madmax74 Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Witam, wymienilem ostatnio wszystkie tarcze i klocki hamulcowe. Przed naprawa hamulec reczny byl slaby, dzwignie mozna bylo podciagnac praktycznie do samego konca - dzialal tylko na lewe tylne kolo. Po naprawie hamulce sa o niebo lepsze (i tak powinno byc), natomiast z hamulcem recznym nic sie nie zmienilo : dzwgnie mozna podciagnac do samego konca, dziala tylko na jedno kolo. Na przegladzie technicznym (juz z nowymi tarczami) bylo wszystko OK poza recznym. Co z tym fantem zrobic ? Pozdrawiam madmax74 A pl-literki też się zacięły :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Sprawdzić linkę, ręczny jest hamulcem mechanicznym, może trzeba ją podciągnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax74 Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Dzieki Przemo Sprawdzalem linke, podciagalem ja, sprawdzalem takze dzwignie I nic. Hamulec reczny tylko na jedno kolo :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Linki masz dwie, na każdym kole po jednej. Rozumiem, że z tyłu masz hamulce tarczowe. Linka założona jest na dźwignię dociskającą mechanicznie tłoczek w zacisku do klocków. Zaznacz w jakim położeniu spoczynkowym są te dźwignie, zaznacz z obu stron. zaciągnij hamulec i popatrz o ile przesunęły się dźwignie na zaciskach. Możliwe, że linki są na tyle wyciągnięte, że nie zaciągają hamulca, albo zakleszczone wewnątrz pancerza. Pozostaje wymiana na nowe i to polecam, albo próba przesmarowania linek w pancerzu. Z własnego doświadczenia powiem, że to drugie pomoże na jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOSA78 Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Może w samym zacisku jest coś nie tak skoro tarcze i klocki wymienione linka OK to tylko tam pozostaje szukać przyczyny.Nie wiem dokładnie jak to wygląda przy tarczach ale może spróbuj odczepić linkę i spróbować na sucho czy klocki się zaciskają na tarczy :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 KOSA78, racja. Zawsze można spróbować nacisnąć na te dźwignie, np. trzonkiem młotka i zobaczyć czy w ogóle się ruszają. Choć myślę że będą się ruszać. To rozwiązanie jest bardzo trwałe i niezawodne. Dalej uważam że to coś z linkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax74 Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Dziekuje za pomoc Linki do wymiany (tzn jedna, ale wymieniam obie) Pozdrawiam madmax74 [ Dodano: 2011-03-15, 13:12 ] Przemo : pl literki sie nie zaciely, uzywam "innej" klawiatury ;-) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Przemo : pl literki sie nie zaciely, uzywam "innej" klawiatury To sobie zainstaluj, przeczytaj co mówi na ten temat Regulamin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredi Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 (edytowane) Dopisze sie do tematu bo nie ma sensu zakładać nowego. ;) Małe pytanko informacyjne Hamulec ręczny to jak wam bierze w sceniczku I? Chodzi mi o to jaki powinien być opór na kolejnych "pyknięciach" Czyli konkretnie od którego podniesienia rączki ma brać a na którym auto ma już stawać dęba. Edytowane 4 Grudnia 2012 przez fredi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturc8080 Opublikowano 6 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Witam Mam podobny problem miałem slaby ręczny więc postanowiłem go podciągnąć Wyregulowałem go tak że rączka szła o 3-4 ząbki ale ręcznego nie było więc wymienilem klocki dodam że stare miały 3-4 mm a ręcznego jak nie było tak nie ma.Dodam że nożny jest bardzo dobry.Czy mam popuścić na regulacji czy to coś zmieni?Zmieniłbym jeszcze linki ale nie chciałbym brnąć w niepotrzebne koszta Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 6 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 A jak zaciągniesz to dźwignia przy zacisku ( ta co linka w niej zapięta) dochodzą do ogranicznika ?czy tylko troszkę się przesuną i nie zablokują koła?Sprawdź z podniesiony kołem obie strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturc8080 Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Dzwigienki w położeniu zero są jakieś 1.5 cm przed maximum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturc8080 Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 Popuściłem linkę recznego pare razy podpompowałem nożnym i wróciło do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi