makin23 Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Witam ! Jestem od niedawna posiadaczem megane 1,9 dci 130 km.i tu moje zdziwienie jak pojechałem na stacje zatankowac. wskazania według komputera to spalone 46 litrów ropy średnia 5,2 a w rzeczywistości na dystrybutorze pokazało 53 litry i spalanie jak liczyłem prawie 6 na sto.(wcześniej auto zatankowane pod korek) stacja firmowa statoil. w poprzednich autach jakie miałem komuter tak nie oszukiwał.czy to normalne w megane??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.zyga Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 To sie nazywa chwyt reklamowy :) A tak na serio w mojej poprzedniej- 1.5 dci też oszukiwało, w obecnej 1.6 jest uczciwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 (edytowane) To nie chwyt reklamowy, bo wynika z odczytu zarejestrowanego w aucie a nie w katalogu. A błąd jest spowodowany za krótkim dystansem przebytym od ostatniego tankowania/ zerowania wartości i uśrednionym wynikiem. Jest to już kilka razy opisane na forum w starszych tematach o komputerze i spalaniu. Tu przykładowy temat; http://megane.com.pl/topic/17823-wysokie-spalanie-19dci-120km-w-miescie/ W 6 poście już to jest wyjaśnione, a dalej jeszcze więcej info. Edytowane 27 Listopada 2011 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makin23 Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 900 km od tankowania to raczej nie jest krutki odczinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megi98 Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 900 kilometrów to wcale nie jest dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.zyga Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Gojgen z jakiego odczytu w aucie ,przecież to są wartości przyblizone i będą różnice z realnym spalaniem,ja nic nie mówię o katalogowym spalaniu. A mam porównanie bo jeżdżę juz drugą MII jedna miałem w dieslu teraz ma benzynkę i w tej bład pomiaru jest prawie nie zauważalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brudijr Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 (edytowane) Mi pokazuje 8.5l/100km, chyba mam coś z silnikiem nie tak :) (nie patrzcie na podpis, zmieniłem na MII 1.9dCi 120km z 2004r.) Edytowane 27 Listopada 2011 przez brudijr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanar666 Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 U mnie od tankowanie do tankowania do pełna według komputera wyszło 7,9 L/100km a realnie wyszło 7,7 L/100km,także 0,2 L różnicy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 To sie nazywa chwyt reklamowy Wyjaśnij zatem jak ten zwrot ma się do opisanej sytuacji, skoro masz świadomość, że w 1 poście jest o odczytach z auta napisane. I nieistotne czy mniej lub bardziej poprawnych. Chwytem reklamowym jest podanie w katalogu zaniżonego spalania na 100km, które to wartości trudno osiągnąć w normalnej jeździe ale jest magnesem przyciągającym potencjalnego klienta. Tu jakoś potrzeby reklamowania czegokolwiek nie zauważam, za to zwrot został przez Ciebie użyty "ni z gruchy ni z pietruchy". Nijak ma się do tego tematu, choćby nawet w zamyśle miał być żartem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.zyga Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 kolego czepiasz się.Komp wskazywał spalone 46 l i srednie spalanie 5.2 w realu wlano 53 l i średnio wyszło 6 l. Te 7 litrów i 0.8 l /100 to jest jakiś błąd wskazania po przebiegu 900 km . Miałem podobnie w mojej porzedniej Megi ,działało to bardzo kojąco na samopoczucie kierowcy, w realu było inaczej . A jeszcze miałem cos ze wskażnikiem bo nigdy nie pokazał mi więcej niż pół zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi