piratt Opublikowano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Z tego co wiem GT spełnia normy EURO5. Dynamique spełniał EURO4.. Nowe normy, wyższe spalanie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej79 Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Witam serdecznie. Zastanawiam sie nad zwiększeniem mocy w rmc tce 180. Interesuje mnie wzrost przyspieszenia z seryjnych 7,8 sekund do ok 7,2. Nie chce jakos strasznie żyłować silnika i zazwyczaj nie katuje go. Czasami mam fantazje ruszyć szybciej i tyle. Czy uważacie że ten silnik ma możliwość bezpiecznego podniesienia mocy do ok 195km? I czy taki wzrost dałby wspomniany wyżej przyrost przyspieszenia? Ostatnia kwestia: czy ktoś w aucie z tym silnikiem zdobią tuning? Bardzo chciał bym poznać opinie kogoś z takim doświadczeniem. I czy był to box czy chip ? Pozdrawiam i z góry dzięki za Wasze opinie. Dodano: 16 lut 2013 - 14:24 Cześć, robił ktoś z was chip-tuning TCE 180? zastanawiam się mocno nad chipem, ale chętnie poznam też opinię kogoś, kto założył BOX-a. interesuje mnie głównie bezawaryjność oraz wzrost przyspieszenia - bo jak na 2 litry z turbo i 300 Nm to 7,8 wydaje się kiepskim wynikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaba Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 (edytowane) bez przesady :) to jest tylko bardzo skromnie uturbiona 2-litrówka. 2-litrowe i niezniszczalne silniki Hondy to 150KM. 300nM to byle mocniejszy klekot ma większy power. To skromnie uturbiona jednostka z zapewne małą turbinką :) A ty byś chciał osiągów wersji 220-250KM Mitsubishi :) Maksowanie turbo-benzyn to nie często gęsto bardzo efektywne, skuteczne i nie pogarszające warunków pracy silnika a także nie zwiekszejące spalania! maksowanie klekotów. co nie znaczy, że nie możesz swojej jednostki trochę zmaksować :P to tak poza tematem trochę bo nie posiadam takiej jednostki ani wiedzy jak ją optymalnie zmaksować... Edytowane 16 Lutego 2013 przez zaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flacha Opublikowano 20 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Jak by sie udalo zrobic ten tunning to prosze o info, gdzie, co, jak i za ile :lol:. Ja sie zastanawiam nad wzmocnieniem w przyszlosci mojej 1.4 Tce tak do 150-160 koników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej79 Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 ja w poniedzialek robie remap w jaszpolu. takze za 2 dni bedzie wiadomo co i jak. podobno ma byc 7 sek do 100, i znaczna poprawa elastycznosci, przy 200km i 350 Nm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Robisz mapę czy boxa? Daj info o efektach, cenach itp. Może wrzuć wykresy z hamowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flacha Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 I jak poszło? Moc podniesiona? Napisz coś bo ciekaw jestem bardzo :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej79 Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Wiec tak: jaszpol do tej pory nie robił remap tce 180. Maja doświadczenie z tce 1.2 ale nie z 2.0. Ja z kolei nie chciałem boxa. Zostałem uprzedzony ze sterownik jest bardzo podobny o ile nie identyczny z tym w rs 250. Natomiast przez pierwsza godzinę odczyt sterownika nie powiodl sie - okazało sie ze powodem był za ciepły silnik. Po ostudzeniu w koncu odczyt sterownika sie powiodl i program został wysłany do vtechu (jaszpol z nimi robi chipy) Po 3 godzinach vtech przysłał nowy program. Podobno wzorowany na tym dla silnika 1.4 tce. Kolejny krok - hamownia przed zmiana - potem remap - i znowu hamownia. Plus dostrajanie programu pod moj silnik - kolejne 2 h. Efekt na silniku : 205 km i 355 Nm. Chciałem bez nadmiernego zylowania. Efekt czuć podczas jazdy znacznie. Szczególnie na 3 do 5 biegu. Samo przyspieszenie nie wzrosło za bardzo - głownie przez to ze skrzynia biegów nie pozwoli na dojście do 100 na 2 biegu. Wcześniej odetnie przyspieszenie. Ale 3- 5 bieg - bajka. Autko jest znacznie znacznie szybsze. Cena - 2500. Mysle ze przyspieszenie od 0 do 100 wzrosło. Nie mierzylem co prawda wiec trudno mi napisać o ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flacha Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 (edytowane) Jeśli współpracują z V-tech to dziwi mnie że na stronie V-tech dla 1.4 Tce jest box tylko w cenniku. Podobno są straszne problemy z chipowaniem naszego silnika a tu ty piszesz ze mają doświadczenie z 1.4... hmmm Edytowane 11 Marca 2013 przez Flacha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej79 Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 (edytowane) mnie poinformowali że problemem jest nie sam chip ale odczyt sterownika. i faktycznie był z nim problem, wynikający z temperatury silnika. kilka razy był błąd odczytu i dopiero po iluś tam próbach się udało. poinformowali mnie że jak odczyt się uda to już sam chip problemem nie jest. silnik 2.0 (znowu informacja z jaszpolu) to taka swego rodzaju hybryda - do silnika 2.0 dodali turbo podobne do tego w 1.4 tce, oraz pewne elementy z rs 250. a ponieważ chipowali juz kilka rs 250 i mówili że także 1.4 to w zasadzie byli pewni że zrobienie programu do tce 180 będzie wykonalne o ile odczyt się powiedzie. cóż, ja moge po tych kilku dniach napisać że silnik działa normalnie. bardzo zalezalo mi na bezpieczeństwie, aż ich zanudzałem gadaniem że to jest najważniejsze i aby nie robili nic na siłę. czas pokaze. ale jestem dobrej mysli. Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki P_r_z_e_m_o Edytowane 16 Marca 2013 przez Andrzej79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi