SoundWave Napisano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 "W ofercie francuskiej firmy pojawią się niedługo dwa kabriolety. Pierwszy to czteroosobowy Mégane Coupé-Cabrio z elektrycznie składanym metalowym dachem, a drugi do dwuosobowy Wind. Ten model bazuje na Twingo, ale trudno to stwierdzić, patrząc na jego nadwozie. Auto wygląda oryginalnie i zadziornie, choć trochę brakuje mu proporcji. Nie można jednak zarzucić, że jest nudne i wtórne. Wind (z ang. wiatr - cóż za czasy, że dumni Francuzi sięgają po język Szekspira) wyróżnia się na tle rywali dachem. Jest metalowy, jednak nie składa się w sposób znany z innych aut typu coupé-cabrio, ale obraca się i chowa w bagażniku. Zalety takiego rozwiązania? Po pierwsze, konstrukcja jest prostsza, lżejsza i tańsza, więc wind nie powinien być drogi. Po drugie, pojemność bagażnika jest taka sama niezależnie od tego, czy podróżujemy z otwartym czy zamkniętym dachem. Po trzecie, przemiana z coupé w cabrio jest rekordowo szybka - trwa zaledwie 12 s. Pod maskę wietrznej renówki trafią silniki benzynowe o mocy 100 i 133 KM." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek127 Napisano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 ciekawe autko, ale i tak bym nie kupił za 60tys można kupić dużo lepsze Megane III i na pewno z lepszym wyposażeniem. A na zdjęciach na pewno jest wersja za 80tys ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek1987 Napisano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 podobny troche do opel tigra :) 2-osobowe auto to nie dla mnie i nie za taka kase Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bblack Napisano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 http://www.renault.com/en/Vehicules/Pages/renault-wind.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek127 Napisano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 filmik jak jeździ, jak dach się składa, jak wygląda.Samochód raczej dla lansu jak Fiat 500, Toyota IQ czy Mini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Ciekawe autko ale raczej dla kobitek :) Dobry konkurent dla Opla Tigry i Peugeota 207 CC. Ogólnie ciekawy model ale zdecydowanie za te pieniądze wolałbym nową Megane Coupe :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek127 Napisano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 kiedy będzie dostępny w polsce K[cenzura] m[cenzura] Na forum cenzuralnie się wysławiamy. Nazwę własnego kraju wypada z wielkiej litery napisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0cool Napisano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 http://moto.allegro.pl/renault-wind-1-6-16v-roadster-mega-stan-i3132713797.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subratri Napisano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) No właśnie chodzi po głowie taki bączek :P Ten silnik wydaje sie być bardzo ciekawy - 1.2 i 130 koni. To bardzo kusi, poza tym autko się naprawdę fajnie prezentuje na drodze no i malutkie - wszędzie wjedzie i stanie. Niestety ciężko spotkać na parkingu razem z właścicielem, żeby rzucić okiem jak tam z bagażnikiem i jak spalanie wygląda w rzeczywistości. Jaki tam jest realny V max - czy to jest szybkie po mieście czy można też pogonić na high-way'u. Może ktoś ma jakięś wiedzę?? Edytowane 13 Kwietnia 2013 przez 0cool Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benek25 Napisano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 W Niemczech ceny zaczynają się od około 10 tys. euro za te autko z 2011 roku . Widzłałem je 2 razy na drodze i jakoś nie przypadło mi do gustu . W tej cenie to można wiele innych fajnych furek znaleźć i też w wersji cabrio , ale co kto woli . Auto wg mnie bardziej dla kobiet. Silnik 1.2 tce ma 101 koni a silnik 1.6 ma 133 . więc wg mnie szału nie robi .Patrząc po ogłoszeniach to najwięcej do sprzedania z silnikiem 1.2. . Tych 130-konnych nie znalazłem za wiele w ofertach sprzedaży. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cruel Napisano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Wg danych technicznych 1.2 10,5s do 100tki, a 1.6 9,2s do setki. Więc w sumie nie jest źle. Prędkości max na poziomie 190 i 200km/h także wystarczające jak na takie autko. Bagażnik 270litrów, więc także przy tych gabarytach nie ma na co narzekać. Jednak cena zbyt wysoka jak za takie wozidełko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subratri Napisano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 cena jest bardzo ok jak na autko miejskie z jajem. Tego nie można porównywać do M III tylko do fiata 500 albo bardziej smarta bo to te rozmiary. Tamte jednak są nudne jak flaki z olejem a szmaciany dach właściwie dyskwalifikuje samochód z autostrady. Wind tak naprawde nie ma konkurencji, a 100 koni z silnika 1.2 ... no mi to robi szał, tym bardziej 100 koni w twingo. Szkoda, że nie znalazłem nigdzie 1.5DCI, do twingo wkladali to i pomyslał by człowiek, że i tu się znajdzie, ale znok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts