horacy Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 witam ! wrzucam kilka fotek jak zdemontowałem i skróciłem gałkę zmiany biegów w MEGANE II - może kogoś to zainspiruje :D -zdjęcie gałki następuje poprzez energiczne szarpnięcie w górę , oczywiście uprzednio trzeba odczepić okrągłą ramkę u podstawy drążka - zdjąć mieszek - kątówką obciąć na pożądaną długość ( w moim przypadku to 6cm ) - wywiercić otwór w pręcie wiertłem fi 7,5( pręt jest dość miękki do obróbki i łatwo się wierci ) - nagwintować skrócony drążek w aucie - pozostały króciec z plastikową końcówką obciąć przy samym plastiku - nawiercić i nagwintować - w nagwintowany drążek - wkręcić śrubę metryczną fi 8 ( w moim przypadku o dł.5cm wkręcana na imbus )i nakręcić na to końcówkę z plastikiem - rurkę do podnoszenia wstecznego obciąć tyle samo co drążek ,pozostałą rurkę przeciąć wzdłuż po czym posmarować kropelką i połączyć tak jak na zdj.( połączenie naprawdę mocne i trwałe ) - gałkę zamontować i cieszyć się z efektu końcowego ;) czas poświęcony na przeróbkę to ok 2 godz. przepraszam za jakość zdj. (robione telefonem) pozdrawiam i proszę o ocenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Ładnie i profesjonalnie. Tylko jak teraz z wygodą? Gałka chyba teraz jest niżej niż podłokietnik, nie zaczepia się o niego łokciem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horacy Opublikowano 13 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 (edytowane) [ciach] powiem tak: łokieć cały czas mam na podłokietniku i przy zmianie biegu w ogóle z niego mi się nie zsuwa ( Teraz jest mniejszy skok wybieraka ), zrobiłem już kilkadziesiąt kilometrów w jeździe miejskiej i nie odczułem żadnego dyskomfortu wręcz przeciwnie ,a przy wrzucaniu wstecznego(wsteczny za 6 do tyłu)nie ocieram już o kolana pasażera . Regulamin pkt. 5.13 - nie cytujemy posta, pod którym odpowiadamy. 0cool Edytowane 13 Listopada 2011 przez horacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 tak się zastanawiam, czy zamiast obcinania nie było by lepiej zastosować drążek zmiany biegów ze Scenica II, a podmienić tylko mieszek i ramkę. W sceniolu jest krótki bo zabudowany w konsoli środkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Nie bardzo rozumiem. Drążek wystaje z kasety. Chcesz podmieniać całą kasetę? O ile w ogóle jest taka sama, w co wątpię. Podmiana samego drążka też raczej w grę nie wchodzi. O pracochłonności wymontowania kasety nie wspominam. PS. horacy - zadanie domowe 100x zsuwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Ja nie mówię, że to jest możliwe, lub nie, oraz jaki jest stopień trudności takiej przekładki. To tylko moje dywagacje na temat takiej podmiany. (pomijam już fakt, że moim zdaniem gra nie jest warta świeczki, może po prostu nie mam takiej potrzeby w sceniolu) Jakoś nie przekonuje mnie jednak zastosowanie w takim miejscu obcinania, wiercenia, gwintowania (gwint M8 w pręcie bodajże ø 12) i skręcania, a już najbardziej "kropelka" do tego wykańczającego poklejenia. Jednak jednolita ciągłość materiału jest zdecydowanie lepsza jak takie składanki. Dla tego też pomimo nawet większej trudności z przekładką, pomyślałbym nad wymianą na fabryczny krótszy jak na "szewcowanie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punxhc Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Jak wrażenia po paru miesiącach? Czy ktoś robił coś podobnego w przypadku skrzyni 5-biegowej gdzie wsteczny wrzuca się przez wciskanie lewarka? Czy proces wygląda wtedy tak samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.zyga Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Ja jak miałem MII 1.5 dci też skracałem i było OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 To chyba jeszcze łatwiej skrócić drążek w silniku benzynowym ze skrzynią 5 bez pierścienia. Robił to ktoś ? Drążek ściąga się szarpnięciem czy jest nakręcany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horacy Opublikowano 26 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Jak wrażenia po paru miesiącach? Czy ktoś robił coś podobnego w przypadku skrzyni 5-biegowej gdzie wsteczny wrzuca się przez wciskanie lewarka? Czy proces wygląda wtedy tak samo? wrażenia tak jak na początku super Naprawdę mogę polecić ten zabieg,jeżeli ktoś ma choć trochę zdolności manualnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vargas Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 A czy ten plastik jest odkręcany? jak go zdjąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi