optyk Opublikowano 17 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 OK Tak uczynię i oczywiście zdam relację z efektów. DZIĘKI za pomoc :) 8-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zt.szyk.60 Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Witam wszystkich. Jestem na tym forum gdyż dopadła mnie przypadłość słabego - mułowatego silnika Scenic 1.9 DTi rok 1998. Wygląda to tak. Silnik kręci max do 2500 obr i pomimo pedału gazu w podłodze nic więcej. Nie wiem ile w czasie jazdy albowiem nie uruchomiłem jeszcze prędkościomierza. Ale max wykręciłem ok. 2500 może 3000 i nic a pedał był w podłodze. Wymieniłem filtr powietrza i nic. Po lekturze odłączyłem przepływomierz i nic. Do pompiarza na sprawdzenie układu paliwowego jestem umówiony dopiero na środę w przyszłym tygodniu. Chciałem jeszcze sprawdzić z odłączeniem wtyczki od zaworu EGR, tylko gdzie to draństwo się znajduje i co ma na celu zamknięcie tego. Dodam, że w chwili obecnej kontrolka awarii elektrycznej - elektronicznej się nie zapala w czasie jazdy. U mnie w komorze silnikowej jest coś takiego http://www.google.pl/imgr...1t:429,r:10,s:0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 zt.szyk.60, pobierz plik z załącznika i go przejrzyj. Megane_dTi.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zt.szyk.60 Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 meganecoupe02 wielkie dzięki za plik, bardzo interesująca lektura. Może masz coś więcej na temat silnika DTi i silnika DT. Mam jeszcze jednego scenika z silnikiem DT i nie mogą sobie poradzić z jego pracą. Pracuje równomiernie tylko,że raz praca jego jest tak głośnia, że słychać ją na końcu ulicy a po chwili normalna i znowu hałasuje. Rozrząd, zapłon, pompa, wtryski ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 zt.szyk.60, niestety to wszystko co mam na temat diesla z meganek/sceniców I. Marzy mi się taki dokument z opisem dCi, ale niestety nie znalazłem :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarkoo87 Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 czy ktos wskaze mi na tym zdjeciu gdzie znajde west gate, przelywomierz oraz EGR? bardzo was prosze...ogladalem juz zdjecia na forum i jakos maja sie one nijak do mojej MEGANE II 2003:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
optyk Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 meganecoupe02-dzięki jeszcze raz. Odłączyłem dziś ten piekielny zawór EGR i autko odżyło :) Daję więc sobie spokój z resztą :) W każdym razie renia sie odetkała, jedzie żwawiej, przestały zapalać się świece w czasie jazdy. Znów reaguje na pedał gazu-turbina kręci od 2500 obrotów. Poza subiektywną ocena-widzę to na chwilowym zużyciu paliwa-znów może uzyskać 25l/100, a z podłączonym zaworem max 18-19. Podziękować :) 8-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarkoo87 Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Czy mogę liczyć na czyjąś pomoc w tej sprawie? nie mogę ustalić gdzie znajduje się zawór EGR, przepływomierz i WEST GATE. Zdjecie mojego silnika widzicie powyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Na czerwono zaznaczyłem mniej więcej gdzie powinien być EGR. W Twoim silniku jest równolegle do tej srebrnej rury którą widać na pierwszym planie. Przepływka jest na grubej czarnej rurze za filtrem powietrza - przynajmniej powinna tam być. Waste gate nie wiem gdzie jest. Na pewno nie jest to west gate :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz-ch1987 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 Witam ponownie po dłuższej przerwie. Opisywałem mój problem z autem. Po diagnozie u mechanika wykazało ze wszytko jest niby ok, ale mój wspaniały mechanik podejrzewał wtryski, podmienił wtryski i auto zaczęło rwać jak nie wiem. Zamówił nowe końcówki wtryskiwaczy i po założeniu moja megi stała się rakietą!!! Nie żaden EGR,przepływomierz czy turbina tylko wtryski! Z autka nie chce się wysiadać:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 To jak wtryski lały to powinien więcej palić, kopcić itp. Nic nie pisałeś o tym, poza brakiem mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 mateusz-ch1987 powiedz kolego, jeśli to nie tajemnica, jaki jest koszt wymiany końcówek wtryskiwaczy? Nie wykluczam, że też mnie to czeka :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz-ch1987 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 To jak wtryski lały to powinien więcej palić, kopcić itp. Nic nie pisałeś o tym, poza brakiem mocy. Autko wcale nie kopciło, paliło średnio 5-5,5 l / 100km. Także żadnych oznak, że walnięte wtryski. Wymiana samych końcówek wyniosła mnie 1200zł. Trochę kaski, ale opłaca się zainwestować, bo autko jest teraz jak ogień w stodole :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 Autko wcale nie kopciło, paliło średnio 5-5,5 l / 100km. Także żadnych oznak, że walnięte wtryski. Specyficzny przypadek. Kopcenie jest oznaką padającej turbiny/lejących wtrysków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Denik Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Koledzy nadszedł mój czas z tzw. brakiem mocy, otóż można było deptać i auto nie jechało. Na 5 biegu 110 km/h max. W sumie mogę stwierdzić, że nie reaguje na gaz. Zacząłem kopać na forum, padło najpierw na przepływomierz, odpiąłem i przejechałem się. Auto odzyskało dawny wigor (no ok mamy sprawcę zamieszania), następnie podpiąłem wtyczkę i zamulenie powróciło. No to kolejny raz macha w górę, wtyczka wypięta i scenic lata jaj miło Teraz pytanie, czyścić przepływkę czy kupić nową? Z tego co czytałem jak nowa to oryginał a to już koszty więc zostaje używka, jakieś rady co do zakupu? Jak długo mogę jeździć z odpięta wtyczką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi