krysk Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Witam serdecznie, lewa przednia szyba od kierowcy otwiera się zupełnie odwrotnie w stosunku do innych szyb (tj. inne się zamykają, ta się otwiera) a samo otwieranie przebiega skokowo. Czytałem, że na skokowe otwieranie szyb należy przeprowadzić proces uczenia szyby - przeprowadzone kilkukrotnie - niestety bez rezultatów. Co może być przyczyną? Co muszę sprawdzić? Niestety nie mam jak sprawdzić czy sam przełącznik działa poprawnie (to by mogło tłumaczyć jedną z wad). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wopa Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Prawdopodobnie przy montażu zamieniono przewody miejscami (moze być w przełączniku lub przy silniczku szyby) Aby to sprawdzić spróbuj przyuczyć szybę ale odwrotnie. Spuść ją na dól i chwile przetrzymaj. Jeżeli po takim przyuczeniu szyba bedzie sie normalnie otwierać i zamykać (tylko odwtotnie) to wina przewodów. Trzeba rozebrać i zamienić miejscami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Prawdopodobnie przy montażu zamieniono przewody miejscami Nie ma takiej możliwości, wtyczki da się włożyć tylko w jednym położeniu. Chyba, że ktoś coś grzebał w kabelkach, a tego kolega krysk, już nie napisał. Przypuszczam, że padł albo pada moduł na silniczku, Już gdzieś o tym czytałem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krysk Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Aby to sprawdzić spróbuj przyuczyć szybę ale odwrotnie. Tak też próbowałem - zwątpiłem w swoją pamięć podczas przyuczania i próbowałem obydwu wersji - niestety żadna z nich nie pomogła - szyba nadal się otwiera skokowo. Co do zamienienia przewodów - tutaj jest mi ciężko się wypowiadać, ponieważ jestem świeżo upieczonym właścicielem. Sądziłem, że to bardziej wina przełącznika lub też nienauczonych szyb - przełącznika niestety nie mam jak sprawdzić. Moduł na silniczku? Czy jest jakiś sposób abym to zweryfikował przed wymianą na nowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Czy jest jakiś sposób abym to zweryfikował przed wymianą na nowy? Przełożyć z innych drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hcm Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 sprawdź akumulator, może jest słaby. u mnie było tak jak piszesz i trzeba było podładować aku i wszystko wróciło do normy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krysk Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Czy w tej sytuacji ten objaw w takim razie nie powinien zniknąć w trakcie jazdy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walles78 Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 problem, :evil: zostawiłem autko z kartą w środku z włączonym radiem i na światłach, niby tylko na chwilkę ale to się sporo przeciągnęło ;( No i padł mi aku.... ;/ po podładowaniu (3godz) wszystkie 4 szyby otwierają się skokowo, czy powinienem bardziej podładować aku no i na czym polega "przyuczenie szyb"? no a może coś walnęło przy tej kochanej francuskiej elektronice, bo z tego co słyszałem różnie z nią bywa - czy pech dosięgnął i mnie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Przyuczenie szyba polega na tym, że otwierasz, a następnie zamykasz szybę cały czas trzymając przycisk otwierania/zamykania szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walles78 Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 ok, więc przyuczanie w moim przypadku nie pomaga, szarpie nadal, no i niewiem co teraz aku czy elektryka [ Dodano: 2010-09-08, 07:28 ] hehhee dziwna sprawa, podłączyłem aku pod prostownik na całą noc - coś zadziałało ino nadal nie kapuje dwie z szyb podnoszą się gładko a kolejne dwie nadal skokowo - o co tu biega ?????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wopa Opublikowano 8 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2010 przyuczanie w moim przypadku nie pomaga Przyuczenie polega na zamknięciu szyby skokowo i jak już jest zamknięta to trzymasz ok 10 sek. przycisk tak jakbyś chciał zamknąć szybę. Po czym szyba otwiera sie normalnie. I tak z kazdą szybą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walles78 Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 dzięki wopa moje wcześniejsze przyuczanie nic nie pomagało gdyż trwało zbyt krótko teraz jest wszystko w najlepszym porządku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dono Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Żaden z waszych sposobów u mnie nie śmiga MII 2 dzwiowa. Zaczęło się od tego że na parkingu szyba kierowcy sama opuściła się pod moją nieobecność. Rozebrałem drzwi silnik wyrwał się z tego zwijacza i kombinowany moduł. Kupiłem silnik z modułem szyba chodzi pulsacyjnie ale tylko do dołu, odłączałem akumulator na 5 min, przyuczałem i nic tak się bawiłem sterownikiem z drzwi kierowcy że przestała chodzić prawa szyba. Pomocy. Może jakiś elektryk z okolic Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi