Rocco_XXP Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Witajcie, Jestem świeży na forum. Mam pytanie do osób które jeżdżą/jeździli lub znają kogoś kto jeździ tym motorkiem na OO. Czy nie powoduje to problemów w Megance? Znajomy posiadający Nissana X-Trail z silnikiem DCI z 2004 roku leje oporowo opał + mixol i bardzo chwali. W sumie w Reni ten sam silnik DCI więc teoretycznie powinno być ok? Co sądzicie? Pytanie do osób praktykujących a nie tych co nie jeździli i są po prostu na nie :) Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Rocco_XXP, a wiesz że jazda na takim paliwie jest karana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiszaElk Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Będzie chwalił do pierwszej awarii. Może ktoś szuka nerki, znajomy od Rocco niedługo będzie sprzedawał :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rocco_XXP Opublikowano 11 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Czyli koszty mhmm wymiany wtrysków lub pompy mhm? Czy naprawde nie ma nikogo kto by przetestowal cos takiego?? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiszaElk Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Masz w ogóle jakiekolwiek pojęcie o nowoczesnych dieslach? Poczytaj o zależności jakości paliwa do żywotności wtrysków i odpowiedz sobie sam... Ja bym nie ryzykował... Jest takie powiedzenie: stać Cię na konia, musi Cię stać na owies... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Rocco_XXP, w podpisie masz pozdrowienia do miłośników Renault, a pytania zadajesz jak do potencjalnych morderców silników z CR w tych autach. Dziwisz się, że brak odpowiedzi potwierdzających teorię Twojego znajomego :) Mnie to nie dziwi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samochodzik Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Olej opałowy jest bardziej kaloryczny od ropy - do diesli starszej generacji typu 1.9 D pasuje idealnie i śmiało można go lać Nasuwa mi się pytanie po co skoro kosztuje niewiele mniej niż ropa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makuli Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 OO i ON pochodzą z tego samego procesu przerobu ropy naftowej. Różnica pomiędzy olejem opałowym a napędowym polega na: Większej zawartości siarki w OO ponieważ nie obowiązują go takie normy jak ON. Czyli większe zanieczyszczenia środowiska. Brakuje w OO dodatków uszlachetniających, które mają za zadanie dbać o układ wtrysków i silnika. Brak również tzw depresatorów czyli dodatków obniżających temperaturę blokady zimnego filtra paliwa. W związku z tym ryzyko awarii układu paliwowego jest większe. Wybór należy do właściciela auta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rocco_XXP Opublikowano 12 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Co do kosztów się nie zgodzę - OO można kupić po 2.60zł, ON po 4,50 wzwyż. Także to zły argument. Dziękuję jednak za Wasze opinie - dla mnie to wystarczy. Postaram się przekonać znajomego aby się opanował bo koszty naprawy mogą być dla niego bolesne.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soko Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 a co chcesz go przekonywać? jego działka jego ślimaki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 :shock: ja sobie nie wyobrażam żebym chodziarz litr opałowego dolał, cały czas bym myślał że zaraz coś się stanie Chodziarz to taki facet, który uprawia sport zwany chodziarstwem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gora85 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Rocco_XXP masz takie auto a nie stać cię na ropę, dziwne i śmieszne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samochodzik Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Co do kosztów się nie zgodzę - OO można kupić po 2.60zł ... 2,60 zł / litr to lewizna Ropę można załatwić od zaprzyjaźnionego Pana Franka za 3,00 zł Opał to ok 3,30 zł / litr Różnica w cenie to H2O Jak zamiennik to tylko oryginał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megan92 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 tak czy inaczej i tak juz musisz lac ON. Krokodylki od nowego roku mogą nawet sprawdzać osobówki i spr czy lejesz legalne paliwo. Kara nie wiem ile wynosi ale chyba sie to liczy już w tysiącach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 OO i ON pochodzą z tego samego procesu przerobu ropy naftowej. Różnica pomiędzy olejem opałowym a napędowym polega na: Większej zawartości siarki w OO ponieważ nie obowiązują go takie normy jak ON. Prowokacyjne pytanie... Bo z tego co napisałeś wynika, że OO i ON produkowane są na tej samej instalacji. Czyli co ? W Płocku do OO dosypują siarki ? ;-) Coś mi się wierzyć nie chce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi