logigamer Opublikowano 7 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 a byłeś w serwisie? u mnie cieżej wchodzi ale powtarzać nie musze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borek25wawa Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 do logigamer no jak dla mnie to jest naprawde dobrze może nie idealnie bo ciężko określić ideał ale spokojnie mogę powiedzieć że skrzynia pracuje bardzo dobrze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logigamer Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 dziś poczyniłem kolejne obserwacje, i zdarza się że idealnie 1 i 2 wchodzi, ale to jakies 15%. reszta to lekki opór. ps ogolnie nie lubie tych krótkich przełożen, 1,2,3,4 i macha się i macha... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borek25wawa Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 no wiadomo, że przełożenia są krótksze bo skrzynia (przynajmniej u mnie) jest 6 biegowa, a w takim razie nie wiem czemu u ciebie jest opór bo u mnie naprawde skrzynia chodzi super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logigamer Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 z tych nowych 110KM to wszystkie były 6 biegowe. Trochę nie przyzwyczajony jestem do tego, i 1,2,3 jak się jedzie "eco" zgodnie ze wskazaniami strzałek komputera to się wlecze :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr4g0n Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 a byłeś w serwisie? u mnie cieżej wchodzi ale powtarzać nie musze... I co im powiem? Panie raz w miesiącu nie mogę wrzucić drugiego biegu. Wchodzi za 2gim - 3 razem? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logigamer Opublikowano 10 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 @dr4g0n można, nic nie tracisz mając gwarancje:) ps nigdy 6biegowa nie jezdzilem i chcac dynamicznie ale bez depnięcia ruszyć ze świateł, robie kangurka :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huku Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Witam. To mój pierwszy post na tym Forum dlatego na wstępie chciałem się przywitać. Megane jeżdżę od miesiąca. Zakupiłem auto używane w salonie Renault. Auto ma półtora roku i przejechane 40 tyś km. Mam silnik 1.6 110KM i skrzynię 6 biegów. I właśnie ta skrzynia wydaje mi się najsłabszym elementem samochodu, który generalnie sprawia na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Jeśli chodzi o skrzynie to u mnie jest tak: biegi przy przełączaniu haczą. Efekt jest taki jakby w pewnym momencie była jakaś przeszkoda (jakieś przewężenie, ząbek, czy jak to inaczej nazwać), którą trzeba pokonać. I tak jest praktycznie z każdym biegiem. W każdym razie nie określił bym, że skrzynia jest "masłowata", raczej precyzyjna ale z denerwującymi oporami. Nie wiem czy te auta mają tak od nowości, czy u mnie jest coś uwalone dlatego będę wdzięczny za wasze opinie - posiadaczy aut od nowości. Poza tym 1,2 bieg jak dla mnie bardzo mało płynny, na niższych obrotach na tym biegach autem trudno płynnie jechać, na pozostałych biegach jest bardzo dobrze. O ile na pierwszym biegu takie zachowanie jest jeszcze zrozumiałe, w końcu to bieg do ruszania, to na dwójce moim zdaniem dziwne. Generalnie skrzynia sprawuje się lepiej niż w moim starym volvo, ale denerwuje mnie to haczenie. Nie wiem czy to może być wina synchronizatorów, łożyska oporowego które wiem, że w tym aucie było wymieniane na gwarancji, czy wina czegoś innego, czy po prostu jest to normalne zachowanie tej skrzyni, a ja muszę się po prostu przyzwyczaić. Będę bardzo wdzięczny za wasze uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bowie Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Skrzynia biegów, to jest chyba jeden z najsłabszych elementów meganki, choć tragedii nie ma. Ale na pewno nie powinna tak haczyć jak u Ciebie. Jak wspominałem, czasem mam problem z trójka, szczególnie podczas szybkiej zmiany biegów, jak się zmienia spokojnie, to jest OK. Reszta biegów mi nie haczy, może z rzadka dwójka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porys Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Biegi nie haczą ,ale ruszanie tym autem łagodne -prawie nie możliwe ,jazda po mieście z tak krótkę 1 i 2 to koszmar. Dziwi mnie gośc który taką meganką na taxi jaździ :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek17 Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Krótka 1 i 2 a nawet 3 są rzeczywiście trochę uciążliwe ale chyba da się przyzwyczaić. :) Poza tym nic nie haczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bkoza Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 (edytowane) Mam dwie "renie" w domu i obie mają beznadziejne skrzynie. Wcześniej miałem dwa seaty i po 3 latach w obu skrzynia pracowała lepiej niż w tych francuskich wynalazkach prosto z salonu. Megane: przy dynamicznej jeździe biegów trzeba szukać żeby np. przy redukowaniu z 6 na 4 nie wbić 2 Koleos: czasami nie można wbić 1 i 2, trzeba wysprzęglić kilka razy Ale i tak je lubię :) Całe szczęście mam jeszcze gwarancję, więc jak się coś rozleci to mam nadzieję że ktoś to poskłada nieodpłatnie. Edytowane 13 Maja 2011 przez bkoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkotek Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Ani wcześniej w MII (1.6 16v), ani teraz nie zaobserwowałem problemów ze skrzynią :) Ale może jak po prostu nie zwracam uwagi na takie drobnostki :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huku Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Dzięki za Wasze odpowiedzi. Cały czas obserwuje moją skrzynię i czasem sam nie wiem czy to ja jestem przewrażliwiony, czy coś faktycznie jest nie tak z tą skrzynią. Generalnie zauważyłem, że głównie haczy jak auto jest zimne, jak się skrzynia rozgrzeje to jest lepiej. Nie ma problemu z włączaniem biegów, nigdy nie miałem sytuacji żebym musiał próbować dwa i więcej razy, bieg zawsze wchodzi właściwie, tylko ta lekka przeszkoda, lekki opór... Szukałem na youtube jakiegoś filmiku gdzie ktoś zmienia biegi w tym aucie i widać jak to robi, ale nic nie znalazłem. Może ma ktoś z was taki filmik? Raz jeszcze dzięki za Wasze opinie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszon_9 Opublikowano 12 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2012 Panowie ja bardzo prosze o odp U mnie(megane I 96r) haczą głównie 1,2,3 (tzn napotykam mały opór tak jakby cos tam bylo malo precyzyjne). Myslałem że to może dlatego że pocieka(bardzo słabo) z wybieraka ale po dolaniu płynu (ok 0,5l)problem nie ustąpił. Poduszka pod skrzynią oki mechanik doradził wymiane prawej poduchy ale problem nie ustąpił. Zastanawiam sie co może byc przyczyną? 1.Czy można to jakoś wyregulowac? 2.Ile w tym winy sprzęgła (wymiana pomoże)? 3.Inny pomysł 4.Na ile może pomóc dolanie ceramizera? Dodam tylko że kuzyn ma takie samu autko i u niego skrzynia chodzi idealnie z góry dz za odp i pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi