kepa416 Napisano 16 Maja 2010 Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Witam planuje zbudowanie blaszaka na samochód, czy ktoś trzyma megane w blaszaku co może powiedzieć o wymiarach co by poprawił i co zmienił? Wiem że megane po otworzeniu drzwi jest bardzo szerokie jakie wymiary polecacie na samochód i jakąś szafkę na narzędzia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gojgien Napisano 16 Maja 2010 Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 po otworzeniu drzwi jest bardzo szerokie jakie wymiary polecacie na samochód i jakąś szafkę na narzędzia. skoro planujesz takie wymiary by drzwi otwierać to sobie pozaznaczaj na podwórku punkty skrajne przy otwartych drzwiach, a także przód i tył auta, do tego dolicz miejsce na wygodne obejście przyjmując 80 cm jako wymagana skrajnia. Potem wyjedź z tego zaznaczonego pola i pomierz. Głębokość stołu warsztatowego doliczył bym z tyłu auta (albo z przodu, jak wolisz wjeżdżać) jakieś 60- 80 cm + 100cm pomiędzy autem a stołem. To takie optymalne wymiary by było wygodnie. Obawiam się jednak, że taka powierzchnia już będzie wymagała zgody na budowę, bo to przekroczy dopuszczone wymiary, gdzie wystarczy tylko zgłoszenie. Patrz przepisy prawa budowlanego. W przypadku zdecydowania się na mniejsze wymiary, spełniające wymagania, ja bym zrezygnował z szerokości na rzecz długości, bo nie zawsze będziesz potrzebował otwartych drzwi z obu stron, a stół warsztatowy w tyle garażu jest bardzo przydatny. Nawet bardziej praktyczny jak na jednej z bocznych ścian bo mniej się nachodzisz. To takie moje wnioski jako praktyka ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evolution1 Napisano 16 Maja 2010 Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Na zgłoszenie na postawienie mozna zbudowac cos do powierzchni 25m2 na kazde 500m2 terenu. Np. wiate 4x6 metrow co idealnie spelni wymagania, lecz co wazne nie moze miec drzwi ( tak legalnie). ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kepa416 Napisano 16 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Przepisy znam.. Będzie to i tak większe bo sam garaż i przy tym miejsce na drewno (ok 20 m3 ma się zmieścić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts