Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Bardzo dziwne objawi - wibracje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowym forumowiczem więc proszę o wyrozumiałość. Od 2 mc jestem posiadaczem Megane II phl 2002 r. 1.9 dci 120 km, 180 tyś, 6 biegów. Otóż mam bardzo dziwny problem z wibracjami. Auto czasem dziwnie wibruje a czasem jest spokój. Niezależnie od rozgrzania silnika. Zdarza się że jak odpalę to wibruje przejadę trochę to nie pojadę jeszcze trochę to znów oraz że odpalę na zimnym nie wibruje a później wibruje (no i czasem skaczą obroty raz jest 800 raz 900). Zdarza się że nie ma wibracji cały dzień a zdarza się że kilka dni wibruje. Początkowo myślałem że coś z wtryskami byłem na diagnostyce i powiedziano mi że jeden jest słabszy ale raczej to nie to. Więc sprawdziłem poduszki i okazało się że jest do wymiany jedna (pęknięta - wymieniłem) i że jedna się powoli kończy (nie wymieniłem ponieważ jest niby mniej ważna i to nie to a zimę przewale). Był spokój pół dnia. Dodam że miałem jeszcze problem z Einsprizung Defekt więc próbując go rozwiązać wymieniłem olej (zgodnie z przeczytaną gdzieś radą na pełen syntetyk (wiem wiem kretyn ze mnie)) co skutkowało przeczyszczeniem silnika do tego stopnia że zewsząd leciał mi olej z silnika. Wymieniłem więc tym razem na półsyntetyk. Już olej nie leci ale straszono mnie że mogłem uszkodzić turbinę albo Bóg wie co. Tyle że turbina chodzi elegancko. Co może być powodem wibracji? Wiem że temat był już poruszany odnośnie wibracji ale żaden nie odzwierciedlał moich objawów. Liczę na wasze opinie ew. jeżeli ktoś się bardzo dobrze na tym zna i mieszka w okolicach Poznania to bym się skonsultował osobiście bo wiadomo na oko to można wymyślać :)