airbites Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 A jak wyjąć ten czujnik? i nie wiem czy takim temp. minus 15 stopni nie pęknie przy wyjściu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Normalnie, wyciągnij do góry, trzyma się tylko na uszczelce, ale lepiej nagrzej silnik, uszczelka będzie miękka to łatwiej wyjmiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 31 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 (edytowane) Postaram się wyjąc o ile nie rozwalę go. Ale zauważyłem, że jak lekko dotknę pedał gazu to słyszę takie hałas typu ,,trrrrr,, i jak puszczam pedał gazu to przestaje. Dodano: 23 lut 2012 - 19:30 Dziś, sprawdziłem auto dodając gaz do dechy. Więć tak: dodaje do dechy auto powoli rozpedza sie do 4 tys. obr/min. Przykład na 2 biegu dodaje gaz do dechy i auto wolno rozpędza się i bez piszczenia kół. Ale jak wolno rozpedza się i lekko opuszczam gaz i dodaje ponownie to troche poszarpał i potem szybciej rozpędzał się i ponownie opuszczam gaz i dodaje gaz do dechy to gwałtownie rozpędzał się. Więc chyba wina czujnika pedału gazu, przepustnicy albo sterownika komputera? I po trzech razy dodawania gazu chwilowe spalania pokazał 2 razy więcej przy np. 50 km/h na 4 biegu niż przy pierwszym dodaniu gazu. A maposensor to byłem na złomowisku i niestety tam były inne które nie pasuje. Dodano: 12 mar 2012 - 23:09 Dziś sprawdziłem dwa czujniki: -Elektrozawór pochłaniacza oparów benzyny: ok. 26.7 Ω czyli w normie -czujnik temperatury powietrza: 2.5 Ω przy ciepłym silniku( około 85 stopni) a norma ok. 326 Ω, a przy zimnym silniku temp. powietrza jakiś 5 stopni a na czujniku ok. 2000Ω. Jutro rano spróbuję wyjąc czujnik tylko pytanie czy go trzeba odwrócić w prawo czy w lewo żeby go wyjąć? Dodano: 31 mar 2012 - 09:23 OK, auto jest prawie naprawione, przyczyna jest zablokowane przepustnica. Dostała odblokowana i jest lepiej. Mechanik powiedział żebym wymienił filtr paliwa co 60 tys. km bo w intrukcji czy w książce serwisowym piszą czasem głupoty, bo francuzom zależy żeby się psuł jak najczęściej. I dodatkowo powiedział że silniki 16V nadaje tylko do trasy głównie a 8V to do miasta i do trasy. Więć czeka mnie wyjęcie kolektora ssący do oczyszczenie, wymiana filtra paliwa i nie wiem co jeszcze. Edytowane 12 Lutego 2012 przez airbites Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punxhc Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 w intrukcji czy w książce serwisowym piszą czasem głupoty, bo francuzom zależy żeby się psuł jak najczęściej Skoro Twój mechanik jest mądrzejszy niż instrukcje i książki, to gratuluję. A tekst o Francuzach powala Filtr paliwa w benzynie jest chyba gdzieś przy zbiorniku paliwa i o ile mi wiadomo producent nie sugeruje w ogóle jego wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 punxhc Ja byłęm u tego mechanika ktorzy tutaj polecają. Żebyś nie dziwił jak wygląda filtr po 30 tys. km jest cały czarny we wnętrzu. W poprzednim aucie producent pisał żeby wymieniać filtr paliwa co 30 tys. km a w renault co 240 tys. km. Filtr paliwa kosztuje grosze i lepiej wymieniać co 30 tys. km niż co 240. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi