pablolXXI Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum. Od 6 miesięcy jestem użytkownikiem Scenica 1.6 z 2005 roku. Około trzech tygodni temu spotkała mnie niespodzianka - problem z odpaleniem. Wyglądało to tak, że nie miał siły przekręcić rozrusznikiem, "klikał" przekaźnik i przygasały kontrolki. Odpaliłem z drugiego akumulatora i do dnia wczorajszego wszystko ok. Wczoraj rano wypad do miasta stołecznego W-wy i z powrotem. Zaparkowałem pod domem za pół godziny chciałem odjechać znowu to samo. Telefon do przyjaciela i z drugiego akumulatora - działa. Proszę o pomoc czy to czas na nowy akumulator, czy problem z innej beczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Urban94 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Podładuj akumulator, jak go podłączysz spowrotem po naładowaniu, to sprawdź ile prądu pobiera podczas postoju, gdy jest zamkniety... Więcej szczegółów poszukasz na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablolXXI Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Tak zrobię, ale czy to możliwe, że tak nagle zabrakło prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Urban94 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Być może zostawiłeś coś prądożernego włączonego, albo autko pobiera za dużo prądu podczas postoju, gdy jest zamknięte... Chociaż znam też przypadki, że gdy akumulator padł to z minuty na minute nie mogłem odpalić... :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Pięcioletni akumulator może paść. Podładuj Akumulator, a najlepiej sprawdź w jakim jest stanie. Prawdopodobnie skończy się to wymianą akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablolXXI Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Jutro jadę do elektryka. Dzisiaj odpaliłem podjechałem do sklepu i znowu to samo. Z drugiego odpaliłem, pojechałem na działeczkę. Powrót po około 6 godzinach odpalił, ale nie będę czekał bo zastrajkuje w najmniej odpowiednim momencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Sprawdź rozrusznik ,bo wygląda mi to na styki elektomagnesu lub tulejki na wirniku rozrusznika . Przy dwóch akumulatorach ma dość prądu aby zakręcić rozrusznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablolXXI Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Dzięki za sugestie. [ Dodano: 2010-08-26, 14:21 ] Po wizycie u elektromechanika - diagnoza - padł akumulator. Na razie wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkside80 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Sprawdź rozrusznik ,bo wygląda mi to na styki elektomagnesu lub tulejki na wirniku rozrusznika . Przy dwóch akumulatorach ma dość prądu aby zakręcić rozrusznikiem. Ja mam ten sam problem ze nie chce odpalic nawet z drugiego akumulatora. I chciałbym (zanim odwiedze mechanika)sprawdzic rozrusznik i styki przy nim.Ale nie wiem za bardzo gdzie go szukać w komorze silnika.Od góry da sie do niego dosiegnąc na tyle zeby przynajmniej sprawdzic styki elektromagnesu? Naprawione .Została naprawiona instalacja elektryczna.Zaśniedział kabel gdzies w obwodzie i nie podawał prądu ze stacyjki do rozrusznika.Więc rozrusznik maiłem ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Od góry da sie do niego dosiegnąc na tyle zeby przynajmniej sprawdzic styki elektromagnesu? Może i się da, ale to kombinacja alpejska, lepiej od dołu. Ale poza sprawdzeniem kabli nic więcej nie zrobisz. darkside80, na forum piszemy pl-literkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pizza Opublikowano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Akumulator to jedno, drugą opcją jest automat rozrusznika. Przerabiane w Sceniku IphII i wszystko też najpierw wskazywało na akumulator. Jeżeli problem się powtórzy sugeruję zatargać na sznurku do elektryka żeby mógł zdiagnozować. W moim przypadku zabawa w kotka i myszkę trwała 1,5 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkB Opublikowano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 ...sprawdzic rozrusznik... Nie wiem na ile jest to miarodajne,ale w moim przypadku sprawdzenie polegało na pomiarze napięcia podczas kręcenia rozrusznikiem.U mnie pomiar wykazał 9,5V(na w pełni naładowanym aku).Do wymiany poszły:automat i tulejki rozrusznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkside80 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Po wizycie u elektryka okazało sie że padł układ elektryczny.Zaśniedział kabel. Na szczęście rozrusznik miałm dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi