kolasz Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Cześć, jako że jest to mój pierwszy post na forum to chciałbym wszystkich przywitać :) Posiadam Meganke IIphI z układem hamulcowym ATE. Przy okazji wymiany halogenu przez nadkole miałem zdjęte koło i przyjrzałem się hamulcom. Problem jest taki, że klocki dotykają tarczy i w celu jej przekręcenia trzeba użyć dość dużej siły (po założeniu koła i mocnym zakręceniu ma problem zrobić 1 obrót). Chciałem zdjąć zacisk i wepchnąć tłok, ale powstały na tarczy rant uniemożliwia zsunięcie zacisku (klocki prawdopodobnie się zapiekły). Chciałbym poznać wasze zdanie na temat rozwiązania problemu. Opcja 1. Wybić zacisk na siłę, wepchnąć tłok i po ponownym założeniu mieć nadzieję, że odległość od tarczy będzie w porządku. Opcja 2. Zeszlifować rant tarczy, zsunąć zacisk i reszta jak wyżej. Opcja 3. Zeszlifować rant, zdemontować cały zacisk, rozebrać go i zrobić pełen serwis (rozumiem, że tłok jest demontowalny). Chyba, że macie jakiś inny pomysł? P.S. Uprzedzając pytania klocki i tarcza są dobre, na pewno nie kwalifikują się do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Uprzedzając pytania klocki i tarcza są dobre, na pewno nie kwalifikują się do wymiany. Jak masz rant na tarczach to chyba nie są one takie dobre :)Tak na poważnie, odkręć górną śrubę mocowania zacisku, nie zacisku, dolną tylko popuść. Potem młotek i dawaj. Zawsze też możesz spróbować wsadzić jakiś mocniejszy śrubokręt pomiędzy klocek a tłoczek. Poza tym zacisk powinien ruszać się prostopadle do powierzchni tarcz, z tego co piszesz nie do końca tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolasz Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Nowa tarcza ma 24mm, a moja ma 23,1mm (przy min. 21,8mm). Rant + trochę rdzy i nalotu skutecznie blokuje klocki. Masz rację, że powinien poruszać się prostopadle do powierzchni tarczy, ale klocki przylegają do tarczy, co powoduje że nie ma szczeliny i zacisk się nie porusza. "Nic na siłę, wszystko młotkiem" Rozumiem, że klocki w płaszczyźnie równoległej nie są w żaden sposób trzymane przez zacisk i używając młotka powinienem być w stanie wybić zacisk tak, żeby klocki zostały na tarczy? Bo brak szczeliny uniemożliwia nawet siłowe przebicie zestawu zacisk/klocki przez rant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 używając młotka powinienem być w stanie wybić zacisk tak, żeby klocki zostały na tarczy? Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Posiadam Meganke IIphI z układem hamulcowym ATE. Przy okazji wymiany halogenu przez nadkole miałem zdjęte koło i przyjrzałem się hamulcom. Problem jest taki, że klocki dotykają tarczy i w celu jej przekręcenia trzeba użyć dość dużej siły (po założeniu koła i mocnym zakręceniu ma problem zrobić 1 obrót). Kolego ale do tego jeszcze dochodzą opory skrzyni biegów, więc jak zrobisz jeden obrót to jest OK. Jeżeli koło się nie grzeje, to jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Jakich kluczy użyć aby odkręcić w tyle zaciski klocków? tzn dzisiaj z tyłu to udało mi się odkręcić tylko jedną śrubę dolną, górna jest tez na zwykłą standardową główkę jednak tak mocno trzyma ze nie idzie, natomiast dwie pozostałe są chyba takie z ząbkami czy coś w tym stylu tak mi się wydaję, i nie mogłem odkręcić tego pryskałem nawet W40 Co polecacie aby odkręcić 3 pozostałe śruby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Pewnie jest 12-kątna i dlatego nie możesz odkręcić, kup odpowiednią nasadkę + młotek i powinna puścić, byle byś nie walił bez opamiętania. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobiepan Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Koledzy wiele czytałem o tylnych zaciskach i sprężynkach powrotnych linek hamulca w nich.Są one tylko w zaciskach z elktr.ham.postojowym.W moim scen bez tych sprężynek szybko wyjątkowo skończyły się klocki/36tys.km/.Uważam,że to wyjątkowo za szybko.zastanawiam się nad założeniem takowych sprężynek.powinny pomagać odsuwać klocki od tarczy.Oczywiście także trzeba tu co pewien czas zajrzeć przeczyścić osad ,rdzę posmarować ,aby płynnie się popruszały-nie zapiekały.Czy Wy dawaliście też takie i z czego można dopasować?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 W ASO można je dokupić, parę osób na forum zastosowało po małej modyfikacji sprężyny fiata 126p (które nie wiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobiepan Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 W aso z tego co wiem to tylko z całym zaciskiem to trochę się nie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 (edytowane) Pewnie jest 12-kątna i dlatego nie możesz odkręcić, kup odpowiednią nasadkę + młotek i powinna puścić, byle byś nie walił bez opamiętania. :) Mi się wydaje pięciokątny jak tak patrze, ciekawe czy taką nasadkę dostanę na stacji benzynowej? Edytowane 19 Lutego 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 pięciokątny jak tak patrze Jeżeli już to 6-kątna, nie widziałem nigdy śruby 5-kątnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 (edytowane) Tak to wygląda i z tego co zauważyłem to są dwie takie śruby druga na dole, czyli albo 12 Kątna albo sześciokrotna, trzynastka? Edytowane 19 Lutego 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 To mi bardziej wygląda(zdjęcie źle zrobione) na śrubę typu TORX, o ile dobrze pamiętam to E14 lub E12. Niczym innym nie próbuj odkręcać jak zapieczona to zerwiesz główkę śruby i będzie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 (edytowane) To zdjęcie z poradnika [cięcie] Mam odkręcone tylko jedną srube, np ta co jest tu na zdjeciu chodzi o te srubę od smaru bardziej mokra tej nie mam odkecone i nie wiem w sumie co za klucz mam 6 kątną trzynastkę, ale nie idzie za chiny, odkręciłem tylko jedną z tych tam gdzie widać gumę, a na drugiej mam zjechany łepek :) Jakieś kolejne patenty na odkręcanie śruby ze zjechanym łepkiem? Już pryskam wd40 Proszę zamieścić właściwy link do zdjęcia. Był wyraźnie zaznaczony na czerwono. damiar Edytowane 4 Marca 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi