Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z szybami inny niż wszystkie.

Rekomendowane odpowiedzi

Wystarczy aby temperatura otoczenia w której stoi auto była około 5-7st.C i klima będzie chodzić. I klimę trzeba też używać w zimę aby sprężarka rozprowadziła olej po układzie.

Cena takiego sprawdzenia to koszt około 200-250 zł. Drogo czy tanio ?

200zł to jeszcze w miarę ok, ale 250 za samo podpięcie do maszyny to już przeginka.

W warsztacie gdzie ja robię za samą podstawową diagnostykę (czyli wszystko załatwia maszyna), bez cen promocyjnych dla stałych klientów, biorą chyba 180zł (jeśli dobrze teraz pamiętam).

Co do 0*C to nie powiem, ale ja robiłem nabijanie (lekkie i pełne) przy kilku stopniach powyżej 0.

Co to za warsztat w którym jest 0 stopni. Klimę powinno się napełniać w 20 stopniach u mnie przetarł się przewód w lutym -5 stopni .Gościu wstawił na warsztat podłączył maszynę na odsysanie to trwa ok 30 min co pozwoliło samochodowi osiągnąć temper.warsztatu i bez problemu nabił.

Lecz w twoim przypadku widzę bardziej problem wody albo w obudowie na podszybiu albo w samochodzie.Możesz też mieć uszkodzoną nagrzewnicę i cieknie ci płyn co powoduje że tak długo ci paruję "30 minut !" sprawdź spód obudowy nagrzewnicy w samochodzie - przejedz ręką pod spodem czy nie jest wilgotna (tylko na zimno zanim odpalisz samochód)

• 1 miesiąc temu...

Zima daje o sobie znać w całym kraju, a ja nadal mam problem, ponieważ uznałem że poczekam z uzupełnieniem czynnika do wiosny. Zastanawiam się nad tą wilgocią. Gdzie ona może się jeszcze zbierać oprócz podstawowych rzeczy typu chodniczki itp.

Mam jeszcze pytanie, czy mogę sprawdzić teraz ciśnienie w układzie ? Aktualnie na dworze mam 0 stopni. Aha, i klima i silnik ma być wyłączony, ale może być rozgrzany czy musi być zimny?

Edit:

Jeszcze takie dwa spostrzeżenia:

Dzisiaj jak wsiadłem do rozgrzanego auta i włączyłem klimę to poczułem taki "dziwny zapach" było go czuć tylko chwilę, i nie wiem właśnie czy był to zapach wilgoci czy może dlatego że nie byłą odgrzybiana.

Czy chłodnica i płyn w chłodnicy też ma jakiś duży wpływ na działanie klimy ? Bo zacząłem ostatnio sprawdzać płyn w chłodnicy i wydaje mi się że coś jest nie tak. Jakiś miesiąc temu wlałem resztkę płynu jaki miałem i wyszło tak że było trochę ponad minimum, a do dzisiaj znacznie ubyło.

Edytowane przez marrcin00

Układ chłodzenia silnika i klima to dwa odrębne układy,jedyną ich cechą wspólną jest to,że,chłodnica klimatyzacji jest przykręcona czterema wkrętami do chłodnicy płynu.

Sprawdzę, ale nigdy nie zauważyłem żeby był mokry.

Dzisiaj wyszła jeszcze taka sytuacja, jechałem może jakieś 10 km z nie dużą prędkością 20-40 km/h bo droga na więcej nie pozwalała, praktycznie bez jakiegokolwiek szaleństwa, zdarzyło się tam trochę bardzie przygazować :l: i po przejechani tych 10 km ( w połowie auto miało przerwę, bo tankowałem) temperatura silnika była na ponad 3/4 wskaźnika. Dlaczego ? Co mogło być przyczyną ? Nigdy mi się jeszcze nie zdarzyło żeby przekroczyło połowę.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!