Skocz do zawartości

Uruchamiania silnika dci przy większym mroz

kacper69

Rekomendowane odpowiedzi

Zauważyłem niepokojące zjawisko przy porannym uruchamianiu zmarzniętego auta.

Jeżeli jest mróz -15C czy większy , następuje nierówne uruchomienie silnika, tak jakby załączały się 2-3 cylindry, a po kilku sekundach pracują wszystkie.

Mam takie dziwne podejrzenie, że chyba konstruktorzy przesadzili z szybkością rozruchu.

Bo rozrusznik kręci już po 1-2 sekundach od wciśnięcia klawisza , może jeszcze świece żarowe nie dogrzewają tak szybko paliwa do pożądanej temperatury?

Oczywiście , jak już auto pojeździ , to reszta rozruchów w ciągu dnia jest OK.

W starej meganie 2 z tym samym silnikiem , przy mrozie -15C , rozrusznik kręcił dopiero po 15 sekundach , a rozruch od razu był bardziej zadowalający.

Może trzeba by zwiększyć czas nagrzewania świec w nowych autach , a rozruch nie będzie taki traumatyczny?

Witam

Mam megi z tym samym silnikiem i tez zauważyłem ze rozrusznik kręci po 2-3 sekundach od wciśnięcia przycisku ale zapala bez problemu. Jedyne co to po rozruchu przygasa mi wyświetlacz radia i licznika. Macie podobne w swoich autkach?

• 2 tygodnie później...

Raz mi się zdarzyła nierówna praca zaraz po odpaleniu, auto stało nie ruszane przez około 36 godzin a temp w nocy spadła poniżej 20 (jak wsiadłem do auta na termometrze było -18). Wystarczyło lekko dotknąć pedał gazu na chwilkę i problem ustawał - fakt faktem, klekocze przy takim mrozie jak stary folkswagen. Dodam tylko, że u mnie silnik to 1.9dCi w M2 ph 2 i ma nawalone ponad 140 tysi.