lepper_pl Opublikowano 13 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 tak na klimie jest taka zależność że traci parę kucy a u mnie nawet na wysokich obrotach powstaje taki efekt jak by była turbo dziura a potem znów ciągnie auto do przodu. Więc objaw jest normalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry Opublikowano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2008 Kontynuując temat: Dziś sprawdzałem w warsztacie szczelność układu powietrza doładowania ( intercooler i rury idące do turbo), bo podobno nieszczelność potrafi obniżyć ciśnienie o 50 %. Nieszczelności nie stwierdzono. Padła teoria, że winny może być zawór sterujący turbiną. Podobno może się nie otwierać do końca. I tu powstaje pytanie: Czy można jakoś to sprawdzić, nie wymieniając tego zaworu? Manometr zapięty na przewody pokazał zaledwie 0,4 bar przy 4 tys obr. Nie uśmiecha mi się regeneracja turbo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamson Opublikowano 17 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2008 A komu się uśmiecha. :) Ja usłyszałem, że nie warto regenerować, że to jedyna część której nie powinno się regenerować w samochodzie i już lepiej kupić używaną w dobrym stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deteik Opublikowano 18 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2008 Wracając do braku mocy: wydaje mi się że przed tyn jak kupiłem meganke to długo stała, i dlatego nie mogła się pozbierać. obecnie po miesiąccu użytkowania i wymianie filtrów jeździ suuuuuper! Jestem bardzo zadowolony. Turbinka gwiżdże pięknie, sama radość:) tylko klime włączam na trasie jak się rozpędze:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalll Opublikowano 18 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2008 witam.w moim scenicu 2000r 1,9dTI tez wystepuje brak mocy ale tylko czasami,ostatnio w trasie dopiero po 800km albo dziś rano po 3km.normalnie sobie jadę i nagle spadek mocy obroty odrazu do 2tyś i tak przez 2-3 min a potem wszystko wraca do normy,auto ani nie dymi na czzarno ani an biało,predkość max do 195km/h z wiatrem do 200km/h :).A zaczęło sie to gdzieś około miesiąca temu,równo z dziwnym odgłosem spod auta,myślałem że tłumik dziurawy albo rura ale i jedno i drugie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry Opublikowano 18 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2008 uż lepiej kupić używaną w dobrym stanie. Tylko kto Ci da gwarancję, że jest lepsza niż twoja? A tak na marginesie. Czy sama turbinka od dCi nie podajdzie? Albo od innego autka? Przecież Renault nie jest producentem turbin. Może można jakoś kupić turbo nowe nie przez ASO za kosmiczne pieniądze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deteik Opublikowano 25 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2008 Problem powrócił:) Zauważyłem że moje megi jak się zagrzeje to nie ma mocy!!!:) wczoraj spędziłem w korku ok 50 minut i to wystarczyło żeby na 1 biegu było mułowate, a na pozostałych nie zbiera sie tak jak na zimno. Czekam na sugestie czym to może być spowodowane! z góry dzięki nza pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krilas Opublikowano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 u mnie był podobny problem ze spadkiem mocy, dziś wymieniłem w serwisie Przepływomierz na nowy i Scenic śmiga o wiele lepiej, nawet zbiera się i przyspiesza o niebo lepiej..... :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradi Opublikowano 27 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 Witajcie u Mnie jest taki problem,że moja meganka jest mułowata na niskich obrotach,jak załączy sie turbinka to już się zbiera.Od czego to może być. Jeszcze jedno smród spalin jest taki jakby była nieodpowiednia mieszanka,czy to może być od wtrysków lub pompy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas.s Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 Witam! Tak sobie czytam ten temat i nie mogę dojść do przyczyny mojej małej usterki. Od paru dni zauważyłem chwilowy spadek mocy silnika (1.9 dTi) przy ok 3000obr/min. Ale rożnie to się objawia np. -chwilowy spadek mocy (parę sekund) po chwili wraca do normy. -na 4 biegu max 3000obr/min Czy to będzie wina tego przepływomierza czy może filtra paliwa którego dawno nie wymieniałem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 Witam, też mam podobne problemy jak opisujecie, auto rozpędza się do 120, wyskakuje błąd, spada moc i trzeba uruchomić ponownie silnik. Wymieniłem przepływomierz - nic, wyczyściłem egr - nic. Serwis 2 razy nie pomógł. Teraz odłączyłem czujnik ciśnienia w kolektorze (pressure sensor) taki mały na ścianie grodziowej - dochodzi do niego gumowa rurka o długości ok 15 cm i elektryczna wiązka - po uruchomieniu świeci kontrolka świec żarowych ale auto rozpędza się do 170 bez problemów, tyle że chyba więcej pali. Musze podmienić ten czujnik i się okaże czy to jego wina. Druga sprawa. Zanim wpadłem na pomysł z czujnikiem odłączyłem cały układ wydechowy zaraz za katalizatorem, jazda próbna i auto chodziło bez żadnych problemów !! do 160 bez żadnych problemów. wywaliłem katalizator, złożyłem całość i błąd znów sie pojawiał. Teraz jeżdżę bez czujnika, błąd świeci, samochód jeździ. Ma ktoś pomysł co to może być? Jest tyle postów ale w żadnym nie ma odpowiedzi. Jestem gotów przetestować Wasze pomysły bo moje już się skończyły. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artkar Opublikowano 3 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2008 Witam. Mam Meganke 19 dti i także straciła moc. Mam pytanko odnośnie turbiny czy jak się przegazuje samochód to powinna się ruszyć dźwigienka???U mnie nic nie widać żeby pracowała co może być tego powodem i czy to miałoby wpływ na to że nie ma dobrego przyspieszenia bo prędzej rwała jak "benzyna". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 3 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2008 Ja usłyszałem, że nie warto regenerować, że to jedyna część której nie powinno się regenerować w samochodzieprzeciez zostaje tylko stara obudowa,ktora sie piaskuje a w srodku jest wszystko nowe :) Ktos Ci zle powiedzial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry Opublikowano 3 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2008 Teraz odłączyłem czujnik ciśnienia w kolektorze (pressure sensor) taki mały na ścianie grodziowej - dochodzi do niego gumowa rurka o długości ok 15 cm i elektryczna wiązka - po uruchomieniu świeci kontrolka świec żarowych ale auto rozpędza się do 170 bez problemów, tyle że chyba więcej pali. Musze podmienić ten czujnik i się okaże czy to jego wina. Ale odłączyłeś tę gumową rurkę, czy wtyczkę elektryczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 3 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2008 jerry, odłączyłem tylko wtyczkę elektryczną. Jutro fura idzie do mechanika, który zajmuje się tylko dieslami od ŁADNYCH kilku lat. Zobaczymy. jesli odbiorę auto w sobotę to pochwalę się czy naprawił czy nie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi