gojgien Opublikowano 16 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Na początku ubiegłej zimy zakupiłem do sceniola drugiego UNIROYAL-ki MS plus 66. Są rewelacyjne na nasze warunki gdzie więcej mokrego asfaltu i chlapy, co nie tylko ja potwierdzam wpisem na forum, jest takich opinii więcej w odpowiednim już istniejącym temacie. Polecam tam zerknąć. Potwierdzają to też wpisy na stronach internetowych sprzedawców opon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utusiek Opublikowano 22 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 Witajcie! Postudiowałem trochę i już chyba więcej wiem. Znalazłem też artykuł, że producenci samochodów wbrew temu co się uważa nie zalecają węższych opon zimowych. Mój wybór padł na "BFgoodrich G-FORCE WINTER 185/60 R15" (przystępna cena i dobra jakość). Może podzieli się ktoś doświadczeniem z tymi oponkami? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utusiek Opublikowano 6 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 A jeździł ktoś może na DAYTONach DW510? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekhip Opublikowano 8 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 Panowie co sądzicie o oponach Barum Polaris 3?? bo ma okazje je kupic w dobrej cenie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 8 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 Ja mam starsze Polarisy 2, jeśli nowe nie są gorsze, to powinny się dobrze sprawdzać zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Unspoken Opublikowano 13 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2011 Witam serdecznie:) Mam Megane Classic 1.6 16V wersja 1. Letnie opony mam 185/65/R15 88H. Natomiast zimowe opony kupiłem 185/55/R15 82T, tak mi doradził kalkulator oponowy dla mojego modelu auta. Ale jak przystawiłem oponę zimową do letniej to jest ona jakieś 2.5 - 3 cm niższa! Czy to nie jest aby za duża różnica? W instrukcji do auta (niemieckiej) nie jest jasno napisane jakich opono powinienem użyć dla mojego auta. Mógłby mi ktoś powiedzieć czy kupiłem dobre opony czy mam je zwrócić? Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks79 Opublikowano 13 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2011 Standardowy rozmiar to 185/60/15, a zatem letnie masz za wysokie, a te co kupiłeś są za niskie. To oczywiście nie oznacza, ze nie da się tak jeździć, ale o tym musisz sam zdecydować .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Unspoken Opublikowano 13 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2011 Standardowy rozmiar to 185/60/15, a zatem letnie masz za wysokie, a te co kupiłeś są za niskie. To oczywiście nie oznacza, ze nie da się tak jeździć, ale o tym musisz sam zdecydować .. Dzięki bardzo. Nie powinienem polegać na internetowym dobieraniu opon, mam za swoje :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 13 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2011 Nie powinienem polegać na internetowym dobieraniu opon, mam za swoje Przecież to gołym okiem i bez kalkulatora widać, że jeśli masz dwa parametry te same 185 i R15, to i trzeci powinien być identyczny z tymi oponami jakie posiadasz. Gdybyś zmienił średnicę felgi na 16" albo 17", wówczas tą wysokość boku opony można, a nawet należy zmniejszyć, by zachować porównywalna wysokość (średnicę) całego koła. Inna sprawa, to moje odczucie, że to nie wina kalkulatora ale popełnionego błędu przy jego obsłudze. Czy to na Oponeo, czy u innych sprzedawców z kalkulatorami, czy nawet z programikiem Tyr-o-saurus_ikar, jeszcze nie miałem takich problemów. Wspomniany program- kalkulator, jest gdzieś na forum jako załącznik w dziale z oponami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nevv Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Czołem. Mam do kupienia 185/60R15T w książce serwisowej jest napisane ze powinny byc z indeksem H. Można wrzuic te z T czy koniecznie musi być z H? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 (edytowane) Tutaj sobie kolega sprawdzi co oznacza indeksT. Osobiście jeżdżę na oponach przystosowanych do prędkości 190km/h. Edytowane 17 Listopada 2013 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nevv Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Wiem co oznacza index T i H. Już trochę siedze w samochodach. Kupiłem te opony i jaj narazie jestem zadowolony. Zobaczymy jak będzie w większym śniegu, jednak to akurat nie zależy od indexu prędkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi