Bereto Opublikowano 23 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2006 Od kilku dni moja Megana 1.4e z 1996 roku odwala numerek. Na razie jest to sporadyczne ale jest. Podczas uruchomiania samochodu silnik milczy jak grobowa deska. Na początku myslałem że jest to akulumator - ale wymieniłem go na new i za jakiś czas to samo. Zegary, i kontorlki zaświecają się ale samochód nie odpala. Cisza jak makiem zasiał - nic nie kręci. Myślałem że to może imobil ale samochód odpala na popych. Kilka dni jeżdziłem bez problemu a tu nagle podczas próby ponownego uruchomienia głucha cisza. Jedno co mnie zastanawia to podczas gdy samochód uruchamia się słychać taki mechaniczny skrzekot. Zastanawiam się czy nie jest to problem układu rozruchowego (bendix). Rok temu wymieniono szczotki. Czekam na podpowiedzi . Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 23 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2006 Pytanie dodatkowe, czy jak jak słychać ten stuk to światła przygasają czy nie ? Jak przygasają to znaczy, że coś się porobiło z rozrusznikiem, szczotki, łożysko i nie ma siły się obrócić, Jak nie przygasają, a słychać tylko to puknięcie to może być tak, że uleciał jakiś tam przewód od aku do rozrusznika. :-? T yle mogę podpowiedzieć, więcej trza by zobaczyć i posłuchać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 23 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2006 Swego czasu miałem ze swoim takie same przejścia. Jako że raz działał a po zatrzymaniu już nie odpalał, po czym jak ręką odjął to nie mogłem dojść co się dzieje. Kontrolki sie świeciły ale nie miał siły wogóle ruszyć rozrusznikiem. Wymiana akumulatora - a po paru dniach znowu cisza. Większość wieszczyła padnięte szczotki rozrusznika lub brak masy silnika. Objawy na to wskazywały. MAsa była, rozrusznika na szczęście nie zdążyłem wyciągnąć. Przez przypadek zauzażyłem, że ten gruby przewód zasilający rozrusznik jest ledwo co przykręcony do dodatniej klemy. Po przykręceniu objawy się skończyły. Polecam zatem posprawdzać kilka rzeczy. 1. plecionka łącząca silnik z karoserią 2. przewód zasilający (przy klemie i rozruszniku) Jak nie chce palić to poruszaj kablami i spróbój ponownie. Mpże też okaże się to jakąś pierdułką. PS. U mnie też było słychać jakieś trzaski. Oprócz tego przy akumulatorze śmierdziało ozonem. Okazało się że to iskrzyło na tym luźnym połączeniu przewodu z klemą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 23 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2006 No musiało iskrzyć, wkońcu parę ładnych "A" tam płynie ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kojak Opublikowano 26 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2006 Kumpel mial podobny problem w Clio z 99! Rozrusznik oki tylko styki od rozrusznika moga niedocskac przynajmniej on tak mial! Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 27 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2006 Mialem to samo w Tipo, przeczyszczenie stykow pomoglo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delongi Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 Siema. Miałem podobny problem wczesniej w innej renówce. Nie wiem jak w megance ( teraz jeżdzę megane 1,4 96r) ale w Nevadzie rozrusznik jest zbudowany z 2 elementów główny rozrusznik i na nim jest jakieś takie małe gg . Objawy były takie że potrafił zapalić innym razem nilczł jak grób. Kontrolki się świeciły a cisza była grobowa. Wymiana tej częsci to koszt około 50 zł nie wiem ile kosztuje wymiana u mechanika bo robiłem to sam. Powiem ci tylko, że na 100% masz problem z rozrusznikiem. No chyba że masz trafiony bezpiecznik acz kolwiek nie pamiętam czy rozrusznika ma oddzielny bezpiecznika ale uważam że warto sprawdzić. W każdym razie napisz jeżeli uporałeś się z problemem i co było jego przyczyną. Pozdro . . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon1231 Opublikowano 6 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 Więc skoro słychać rechot to wymieniaj rozrusznik ponieważ jeden z zębów w układzie planetarnym odleciał:)koszt to około 300 zł.Zależnie od firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi