luk Opublikowano 23 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 Witam wszystkich Od niedawna mam megane 1.6 RT rocznik 96 Działa mi nawiew jedynie na 6 biegu szukałem części które sugeruje yacek ale nic takiego tam nie ma może dlatego ze mam klimę to jest inny moduł, wie Ktoś coś na ten temat? proszę o pomoc przesyłam zdjecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 23 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 Tak - sprawdź te oba tranzystory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk Opublikowano 23 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 jeżeli ktoś ma wersje z klimą i 6 stopniowy regulator to mi sie udało naprawić http://megane.ruzam.pl/viewtopic.php?t=2168 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolek1984 Opublikowano 16 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2007 Witam! Dziś przestał działać mi nawiew. Czytałem na forum[czytałeś i jednak napisałeś nowy temat zamiast kontynuować poprzednie, dlatego przenoszę post] o różnych przypadkach ale czy ktoś mógłby opisać jak się dostać do przekaźnika co jest prawdopodobnie na tej płytce lutowany. Podejrzewam że to właśnie to jest usterką. Mam klimę wszystko zachowuję się normalnie(tylko ten wentylator się nie włącza) chodzi o to że jak włączę klimę z wentylatorem ustawionym na 0 to nie włącza się dopiero jak przekręce na obieg zamknięty lub z zewnątrz to dopiero włacza się sprężarka widać to po obrotach silnika i kontrolka dopiero wtedy się zapala. Bezpieczniki sprawdzone są ok a miałem nadzieje że to tylko bezpiecznik. Dostałem się też do jak mi się wydaje przewodów do wentylatora w podszybiu przed kierowcą i jak sprawdzałem miernikiem to nie ma na nich prądu. A mój samochód to Megane 1.6e z 1998 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximus Opublikowano 17 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2007 To normalne że klima Ci nie działa jak masz wentylator ustawiony na 0 musisz mieć co najmniej na 1 przynajmniej tak jest w moim - bo co chciałbyś mrozić jak nie powietrze w środku samochodu - rury wentylacyjne ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bargar Opublikowano 17 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2007 lolek1984, Dopiero dzisiaj to zauważyłeś? To tak działa od nowości. Spręzarka nie może pracować samodzielnie, ale zawsze w komplecie z wentylatorami. Zauważ, że ten na chłodnicy też się włącza. Aby układ działał poprawnie musi być odbiór ciepła ze skraplacza (to ten wentylator na chłodnicy) i odbiór chłodu z parownika(wentylator nawiewu do kabiny). Wszystkie trzy elementy muszą pracować jednocześnie. Jeśli któryś zawiedzie to reszta też zostanie odstawiona od pracy. Ale może u ciebie ten wentylator nie włącza się wogóle nawet z klimą? Bo z opisu nie wynika to jasno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolek1984 Opublikowano 17 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2007 Zauważyłem to wcześniej że tak jest i trochę dziwie się waszym wypowiedziom. Nie jest tak do końca jakie piszesz kolego bargar, bo własnie jest inaczej wentylator na chłodnicy działa owszem ale wentylator nawiewu nie włącza się ale sterowanie niby jest właśnie OK bo tak jak pisałem wcześniej sprężarka się włącza. Z opisu może to nie tak wynika jak jest, może powinem podkreślić że nie ma prądu na wentylatorze. Opisałem to że jest tak jak być powinno z włączaniem klimy tylko że wentylator nie chodzi. Chciałem tylko naprowadzić może kogoś na rozwiązanie używające tego jako wskazówki że sterowanie działa dobrze. Ale już naprawiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bargar Opublikowano 18 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2007 Czyli nawiew nie działa również samodzielnie, bez klimy tak? Trochę zamąciłeś nam niepotrzebnie tą klimą. Ale już naprawiłem. Znów nie bardzo kumam. Może za rano jest. Czy chodzi o opis zjawiska, czy naprawiłeś problem? Jeśli tak to opisz. Wszystkim się przyda. Jeśli nie to śledziłem temat w poprzednich postach i chyba tu znajdziesz odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolek1984 Opublikowano 18 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2007 OJ chodzi o to że byłą przerwa w obwodzie wentylatora nawiewu. Element uszkodzony znalazłem ale naprawił mi elektronik. A w tym wszystkim chodziło o to że wentylator i tak nie działał czy właczona klima czy nie tylko chodziło mi o to że sterowanie dobrze działało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bargar Opublikowano 20 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 Ok. Jakbyś jeszcze napisał co uległo uszkodzeniu, jak to znalazłeś itd. Było by miło. Wszyscy tu zaglądają żeby się czegoś nauczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolek1984 Opublikowano 20 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 Znalezienie usterki nie jest trudne. Poprostu rozebrałem podszybie i znalazłem przewody do wentylatora(u mnie biały i czerwony) i sprawdzałem miernikiem czy jest napięcie i szedłem w stronę bezpieczników tych za akumulatorem za każdym elementem sprawdzałem i znalazłem w którym miejscu jest a za nim nie ma to jest przerwą. Jak to się nazywa to nie wiem zawiozłem do znajomego elektronika i mi to naprawił. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk Opublikowano 31 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2007 Witam Posiadam RM1 i mam kilka pytań odnośnie nawiewu Gdzie znajduje się wentylator nawiewu i czy łatwy jest jego demontaż, chciałbym wymienić łożyska. Pozdrawiam [a skorzystałeś z opcji szukaj? jak widzę nie bo na temat nawiewu już było, naruszyłes regulamin] -Robak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 31 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2007 luk, łożysk nie wymienisz bo są one zalane plastikiem w obudowie, należy zaopatrzyć się w nowy wentylator lub kupić używany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sqwara Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Mam problem bo wczoraj wysiadł mi nawiew, no może nie kompletnie bo działa na 4 biegu ale w ogóle nie mogę sterować nawiewem :/ nie działa bieg 1,2,3 oraz starowanie czy na szube czy na nogi lub na kabinę :/ Proszę o pomoc, podpowiedzcie co mogło się zepsuć i jeśli to możliwe podać cenę naprawy oraz typy części :) Z poważaniem Sqwara [upomnienie za założenie tematu o którym była już mowa ostatnie ostrzeżenie] -Robak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszzd Opublikowano 8 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 jest znowu problem z nawiwem, ostatnio jakiś tydzień temu mechanik połączył nawiew na krótko kabelek i bezpiecznik, i od tego momentu poszły 3 bezpieczniki w tym połączeniu na krótko macie jakieś pomysły co może zwarcie robić, założony został duży bezpiecznik 15 A, dzisaj padł jeden założyłem drugi tylko włączyłem nawiew i kaput...bezpiecznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi