Rafidi Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 witam, czy ktos z uzytkownikow forum wie jak calkowicie wylaczyc w megane III uklad esp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawa7777 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 całkowicie??, pod kierownicą z lewej strony masz przycisk (wyłącznik ) ESP - więcej pomysłów nie mam, ręcznie w komputerze sie nie da..., chyba, że przez podpinkę serwisową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Musiałbyś zamarkować awarię tego układu, (przerwa w obwodzie któregoś czujnika ale nie przy kolach bo i ABS odetniesz) wówczas komputer sam go wyłączy ale będzie o tym informowała świecąca się kontrolka ESP. Inaczej bokami nie polatasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.Pawel Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 pod kierownicą z lewej strony masz przycisk (wyłącznik ) ESP - więcej pomysłów nie mam, Wg instrukcji ten przycisk z lewej wyłącza ASR (kontrola trakcji, czyli zapobieganie buksowaniu kół podczas ruszania), a nie ESP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawa7777 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 wydawało mi się, że sterowanie tymi systemami jest połączone, nie chciałem wprowadzić w błąd, sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanar666 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 No w Megane II są bynajmniej połączone,mi też się wydawało że w III jest bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.Pawel Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Żeby nie było niedomówień - w praktyce tego nie sprawdzałem :), ale tak jest napisane: O ESP ani słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawa7777 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 (edytowane) zobacz stronę wcześniej - w razie nieprawidłowości w działaniu ESP pojawia się komunikat skontroluj ESP i kluczyk serwisowy - w takim przypadku systemy ESP i ASR są wyłączone, stąd mój wniosek o wspólnym sterowaniu systemami, jak pisałem może błędny i jeszcze jedno - po wyciśnięciu pokazanego na obrazku włącznika, pojawia się komunikat - system antypoślizgowy wyłączony Edytowane 8 Grudnia 2011 przez kawa7777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkotek Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Ten przycisk po lewej pod kierownicą wyłącza zarówno ASR jak i ESP. Ale po przekroczeniu 50km/h komputer sam je załącza automatycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosikxxx Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 W megane II jest tak samo. Może jest od tego jakiś bezpiecznik, żeby całkowicie wyłączyć esp. Zbliża się zima i polatało by się trochę bokiem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zowa Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 (edytowane) Wiem jak unieszkodliwic ESP :) Sam się trochę z tym męczyłem żeby go unieszkodliwic ale doszedłem do tego :) A więc wypięcie bezpiecznika powoduje brak wspomagania kierownicy , wali błedem na kompie , nie ma absu , nie pokazuje napisu Poziom oleju ok , i nie ma podgladu na ciśnienia w kołach, hamuje tylko tyłem bo korektor siły hamowania jest w pompie absu . Da się oszukac Esp. jeśli zaciągamy ręczny to czujnik od ręcznego odłącza ESP i w momencie kiedy widzi że jest podniesiony to nie działa. Trzeba zewrzec włacznik od ręcznego żeby wydawało mu się że jest zaciągniety i ESP nie działa :) tyle tylko że świeci na desce kontrolka jakby był zaciągniety ręczny :) Edytowane 28 Grudnia 2011 przez zowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosikxxx Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 o tym to ja wiedziałem, że zaciągając ręczny ESP się wyłącza ale to jest lipa trochę. A który bezpiecznik kolego wyciągnąłeś :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zowa Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Dlaczego lipa?? według mnie najprostszy sposób na wyłączenie ESP home made. Bezpiecznika nie można wyciągnąc , czujnik przy kołach od ABSu jak rozepniesz to też lipa. Kurcze nie pamiętam teraz ale sprawdzę dziś :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosikxxx Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Ja chciałem spróbować wyciągnąć bezpiecznik nr 13 w skrzynce bezpieczników w komorze silnika. Schemat w załączniku bezpieczniki-MII.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zowa Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Tego w komorze nie wypinałem. muszę spróbowac z tym że Megi już umyta , posprzątana i schowana na zimę do garażu , ponieważ w zimie nie jezdzę megi. nie chcę żeby sól ją zrzerała bo nigdy wczesniej w swoim życiu nie miała kontaktu z zimą i solą :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi