jacolradom Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Witam. Moja Megana 2.0 w cyklu mieszanym spalila w tym tygodniu 16l gazu, a w trasie 10l. Wiem, że w wydechu mam jakąś nieszczelność którą słychać delikatnie przy dodawaniu gazu. Czy może to być przyczyna? No i chciałbym wiedzieć ile poprawnie powinna palić 2.0 8V oraz 16V, bo nie widziałem tego nigdzie na forum. Z góry dzięki za info :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0cool Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Nie wiem ile poprawnie powinna palić, ale :) http://megane.com.pl/topic/33449-czy-to-dobry-wybor/page__view__findpost__p__260506 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alberciik1122 Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Panowie mam Megane II 2007 rok 1.6 16V LPG(fabryczne) spalanie gazu to jest 8,5-9,0l przy stałej prędkości 100km/h, natomiast miasto 10-11l Czy to jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jsordyl1972 Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) cięcie Moim zdaniem, w porównaniu do swojej wynik jest ok. W najbliższej przyszłości nie mam zamiaru zmeniac mojej reni, ale gdybym nosił się z takim zamiarem to wezmę już silniczek 1.6 16v, jakby nie było zawsze to więcej koników i większy, chociaż niedużo, moment obrotowy, a spalanie jak widac niewiele większe Regulamin pkt. 5.13 - cytowanie Tomik Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez Tomik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FiolekRMS Opublikowano 19 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 Ja mam podobnie jak niektórzy z was bardzo nieekonomiczny problem z LPG Autko kupiliśmy pod koniec kwietnia i od tego czasu borykamy się z astronomicznym spalaniem gazu, a mianowicie w trasie przy spokojnej jeździe do 100km/h spalanie LPG wychodzi ok 11-12 litrów, w mieście natomiat plasuje się w zależności jakie warunki drogowe panują od 15 do 18,5 litra a dziś padł rekord i spalanie wyszło ponad 20 litrów. Ratujcie bo nie mam już pomysłu co robić. wymieniliśmy świece, wszystkie filtry oraz sondę lambda i nic nie pomogło. dodam jeszcze że jazda bez klimatyzacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 19 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 wymieniliśmy świece, wszystkie filtry oraz sondę lambda i nic nie pomogło. To może teraz czas na gazownika i sprawdzenie instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szlepster Opublikowano 19 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 Ratujcie bo nie mam już pomysłu co robić. tu Ci powinni pomuż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 20 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 Ja mam podobnie jak niektórzy z was bardzo nieekonomiczny problem z LPG Ja w takiej sytuacji sprawdziłbym w pierwszej kolejności jaki apetyt ma silnik na na benzynę w podobnych warunkach jazdy i porównałbym ze spalaniem gazu. Jeżeli z tego porównania wyjdzie, że gazu bierze 15-20% więcej niż benzyny, to w gazie nie szukałbym przyczyny. Porównałbym również to spalanie benzyny z tym jakie przewiduje producent samochodu. Jeżeli jest większe od przewidywanego, to należałoby sprawdzić dlaczego tak jest i ewentualną przyczynę usunąć, wtedy i spalanie gazu powinno spaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 20 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 Ratujcie bo nie mam już pomysłu co robić. Osobiście zacząłbym od sprawdzenia kompresji silnika, potem regulacja gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FiolekRMS Opublikowano 24 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 Sprawdziłem spalanie benzyny i wynosi ono 14 litrów jazda 40% trasa 60% miasto więc moim zdaniem też zbyt duże. Jeszcze co zauważyłem że na luzie ma obroty 1000-1100 a powinien mieć max 800 z tego co się orientuje. Na biegu obroty są prawidłowe. autko sprawdzone przez komputer z orginalnym oprogramowaniem renault i sonda jest ok, czujnik temp także, skrzynia pracuje prawidłowo komputer wykrył brak połączenia sterownika silnika ze skrzynią biegów i klimatyzacją ale nie wiem czy to może być przyczyną takiego spalania. Jutro rano autko jedzie do elektryka który mam nadzieje rozwiąże problem z tym połączeniem. Jeszcze pytanko mam takie jak objawia się nieszczelny układ wydechowy na odcinku do sondy lambda? Z tego co się orientuje jak są przedmuchy na tym odcinku to spalanie wzrasta i brakuje mocy. Czasami podczas jazdy słychać brzęczenie tak jakby jakieś mocowanie układu było uszkodzone ale 100% pewności nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coupe Opublikowano 31 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 cześć, nie czytałem wszystkich odp. czytałem początkowe pytanie i widzę, że dalej problem to piszę, może pomogę, albo zaspamię ;) u mnie spalanie wzrastało tak drastycznie jak miałem nieszczelną rurkę od map sensoru i podobne objawy były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi