bolom Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Witam, Mam Megane II ph II 2007 z silnikiem 1.5 dCi. Chciałbym sie dowiedzieć co będzie oznaka kończącego sie zywota koła dwumasowego? Czy miał już ktos taką sytuację, że musiał je wymienić, a jęsli tak, to jakie były symptomy? Będe wdzięczny Bolek - Nieporęt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slowik8609 Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 jeśli się nie mylę powinieneś słyszeć jednostajne stuki na biegu jałowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tazesz Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 sorry ale w tym modelu jednak nie ma koła dwu masowego. Jest zwykłe sprzęgło. Zajedź do sklepu sprawdź sam a nie słuchaj mechanika. Wymiana sprzęgła troszkę kosztuje.... POWODZENIA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian1000000 Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Tazesz, a kto ci tak powiedział ze niema Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorth Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 bolom, Ciężkie i głośne odpalanie auta rano pod nocnym postoju. Drgania przenoszone do wewnątrz auta oraz problemy z wrzucaniem 1. U mnie takie objawy a jestem już po wymianie kompletu sprzęgła z dwumasą oraz wysprzęglikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tazesz Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 damian1000000, słuchaj - podjedź do sklepu z częściami zamiennymi gdzie są elementy do renówek i zapytaj ile będzie kosztować sprzęgło kompletne (kompletne to jest tarcza o docisk) bo wycisk (wysprzedać) występuje poza tym kompletem - i się dowiesz. Podaj swój rocznik, model silnika i skrzyni. A sprzedawca Ci na pewno podpowie - LUK czy Valeo ... I będziesz wszystko wiedział. Waśnisz sobie sprawę czy jest tam dwu masowe czy normalne sprzęgło z hydraulicznym niesprzęganiem. POZDRAWIAM PS. W mojej megi, też tak myślałem, aż w końcu przyszło się co do wymiany i okazało się, że jest zwykłe sprzęgło. Ufff (bo dużo tańsze od dwu masa) :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opielowski Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 no trudno żeby w 1.4 16V była dwumasa. Tu masz jeden z objawów zużytego już koła dwumasowego: .Ale tak ogólnie Wam powiem, że chyba w dci-kach nieźle trzymają się dwumasówki... przynajmniej dosyć rzadko się słyszy żeby ktoś robił dwumase, w przeciwieństwie do 2.0 TDCI i 2.0 TDI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorth Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Tazesz, Dwumasa występuje w autach z nagłym dużym przyrostem momentem obrotowym. W żadnej wolnossącej benzynie nie ma dwumasy. ;-) Wymiana nie jest fajna bo w zależności od części a bardziej ich jakości to coś koło 4 tys. za kompletne sprzęgło z dwumasą tak jak sie powinno wymieniać. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slowik8609 Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 no czyli jest tak jak pisałem - stuki na biegu jałowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obiboc Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 W benzynowych bez turbo dwumasa nie występuje, w silnikach 1,9 dci jest w wszystkich. A czy 1,5 dci to rowniez dotyczy czy też zależnie od mocy silnika? Wydaję się mi iz w 1,5 wersja słabsza jej nie posiada natomiast 74 kW i 76 kW takowe posiadają. Prawda to czy mam błędne informacje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slowik8609 Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Obiboc, też mam takie info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inozbik Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Oczywiście że w benzynach występują koła dwumasowe.. W moim 2.0 16v niestety jest jak i w każdym innym mocnym benzynowym silniku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obiboc Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Oczywiście że w benzynach występują koła dwumasowe.. W moim 2.0 16v A to oznacznie silnika w twoim bolidzie F4R to nie przez przypadek informacja iż masz dmuchawę? Tak sie pytam bo nigdy nie spotkałem się z kołem dwumasowym w silniku wolnossacym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 w silnikach 1,9 dci jest w wszystkich Pod warunkiem że nie jest to jednostka 102KM z meganek i sceniców I (i chyba lagun I). /Post tylko w ramach informacji :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Troszkę odbiegnę od tematu, ale koło dwumasowe z tego co pamiętam jest nawet w Volvo S40 1.8 16V :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi