gwiazdor_dci Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Witam, Ostatnio zauważyłem dziwną rzecz w mojej Megi. Jak odpalam auto i wyzeruje liczniki spalania itd. okazuje się że po przejechaniu kilkuset metrów ( np. po woli na 2 biegu nie przekraczając 2000 rpm) pokazuje mi spalanie średnie w granicach od nawet 17l/ 100 (czasem mniej, czasem więcej) oczywiście potem spada. Co gorsza kiedy auto chodzi na biegu jałowym to spalanie średnie szybko rośnie. Nie wiem czy np jest to spowodowane tym że komputer wylicza śr z prędkości, dystansu no i chwilowego spalania. Ale żeby aż tyle ?! Proszę o rady no i może ktoś ma podobnie ? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 przejedź sobie 100km na 2 biegu nie przekraczając 2000 obrotów i się przekonaj czy komputer oszukuje. Ten sam dystans pokonaj na biegu jałowym i również sprawdź czy nie przekłamuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 A czym ty się chłopie przejmujesz. Jak wyzerujesz liczniki to na samym początku to komputer oblicza sobie je na podstawie drogi jaką przejechałeś od ostatniego kasowania. A że przejechałeś mała to stąd takie wyniki. I jak będzie przybywać kilometrów to spalanie będzie maleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiszaElk Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Weź temat na rozsądek - średnie na jałowym będzie rosło bo samochód nie przebywa żadnej trasy a paliwo spala się. Poza tym na kilkuset pierwszych metrach będziesz miał duże średnie spalanie bo... Pomyśl. Pierwsze kilkaset metrów to ruszanie i rozpędzanie auta - jak myślisz, dużo wtedy pali? Przełącz sobie kompa na chwilowe spalanie i będziesz miał rozwiązanie zagadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwiazdor_dci Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 W poście napisałem że tak mi się własnie wydaje, że komp oblicza w ten desen. Wiecie, Francuzkę lepiej dmuchać puki zimna ! Thanks guys Off Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi