na raz, bo ci błąd wyskoczy... Co do zdjęć to poszukaj na forum, o ile pamiętam to MeganeCoupe02 podawał zdjęcia, na których był EGR i przepływomierz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz-ch1987 Opublikowano 28 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 Ja w renault nie mam zaworu EGR który można odłączyć tak jak przepływomierz.Ja mam coś takiego http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://...1t:429,r:10,s:0 [ Dodano: 2010-10-28, 19:35 ] a gry ściągnę wężyk który idzie od zaworu sterującego EGR to lekko ciągnie powietrze(a gdy w tym momencie odłączę zawór sterujący egr nie ciągnie powietrza) zaznaczę że ciągnie bardzo słabo powietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lombardi Opublikowano 1 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 potentila mógłbyś opisać czym zaślepiliście EGR? Da się w domowych warunkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Urban94 Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 lombardi, ja poprostu odłączyłem wtyczkę... Nie trzeba go zaślepiać. Wystarczy, jak go odłączysz gdy silnik jest wyłączony... ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz-ch1987 Opublikowano 5 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Jest ktoś w stanie mi odpowiedzieć na pytanie czy powinno być słychać turbinę w silniku 1.9DTI 98KM ??? Dodam że przy prędkości 100k/h na 5biegu i wciśnięciu pedał gazu do dna auto bardzo wolno przyspiesza (tak jak by się dławiło) Na biegach 1,2,3 autko zbiera się po przekroczeniu 2.500obrotów natomiast na 4 i 5 cienko.Próbowałem przyspieszać pod górkę i auto nie traci mocy.Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarkoo87 Opublikowano 11 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 mam podobny problem:( miesiac temu dzialo sie to krotka chwile i wszystko wrocilo do normy...dzis znow to samo:( dlatego piszę tu. 1,2,3,4,5 wszystkie te biegi reaguja tak samo...mianowicie chodzi o to iz na kazdym z tych biegow auto kreci sie do 2500obrotow i ma bardzo slabe przyspieszenie niczym maluch a moze i gorzej:( czy wcisne lekko gaz czy do polowy czy do oporu przyspieszenie jest takie samo:( spalanie sie nie zmienilo:( pomozcie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Urban94 Opublikowano 11 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Jarkoo87, odczep egra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarkoo87 Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 cytat a wklei ktos fotke by mi pokazac gdzie to jest w MEGANE II 1.9DCI? odczepic i co dalej? Nie cytujemy w całości posta, jesli odpowiadamy bezpośrednio pod nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Urban94 Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 I zobaczyć czy się poprawiło... ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
optyk Opublikowano 17 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 Witam Problem j/w. + regularnie zapala się kontrolka świec żarowych. Od wczoraj chwilowe spadki mocy -tak duże jak kiedyś, gdy spadła mi rura intercoolera :) Zawór egr wyczyszczony. Biorę się za testowanie przepływomierza, odpięcie egr . Pytania: -czy to ustrojstwo ,znaczy przepływomierz też się czyści, czy od razu wymiana wchodzi w rachubę? - to samo z tematem elektrozaworu..? Czy to ten west gate ..? Gdzie tego szukać, bo EGR i przepływomierz tak akuratnie był obfotkowany... :) -jakiś patent na zaślepienie egr, czy po prostu wypiąć kostkę? No i będę się uśmiechał do mechanika o "udrożnienie :) " katalizatora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 17 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 Biorę się za testowanie przepływomierza, odpięcie egr . Pytania:-czy to ustrojstwo ,znaczy przepływomierz też się czyści, czy od razu wymiana wchodzi w rachubę? Możesz spróbować wyczyścić, tylko delikatnie, patyczkiem do uszu. Na elementach pomiarowych może zbierać się lekki film oleju. jakiś patent na zaślepienie egr, czy po prostu wypiąć kostkę? Tak, wypnij kostkę. No i będę się uśmiechał do mechanika o "udrożnienie :) " katalizatora... Odłącz najpierw wydech i zrób jazdę próbną bez wydechu (odłącz zaraz za katem). Jak objawy będą takie same to szkoda katalizatora. Sprawdź jeszcze elektrozawór podciśnienia i jego wężyki. http://megane.com.pl/megane-i-phii-elektro...+podci%B6nienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi