mcyork Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Po raz kolejny mam pytanie w związku z rozmiarem opon .Posiadam Megane ph1 1.6 8V 75KM .Chciałem zmienić jej ogumienie jak i felgi na 15-stki jednak spotykam się z opiniami(między innymi wulkanizatorów) że takie oponki będą może ładnie wyglądać jednak będzie się jeździło na nich jak taczkami , odczuwając każdą dziurę.Z racji tego że jestem z Krakowa , stan dróg pozostaje wiele do życzenia. Spora część osób namawia mnie że lepszym wyjściem będą 14stki .Zamierzam kupić nowe opony/felgi i obawiam się że zmieniając 13 na 14,wkładając w to kupę kasy zmiany nie będą tego warte . Pytanie do was : Czy rzeczywiście w mojej wersji silnikowej Megane lepszym wyjściem na nasze drogi będą mniejsze felgi/opony.Jak się ma komfort jazdy porównując te dwa rozmiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelson91 Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 15-tki? Co to za mini-opony? Pewnie że brać 15-tki, jak masz profil opony 50 to elegancko się jeździ, żadna taczka A 14... No. Nie wygląda to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Ty masz 13 założone? :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 elegancko się jeździ, żadna taczka I pięknie się też prostuje. Z alusami już to przeszedłem, a teraz na wiosnę czeka mnie prostowanie stalówek. Jak na taczkach może się nie jeździ na 15-tkach, ale akurat mniejsza średnica i większa guma jest lepsza na nasze drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 ja mam 17 i nie prostowałem jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brejq Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 fred, jak takie rzeczy czytam to skąd się biorą urban mity W meganie (jak w opisie) przerabiałem następujące sety: 195/50/15 - całkiem fajnie, wg mnie idealny kompromis komfor/wyglad/prowadzenie (te miałem w clio2, reszta w megance) 175/60/14 - masakrycznie sie prowadzi auto na takich balonach 195/55/15 - komfortowe ale przy ostrzejszej jeździe łatwo było zerwać przyczepność 205/45/17 - prowadzenie bajka, ale niestety trzeba uważać na dziury. Przejeździłem tak ostatni sezon (90% po wspaniałych łódzkich drogach, czy raczej dziurach z domieszka asfaltu)i jakoś fele proste Na ten sezon uderzam w 16" (felgi już są) opona jeszcze nie. Pewno 205/45-50 lub może 215/45. mcyork, jeżeli komfort jest jednym z priorytetów to naprawdę polecam Ci opony 195/50/15. Do meganki (przynajmniej coupe) pasuje też 195/55/15 ale są droższe no i różnicy w komforcie nie zauważysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelson91 Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Ty masz 13 założone? :shock: Już 17" pajacyku. bez odbioru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcyork Opublikowano 15 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 a co myślicie o rozmiarze 185/60/15 ? jeździł ktoś na takich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Na takich jeżdżę i nie mówię, że jest źle... bo tak nie jest, jeździ się całkiem dobrze, ale tutaj też zawieszenie sporo daje Weź też jeszcze pod uwagę cenę samych gum, akurat profil 185/60/15 należy do tych mniej korzystnych cenowo. Gdybym ja miał zmieniać to zdecydował bym się raczej na 14". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcyork Opublikowano 16 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Rozumiem ,fred, a jaki rozmiar ew. polecałbyś z 14 żeby to miało wygląd i jak kolega brejq, napisał nie jeździło się jak balonach. Mam w swoim autku 75KM więc teoretycznie im szersza guma tym auto słabsze,to też biorę pod uwagę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ojinau Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Ja mam 1.4 i na 15" i jakoś nie czuje by auto było słabsze( btw fele z oponami są na sprzedaż ) oraz czy komfort był mniejszy- wg mnie nie ma różnicy. A na polskie drogi to i balon 70 to będzie mało żeby był komfort, w tym roku przesiadam się na 17". Fakt faktem jak ktoś atakuje krawężniki z 2 biegu to i stalówki łamie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Z wyglądem nie pomogę bo nie zwracam na to uwagi. Wiem tylko, że ja zbyt niskiego kapcia bym nie chciał bo i czuć bardziej każdy kamień i zawieszenie też szybciej wymaga serwisu. http://www.oponeo.pl/narzedzia/zamienniki-opon <- dobrał jak najbardziej zbliżone do oryginalnych, takie żeby nie było zbyt wielkich przekłamań prędkości. Fakt faktem jak ktoś atakuje krawężniki z 2 biegu to i stalówki łamie;) Ja nie atakowałem, ot po prostu wyrosła mi na drodze dziura (ekipa budująca trasę toruńską coś kombinowała i zrobili wielką, nieoznakowaną dziurę) na cała szerokość drogi i 2 fele do prostowania (przód jajo, tył lekko tylko rant zagięty) Także na naszych drogach nie trzeba atakować krawężników :evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcyork Opublikowano 16 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Dziękuję wszystkim za bardzo cenne wypowiedzi dla mnie Poczekam jeszcze aż więcej osób podzieli się opinią na ten temat . Ojinau, gdybyś mieszkał w małopolsce prawdopodobnie byśmy się dogadali co do kompletu , który sprzedajesz bo komplecik całkiem całkiem ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 mcyork, ja bym brał 15" i się nie zastanawiał. Przez 5 lat nie skrzywiłem 17", na 15" jeździ się bardzo dobrze. Moja mama atakuje krawężniki, dziury i od 3 lat 15" są proste, komfort jest niezły no i wygląd w megance będzie zadowalający. To chyba najlepszy kompromis cena/wygląd/komfort. Takie jest moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcyork Opublikowano 16 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 http://moto.allegro.pl/vw-opel-4x100-ronal...1457658207.html a co o tym myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi