Robak Opublikowano 4 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2008 Adaśko, producent określa ciśnienie w oponach anie określa na lato i na zimę tabela jest podana w tym temacie http://megane.com.pl/viewtopic.php?t=4664 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaśko Opublikowano 4 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2008 Ja tam zaglądałem do tego tematu, ale problem w tym, że w tych tabelach z tymi ciśnieniami nie widzę dokładnego rozmiaru moich opon Jedynie w tabeli MEGANE i SCENIC I PH II jest rozmiar 185/60 ale R15 a ja zimówki mam na 14stkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 5 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2008 Adaśko, adaśko ale wnioskując ze zdjęcia ty masz Ph 1 rok produkcji 1996 i ciśnienia dla tych kół wynoszą 0,24 Mpa przód i 0,22 Mpa tył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas.s Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 Panowie mam pilną sprawę. Małe problemy finansowe sprawiły że nie mogę sobie pozwolić na zakup nowych oponek zimowych i zdecydowałem się na zakup czegoś używanego i znalazłem: http://moto.allegro.pl/item494636782_kola_..._60_15_7mm.html Nie wiem co to za oponki, ale jak starczą na 1 sezon czy 2 to będę bardzo szczęśliwy, a przy okazji będę miał te przeklęte felgi których nigdzie nie mogę dostać. Proszę o małą radę, czy oponki są warte tej ceny itp. Liczę na szybką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 za taką samą kasę będziesz mógł kupić nowe oponki, ale nie będziesz miał dodatkowego kompletu felg - ja zdecydowałbym się na nowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas.s Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 No niby zgadza się, ale czy opłaca się katować aluski przez zimę i do tego jeszcze dochodzi przekładanie. Bo w sumie to też brałem pod uwagę ale ludzie mi mówią że szkoda alusów na zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 Lukas.s, jeśli zależy Ci na felgach to jak najbardziej brać. Ja też mam Semperity ale winter gripp, trochę głośniejsze od letnich na czarnym asfalcie. Trzymają nieźle chociaż scenic jest wyższy i w zakrętach i łukach trochę inaczej się zachowuje jak HB. Oponki na tych felgach nie są aż tak stare, jednak trzeba mieć świadomość, że to nie Ty je masz od nowości i należy stosować więcej "ograniczonego zaufania" do tych gum. 2 sprawa, te 800 to wyjściowa do licytacji czyli może podskoczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1965 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 ja takie kupilem a potem kupilem komplet nowych bo okazalo się że te pierwsze byly po awaryjnym hamowaniu(po przekroczeniu ok 30km/h zaczynaly bić tak mocno że myślalem że auto się rozpadnie) teraz jeżdze na firestone winterhawk 2 ,sprawdzily się na suchym na mokrym i na śniegu a są przy tym szalenie ciche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 10 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 adam1965, potwierdzasz moje wcześniejsze opisy tych oponek i lejesz miód na moje serducho, w autku żony jest identyczna sytuacja POLECAM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1965 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 tzn.używek czy firestonów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 10 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 firestonów kolego ja od 2003 roku nie kupiłem ani sztuki używanych oponek, jestem przeciwnikiem i każdemu to będę odradzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1965 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 [CIACH!!!] ja w tym roku kupilem dwa nowe komplety letnie i zimówki wszystko firestone muszę się przyznac ze letnie tz200 polecil mi gość od opon i nie zawiodlem się trzymają elegancko na mokrym i suchym są ciche i po pierwszym sezonie nie widać zużycia a jeżdże dość dynamicznie i po tych też doświadczeniach z firestonami postanowilem kupić zimówki tegoż producenta , jest to nowość winterhawk 2 po krótkim acz intensywnym użytkowaniu na mokro , sucho i po śniegu jestem zadowolony no i są bardzo ciche [nie cytujemy całości posta pod którym odpowiadamy] -Robak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rbit Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Z racji tego że zamieszkuję w górach i na co dzień poruszam się w bardzo stromym terenie, nie mogę sobie pozwolić na słabe zimowe opony. I tu co roku testowałem nowe rózne oponki i doszłem do następującego wniosku popartego własnym doświadczeniem. Na śniegu i błocie pośniegowym niezrównane i najlepsze opony to Dębica Frigo ! Obecnie zastąpione modelem Frigo 2 z nieco zmodyfikowaną rzezbą bieżnika i podniesionym indeksem prędkości. Na mokrej i zaśnieżonej nawierzchni również bardzo dobrze sprawowały się Barumy Polaris 2. Obecnie jeżdżę na GF Goodrich, które na śniegu sprawują się beznadziejnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Knights Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Witam posiadam od tygodnia Megane Coupe 1.6 stoi na letnich oponach 195/50/R15 doradźcie mi jakąś oponę na zimę jaka marka najlepiej i jaki rozmiar nie znam sie na tych oponach za bardzo i nie wiem na jakim rozmiarze Megi będzie sie najlepiej jeździć w zimie myślałem o Debicy Frigo 2 175/65/R14 Dzieki i Wesołych Swiąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Debicy Frigo 2 175/65/R14 Raczej mają być R15 nie założysz 14" opony na 15" felgę, chyba, że masz 14" felgi, a nie jak napisałeś 15" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi