wronka94 Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Od pewnego czasu zauważyłem, że po odpaleniu, gdy silnik jest zimny, to przy ruszaniu i zmianie biegów (przy odpuszaczaniu sprzęgła) słychać świst. Gdy silnik się zagrzeje, problem zanika. Czym jest to spowodowane ? Silnik 1.6 16V 2003 rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZygaM Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Nie słyszę tego świstu, więc ciężko jest zgadywać. Możliwe, że; - któryś z pasków jest zbyt luźny, - możliwe że alternator doładowuje akumulator, który już słabnie lub potrzebuje doładowania prostownikiem, - piszesz, że przy ruszaniu, może łożysko docisku sprzęgła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_66 Opublikowano 29 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2011 Mam to samo od 3 lat, od ok 60 tys.km. W tej chwili mam 127 tys. i nic się nie zmienia, świst słychać przy temperaturze poniżej -3, znika po 1-2 km. Nie jest to problem alternatora-sprawdzałem u mechanika, zmieniałem pasek, nie jest to rozrząd bo wymieniałem, prawdopodobnie łożysko sprzęgła (jeszcze nic nie wymieniałem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy1 Opublikowano 29 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2011 Mam identyczne objawy,choć motor 1.4.Przy minusowych temperaturach świst jest słyszalny.Po przejechaniu 2-3 km ustaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi