glee Opublikowano 24 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Witam. /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Grzebiąc w necie znalazłem ofertę podniesienia mocy i momentu obrotowego dla mojego 2.0tce 180 KM. Czy miał ktoś z Was jakieś doświadczenia z tą firmą: /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ http://www.44tuning.pl/chip-tuning-renault...-2.0-tce-180-km \/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ ? \/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ zadałem im pytanie mail'owo odnośnie ceny za modyfikacje i czekam na odpowiedz. Interesuje mnie zmiana oprogramowania - odrzucam możliwość instalacji box'a. Raczej nie zdecyduje się na dawkę większych wrażeń przed upływem gwarancji - luźno myślę : ). /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Pozdrawiam Regulamin pkt. 5.9 -Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkotek Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Daj znać jak coś odpowiedzą Ciekaw jestem czy to zmiana programu czy jednak box. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arni88 Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Zanim ktokolwiek pojedzie do tej firmy polecam przeczytać, bo nie warto potem płacić za cudze błędy.. http://www.racingforum.pl/BMW-530d-E60-PAD...CIE-t85272.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glee Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 niestety firma nie odpowiedziała na mail'a... :-/ /\/\/\/\/\/\/\/\/\ z uwagą przeczytałem podany wyżej wątek... i mam mieszane uczucia... życie nauczyło mnie podchodzić z dystansem do pojedynczych opinii... i słów konkurencji że już poprawiałem to co innemu nie wyszło... tym niemniej wzmogła się moja czujność... dziękuje /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ w tym miesiącu planuje hamownie we wrocławskim ECU Projekt dawniej oddział Dynosoft - zobaczę co też wyjdzie czy mam jakiś gift w KM - co do przebiegu momentu wiem gdzie jest mój peak na podstawie codziennego wpatrywania się w obrotomierz... jak będzie wykres umieszczę go na wątku mojego auta... /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Pozdrawiam Regulamin pkt. 5.7, 5.9 Już w szkole podstawowej i to pierwszej klasie, uczą dzieci jaką literą zaczyna się nowe zdanie. W dalszych latach dowiedzą się też co oznacza wielokropek na końcu. -Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fido Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 (edytowane) czy chipował ktoś 1.9 dci 130 km ????? prosze o opinie ??? Edytowane 24 Września 2012 przez fido Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 http://vtech.pl/katalog/chip-tuning-Renault-Megane-III-2.0-TCE-132kW-179KM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej79 Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Vtech oferuje boxa do TCE 180. Efekty fajne ale ja np. Szukam chiptuningu a nie boxa. Swoją droga ciekawe jak poprawiła sie dynamika do 100 z tym boxem. Myślicie ze okolice 7 sekund realne są ? Dodano: 16 lut 2013 - 14:28 Cześć, robił ktoś z was chip-tuning TCE 180? zastanawiam się mocno nad chipem, ale chętnie poznam też opinię kogoś, kto założył BOX-a. interesuje mnie głównie bezawaryjność oraz wzrost przyspieszenia - bo jak na 2 litry z turbo i 300 Nm to 7,8 wydaje się kiepskim wynikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megane3 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 (edytowane) Z okazji tego że pojezdziłem trochę po śląsku i okolicach poszukując normalnej hamowni i firmy która poradzi sobię z większą mocą w TCE 180KM 2.0 megane III to pochwalę sie doświadczeniem :( Nie warto jechać do Krakowa do firmy Vtech bo nie zrobią z tym silnikiem nic - sprawdzone osobiście. A po drugie nie warto jechać do Renault Jaszpol w Łodzi bo też sobie nie poradzą - sprawdzone osobiście Jedynym normalnym wyborem to unitronic polska w Warszawie. Opcja nr 1 : Do wyższych mocy około 230-240KM modyfikacja oprogramowania z Stage2 1800zł, wymiana Intercoolera na ten z Megane RS (pasuje bez przerabiania, a jest prawie 2x większy, koszt 1500zł za całość z montażem na nowych częściach z ASO) i wymiana małego elementu w silniku (nie wiem jakiego) 1200-1300zł z montażem. Wychodzi około 4,6 tyś zł. Opcja nr 2 : Do mocy około 270KM to : Turbosprężarka z Megane III RS, Intercooler z Megane III RS, Unitronic Stage2 + Modyfikacja oprogramowania koszt około 7-8 tyś zł. Opcja nr 3 : 300KM + (przeważnie mówili że wychodzi 305KM) zamontowanie turbosprężarki z wersji RS 250KM oraz zmodyfikowany intercooler i układ wydechowy. Finalne strojenie na hamowni w pełni przez Unitronic i tu koszt to 10 tys zł. pozdrawiam :( Kolego Megane3 nie usuwa się wpisów moderatora bez jego zgody. Aston76 Edytowane 14 Grudnia 2013 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kune Opublikowano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 Mam parę gratów z RS jakbyś był zainteresowany upgradem (turbo, wtryski, wydech etc.) Trzeba pamietać że wieksze turbo to zupelnie inny przebieg mocy, niż z małej sprężarki idącej na 100% - więc sam chip o ile jest najtańszy, nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megane3 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Za ile to turbo ? Tak mniej wiecej i czy to jest z Rs 250 czy 265 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej79 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 A czy założenie samego turbo z rs wymaga dodatkowych modyfikacji silnika lub innych podzespołów tak aby auto było nadal bezawaryjne, albo nie zużywały sie pewne części szybciej niz przed taka modyfikacja ? Oraz co de facto daje zmiana turbiny na wersje z rs? Czy to oznacza np. Wzrost przyspieszenia , elastyczności porównywalny z chipem ? Taka hipotetyczna sytuacja - ktos zmienia sama turbiny na taka z rs. Co dostaje dzieki temu i czym ryzykuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kune Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Wydaje mi się, że silnik 2.0TCE zniesie bez problemu większą turbosprężarkę, tym bardziej, że ta z RS nie jest zbyt duża. Najważniejsza kwestia to porównanie kolektorów wydechowych (lub czy to ta sama seria turbosprężarek) w 2.0tce i RS - wątpie aby były to różne kolektory, ale lepiej mieć spokojną głowę, lub jeśli jest różnica wymienić turbo wraz z kolektorem. Sama zmiana turbiny, bez korekty programu (chip) nic nie da, lub samochód będzie wchodził w tryb awaryjny, ze względu na przeładowanie lub za ubogą mieszankę. Jakby to jasno wytłumaczyć: Przy samym programie, zmuszamy oryginalną turbinę do większego wysiłku (zmiast ładwoać np. 0.9bar ładuje 1.3) przez co może ona w górnej partii obrotów być mniej wydajna (spadające doładowanie) lub mocniej grzać powietrze (tutaj zależy od mapy wydajności turbosprężarki). Większa turbina, przy mniejszym doładowaniu (czyli np. 1bar) będzie osiągała większą moc i utrzyma ją do końca. Prawdopodobnie również większy będzie moment obrotowy silnika - może zdarzyć się to kosztem późniejszego pojawienia się pełnego doładowania, ale nie koniecznie tak musi być - trzeba sprawdzić jak wygląda doładowanie w 2.0tce i 2.0RS. Oczywiście, jeśli planujemy większą moc warto pomyśleć o większym ukł. wydechowym (np. z RS lub na zamówienie) oraz ew. o intercoolerze. Dla RS sprawa wygląda mniej wiecej tak: chip -> 28x-29xPS chip+wydech -> ok. 300-310 chip+wydech+intercooler -> +-320, plus jednakowa moc w gorące dni. Jak opisał kolega powyżej, dla Waszych silników TCE droga jest przetarta, parę gratów z RS i macie małym kosztem 270+. Nie pchałbym się w nowe graty, ponieważ te auta są stosunkowo świeże i części nie będą zmęczone. Dodano: 14 gru 2013 - 01:30 Za ile to turbo ? Tak mniej wiecej i czy to jest z Rs 250 czy 265 ? odezwij sie do mnie na maila to pogadamy: exopartsde(at)gmail(kropka)com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszard1976 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 (edytowane) Byłem w firmie vtech w Krakowie i założyłem boxa . Jestem bardzo zadowolony, auto w serii pokazało 197KM i 320NM , a jedyną rzeczą którą wczesniej wymieniłem był wkład filtra powietrza na sportowy 'pipercross',tak więc niezły gratis w samej serii.Po modyfikacji 213KM i 380NM rewelacja , auto naprawdę rewelacyjnie przyśpiesza. Edytowane 30 Grudnia 2013 przez ryszard1976 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kune Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 (edytowane) cięcie A po co box jak te auta sie normalnie chipuja? Jak dla mnie to troche slabe te przyrosty. Proponuje żebyś odwiedził jakaś inna hamownię, najlepiej obciążeniową i sprawdził te parametry. W przeszłości okazywało się, że te boxy od VTech nie były niczym dobrym. Regulamin pkt. 5.13 – cytowanie Nie cytujemy postu w całości odpowiadając bezpośrednio pod nim. damiar Edytowane 31 Grudnia 2013 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejm36 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 kol. Megane 3 ..ciekaw jestem co to za mały element w silniku o którym piszesz.Jak byś mógł coś więcej na ten temat..?? Cooler to wymienię sobie sam , oprogramowanie wgra mi firma..a co może być warte te 1300 pln o których piszesz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi