mrarek Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 dziś zmieniałem tarcze przód - dokręcali pneumatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 przyrząd na zdjęciu jest do kupienia na ebay-u za parę euro. Sam się przymierzam do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gandi Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 dziś zmieniałem tarcze przód - dokręcali pneumatem A co tam z przodu jest takiego do dokręcania? Przecież tarcza jest dokręcana do piasty głównie śrubami koła i nie ma tam nigdzie takich momentów żeby pneumat był potrzebny. Ja z tylnymi tarczami prawdopodobnie zrobię tak, że o ile uda mi się odkręcić tarczę na tej dużej nakrętce, to wymienię je sobie sam i dokręcę ile dam radę z przedłużką, a potem podjadę do wulkanizatora żeby mi to 'dobił' kluczem pneumatycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 jak to co - śruba na piaście MIKODA musi być dobrze dokręcona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Czyli żeby zdjąć tarcze trzeba zdjąć piastę ?? Nie jestem ekspertem ale hamulce muszą wyhamować koło a nie półoś. Więc dokręcenie koła jest ważne a nie półosi O kant du.. tacy fachowcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 nie. z przodu żeby zdjąć tarczę to trzeba odkręcić dwie małe śruby na "gwiazdkę". z tyłu trzeba odkręcić tą dużą śrubę. ja miałem odkręcaną dużą śrubę z przodu, bo przymierzałem się do wymiany prawej półosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Chodzi do czego użyty był pneumatyczny klucz czy do tych małych śrubek ustalających tarcze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 w dyskusji znacznie powyżej piszemy o tylnych tarczach i momencie dokręcenia tej głównej śruby :-| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Ok dziś zmieniałem tarcze przód - dokręcali pneumatem Widocznie żle zrozumiałem Poza tym ściśniecie łożyska ponad normę dokręcając kluczem pneumatycznym może spowodować go szybsze zużycie oraz zatarcie. Jeszcze raz twierdze że największe siły są przenoszone są na koła poprzez sruby mocujące felge bo je wyhamuje tarcza Ta duża śruba blokuje tylko przenoszenie sił poprzecznych. Więc jak lubisz drift to wtedy zmień łożysko które jest do tego przystosowane i dokręć mocniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 poczytaj momenty dokręcania z tabelki, którą dałem powyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 220NM wiec dlaczego pneumatyk co potrafi wykręcić nawet 800NM bo na takich pracowałem http://air-com.com/klucze_udarowe_ingersoll_rand.html mam klucz do 270NM i mogę stwierdzić że to 270NM to pikuś przy tym co wyprawiają debi..le w wulkanizacji dokręcając koło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 wiesz co... to był mały pneumatyk. nie zwracałem uwagi na moment, ale wierzę, że dobrze robią i że się znają na robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Poza tym ściśniecie łożyska ponad normę dokręcając kluczem pneumatycznym może spowodować go szybsze zużycie oraz zatarcie. Żeby to łożysko się zatarło musiał byś zniszczyć środkową tulejkę łożyska, a do tego potrzeba dużo więcej niż 800 czy nawet 1000 Nm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Ale czy na pewno takie proste łożysko jest tam zastosowane jak od pralki ?? Przecież kulki powylatują Tulejka wystarczy że będzie ściśnięta za mocno i się odkształci (czy to kołnierz tulejki czy wyboczenie na środku) co spowoduje dociśniecie wałków (lub kulek) i zwiększenie siły tarcia i szybsze zużycie. W sumie przy cenie łożyska 89 zł można sobie go wymieniać co 50k km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 To jest "zwykłe" łożysko, nie ma w nim nic szczególnego, Nakrętka dociska tylko środkową tulejkę, tą założoną na półoś. To nie są łożyska stożkowe jakie były i są nadal stosowane w Fiatach, Oplach czy Fordach. Tam rzeczywiście trzeba zachować odpowiednią procedurę dokręcania. I jak się za mocno dokręciło to po 100 km łożysko potrafiło się rozsypać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi