Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Światła do jazdy dziennej

Rekomendowane odpowiedzi

Cewka przekaźnika potrzebuje mało prądu więc nie powinno to mieć wpływu na prąd ładowania (u mnie przy SD-2 nie ma wpływu) .Nie sprawdzałem jak zachowa się prąd ładowania przy obciążeniu ledami ?

mam trzy przewody czerwony (+) czarny (-) i biały gdzie jak dostanie plus to wyłącza ledy. kumpel mi doradził żebym połączył to tak na cewkę podać (+) ze wzbudzenia alternatora, (-) cewki to oczywiste a na styki przekaźnika podłączyć (+) po zapłonie ten co mam teraz podłączony no i z drugiej strony styku (+)do ledów czerwony i zastanawia mnie czy to będzie tak działać jak chce ze dopiero jak silnik odpali to ledy się zapala z tym lekkim opóźnienie

Możesz spróbować tak jak piszesz lub czerwony + od ledów do tego od wzbudzania ale nie potrafię ci powiedzieć czy nie zakłóci to "ładowania" ! Możesz też zrobić tak jak piszesz lecz prąd do przekaźnika weź z akumulatora a nie z tego przewodu co masz teraz.

Witam ponownie, dziś wziąłem się za przeróbkę i powiem tak "rewelacja" cel osiągnięty światełka zapalają się zaraz po odpaleniu silnika :)co do ładowania to napięcie ma 13,9 - 14.0V na włączonych ledach i tyle samo jak je odłączę wiec wydaje mi się ze nic nie zakłóca ładowania.

• 2 tygodnie później...

Jakiś czas temu kupiłem światełka do jazdy dziennej z wbudowanym automatem. Moim problemem jest to że nie mam pojęcia gdzie mam podłączyć przewody tzn :

Przewód czarny (-) zapewne podłącze pod (-) akumulatora, przewód czerwony (+) miałem zamiar podłączyć p[od stacyjkę tak by po włączeniu silnika się zapalały, przewód biały czyli ten który jak dostanie prąd to wyłącza ledy chciał bym podłączyć pod ten czujnik który po zmroku włącza automatycznie światła do mijania.

Proszę kogoś kto może już robił coś takiego o podpowiedz gdzie i pod co mógł bym się danymi przewodami wpiąć?

Szczerze powiedziawszy liczyłem na konkretne miejsce np któryś z portów gdzie mam je podłączyć bo w tym temacie dokładnie jest opisane jak podłączyć sd-2 a nie mogę poszukać potrzebnych mi informacji, mile widziane jakieś fotki danych złącz albo schemat

Szczerze powiedziawszy liczyłem na konkretne miejsce np któryś z portów gdzie mam je podłączyć

To wszystko zależy gdzie chcesz się wpiąć, gdzie jest bliżej i jaka jest długość przewodów. I tak raczej będziesz się wpinał w przewód poza kostką, bo styki w kostkach są zaprasowane i w takim przypadku sama kostka nie ma znaczenia. Przewód pomiędzy nią i danym światłem w każdym miejscu jest taki sam i nadaje się do wpięcia mostka.

Z powyższego wynika, że ważniejsza jest geneza podłączeń jak samo wskazanie miejsca. To już zależy od Twojej inwencji i wygody.

• 3 tygodnie później...

Jakiej długości ledy kupić, żeby się zmieściły w ramach legalności i obecności halogenów? Aktualnie gdzieś leżą mi 155mm, ale te podobno są za długie, żeby obyło się bez zbędnej rzeźby? Pytam bo jadę po auto w piątek przez pół Polski i kupiłbym coś po drodze gdyby te się nie nadawały.

Jezeli chodzi o Megane II PhII polecam LEDy NOXON http://allegro.pl/swiatla-jazdy-dziennej-dzienne-okragle-e4-rl-i1824599790.html

poniewaz:

- pasuja idealnie w fabryczne mocowania od halogenow jak by zostaly wyprodukowane specjalnie dla Renault (wymontowujemy zaslepki lub halogeny i w te miejca tymi samymi srobkami wkrecamy ledy. Potem tylko podciagnac do gory przewody, podpinamy plus i minus oraz przewod sterujacy do plusa od postojowek po zaplonie. Cala filozofia)

- instalacja PNP banalnie prosta (powinni je montowac w ASO na zyczenie klienta jako oryginal za mega kase :)

- posiadaja wbudowany automat wl/wyl

- posiadaja homologacje

- dziecinnie proste podlaczenie

- porzadna jakosc wykonania

- mocne widoczne swiatlo

Sam uzywam i jestem zadowolony :)

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.6 -Prezes

sivasec jak będziesz miał chwilkę to pochwal się nowymi światłami RL na fotkach.

Do Adminów-userów :) temat bardzo ładnie się rozwija może warto zrobić galerie zamontowanych świateł RL w naszych Reniach :)

A z czego tu galerię tworzyć skoro szczątkowe fotki są tylko na kilku stronach tego tematu: 4, 11, 14, 18, 20, 21. Temat bardziej pod kątem niuansów technicznych dotyczących samego podłączenia, jak wyglądu jest pisany.

Zapewne widoczne zmiany są zamieszczone w indywidualnych tematach w dziale;

http://megane.com.pl/forum/183-nasi-uzytkownicy-i-ich-auta/