Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

dziwne charczenie podczas hamowania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich od jakiegoś czasu w mojej megi słychac z przodu jakiś dziwny dzwięk charczenie tak jak podczas złużytych olładzin hamulca. Rozebralem

wyciągnolem klocki i byly jeszcze całe z lewej jak i z prawej nic nie wpadło oczysciłem i nadal charczy dzieje sie to jak delikatnie wcisne pedał hamulca nie wiem co to może byc może ktoś z was miał taki problem bede wdzieczny za odp

Ten efekt to chyba znak rozpoznawczy Meganki. Ja już w drugiej mam to samo. Burczenie pojawia się pomimo niezużytych tarcz i klocków, tyle że u mnie raczej na dohamowaniu gdy prędkość jest już niewielka.

• 3 tygodnie później...

Witam, Panowie to nie jest norma w megance... głównie wina leży po stronie złej (słabej) jakości tarcz hamulcowych... buczenia, charczenia, chrobotania nie powinno miec miejsca! Występuje to wtedy gdy podczas szybkie-ostrej jazdy, kiedy tarcze są rozgrzane najedziemy na mokrą nawierzchnię (błoto pośniegowe, głębszą kałużę)tarzce się "krzywią"... Zauważcie że tego efektu nie ma po wymianie jednych lub drugich albo obu... Dużo jeżdżę i wiem jak to potrafi przestaszyc, wkur...iac (telepanie kierownicą przy hamowaniu z dużej prędkości, w ogóle podczas jazdy, buczenie czy chrobotanie)temat ten przejadłem kilka razy w paru autach... Powiem tak; nie warto oszczędzac na hamulcach, nie warto przetaczac tarcz hamulcowych (krótkotrwały efekt), lepiej zainwestowac w dobrej jakości (niekoniecznie najdroższe) tarcze i klocki! Warto przejrzec zaciski wraz z tłoczkami( bardzo rzadko zaglądanie, przeczyszczane przez mechaników ponieważ za długo trwa... a to ważne!)Pozdrawiam!