Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

przestawiony rozrząd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Słuchajcie może zacznę od tego że mam scenica 2.0 16v z 2001 roku i miałem w nim spory wyciek oleju - uszczelniacze na wałkach były walnięte...

Mechanik który wcześniej robił mi autko po zerwaniu paska poustawiał prawdopodobnie źle rozrząd chciałem gdyż zaraz po wyjeździe od niego zaczął strasznie klekotać i pogarszało się to z czasem. Ten rodzaj silnika podobno ogólnie klepie ale po jego naprawie było naprawdę gorzej..

dzisiaj postanowiłem zabrac się za te piekielne uszczelniacze bo lałem litr oleju na 3 dni do auta <piwko> wkładam blokadę rozrządu a ona nie pasuje dodam że zrobiłem już jeden rozrząd w moim drugim aucie w megane 1.6 z 2000r i wszystko grało jak w książce... tutaj natomiast inaczej tylko ze względu na to że wcześniej paprał się w tym aucie jakiś laik w sumie to nie lepszy ode mnie :notacrook: tak czy inaczej postanowiłem zdjąć pasek i dopiero wtedy wsadzić blokadę jak poddadzą się trochę koła zębate bo było to jedyne wyjście... tak też zrobiłem wcześniej jednak chciałem wsadzić trzpień w blok cylindrów jednak nie dało rady musiałem dać sporo do przodu kołem pasowym żeby w ogóle wkręcić trzpień. później zdjąłem pasek i założyłem blokadę jak koła były luźniejsze. Zdjąłem potem koła założyłem uszczelniacze i złożyłem wszystko do kupy problem w tym że auto teraz nie odpala przestawił się rozrząd..

Nie miałem możliwości zrobić tego innaczej bo nic nie pasowało blokady się nie dało wsadzić trzpień nie pasował itd.... po wyjęciu blokad tak wałki prężyły że wróciły z powrotem do poprzedniego ustawianie. Trzpień niestety nie chciał wyjść z bloku cylindrów musiałem cofnąć nieco kołem pasowym dopiero sie dał wykręcić ale był skrzywiony lekko. Tak czy innaczej auto kręci ale nie odpla....

Prosze o wszelkie rady co dalej...

z gory serdeczne dzięki....

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.7 - logika wypowiedzi

Język polski to taki ładny język a Ty go tak kaleczysz, masakra. :)

P_r_z_e_m_o

Edytowane przez Maryanek

• 2 tygodnie później...

gimak emaila ci wysłałem co do tej całej sytuacji zciągnąłem dzisiaj mechanika żeby mi pomógł to złożyć niestety powiedział że nie wie za bardzo czy trzpień jest dobrze włożony w blok cylindrów przez co nie jest w stanie nic za bardzo ustalić włożył długi bolec w miejsce świecy przekręcił kołem pasowym do momentu aż tłok osiągnie pozycję szczytową ale trzpień nie chciał nadal za bardzo wejśc więc powiedział ze nie zajmije się na codzień renówkami bo czasami w reniach włąsnie trzeba ustawić tłok w połowie czasami na dole i to jest ta pozycja dla trzpienia. Tak ze nie wiem nie wie ktoś jak ustawić wał żeby włożyć ten trzpień na 100% w poprawne miejsce ?

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.7

Fajnie, że piszesz z odległych zakątków ale proszę, przerwij czasem swoją wypowiedź kropką czy też przecinkiem. Zacznij nowe zdanie z wielkiej litery. -Prezes

Wasza chęć pomocy jest zdumiewająca pomimo iż połowa z was wie jak to zrobić. Rozwiązanie było naprawdę proste ale zanim to nastąpiło pogiąłem 4 zawory nie poprawnym ustawieniem wału. Kumpel mechanik którego już później poprosiłem o pomoc wszystko mi pokazał i objaśnił zawory wymienione nawet zciągnięcie głowicy okazało się banalnie proste. Wymiana zaworów i kulminacja - ustawienie rozrządu po uprzednim całkowitym rozebraniu wałków, kół zębatych, koła zmiennych faz rozrządu itd... czy może być to już gorzej przestawione ? NIE nie może i przy takim młynie samochód po złożeniu i ustawieniu rozrządu odpalił za pierwszym... Jak to zrobić ? Poczekam aż wam się to przytrafi i nie będziecie wiedzieć jak się do tego zabrać... wówczas poczekam 10 dni i wam może odpowiem... ale po tym poście już pewnie będę zbanowany tak że przykro mi bardzo a jedyne jednostki winne całej sytuacji to wszechwiedzący admini którzy tak się wbili w piastowanie tej funkcji i napawa ich to taką wielką dumą że już zapomnieli jak kiedyś sami o pierdoły na forach pytali... koszulki tez nosicie po domu z informacją ze admina funkcje piastujecie? dzieci dumne z tatusiów ? Za ortografię się wzięli... gdzie tam... jeszcze jakby ortografia to ok... mnie też błędy rażą, ale poprawna składnia, pisownia? już nie macie do czego się dopierdzielać ? komu robi różnicę czy napisze "się" czy "sie" to forum motoryzacyjne a nie polonijne jak ktoś pisze z angielskiej klawiatury to wam nie wysra ę,ą,ś,ć bo skąd... Ja pierdziele z elektrody teraz wszyscy przykład biorą i zamiast tępić za głupotę tępią za pisanie. Niesamowite dokąd to zmierza... A Ty Przemo to na 100% wiesz pamiętam cie jeszcze z forum clio masz to wszystko w jednym palcu tylko w dupie ludzi masz...

A Ty Przemo to na 100% wiesz pamiętam cie jeszcze z forum clio masz to wszystko w jednym palcu tylko w dupie ludzi masz...

Coś ci się kolego porobaczkowało, nigdy klijanki nie miałem, choć nie ukrywam, że może tam ze 2-3 posty napisałem na KRC, ale w tej chwili nie pomnę na jaki temat.

Przypominam Ci jednak, że rejestrując się na forum zaakceptowałeś regulamin. Przypuszczam, że nawet nie raczyłeś go przeczytać!

Weź też pod uwagę, że nie wielu użytkowników samodzielnie wymienia rozrząd może jest to 1-2 %, nie wszyscy są codziennie na forum.

Bynajmniej nie jest to połowa użytkowników tego forum.

Nie chcesz pomóc innym Twoja sprawa. Zauważ jednak, że kolega gimak wyraził chęć pomocy i z tego co sam napisałeś jednak jego pomoc na coś się przydała.

Twój post świadczy tylko i wyłącznie o Tobie.

CYTOWANIE

Nieistotne wiem ze ty o rozrządzie masz wiedzę dostatnią. Na KRC cie sporo razy widziałem nawet pisałeś odpowiedzi pod moimi postami tak czy inaczej to że miałeś clio może pomieszałem ale to że wiedzę masz odpowiednią na pewno nie. Książka gimaka się oczywiście przydała nie dała mi jednak wystarczające wiedzy musiałem się wesprzeć mechanikiem... tak czy inaczej podziękowałem na priv gimakowi bo książka jest super... jeśli twierdzisz że 1-2% robi tutaj rozrząd samodzielnie to co wy robicie z tymi autami wymieniacie świece i do tego forum potrzebujecie ?

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.13

-Prezes

wiem ze ty o rozrządzie masz wiedzę dostatnią

Normalnie JASNOWIDZ :) Lepiej wie niż właściciel umysłu co ma w głowie :) Oj człecze, gdybyś wiedział co koledze P_r_z_e_m_o się teraz przytrafiło i jaki kurs przechodzi, to byś głupot nie pisał. <piwko>

Jak się nuczy i jak go znam to bezinteresownie pomoże a pewnie jeszcze fotki zrobi (Przemek nie zapomnij pstrykać).

Zachowujesz się jak urażone dziecko co zabiera zabawki i idzie do drugiej piaskownicy. Akurat nikt nie był w stanie, nie miał wiedzy, może czasu aby napisać a może i faktycznie się nie chciało. Może tak po prostu nastąpiło przeoczenie tematu. Nikt nie ma obowiązku czytania wszystkiego co ludzie tu piszą :notacrook:

Weź też pod uwagę, że w PL mamy okres urlopowy i ludzie chcą odpocząć od komputerów :)

Uświadom sobie, że Forum to nie ASO czy też warsztat on-line :) :)

No i jak tu z takim rozmawiać :)

Piszę Ci przecież, że nigdy nie miałem Clio <piwko>

Tym bardziej nie mogłem pisać o rozrządzie na KRC

Dotarło :)

Zachowujesz się jak małe rozkapryszone dziecko i tyle, ja przynajmniej tak Cię odbieram.

Potwierdzeniem jest Twój wpis przy nazwie miejscowości.

PS

pisze z angielskiej klawiatury

Do Twojej wiadomości, jest to standardowa klawiatura QWERTY, taka jaką masz przed sobą, wiec nie zgodnie z

zamiast tępić za głupotę tępią za pisanie

:notacrook:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!