hendrix Opublikowano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 Witam, Dwa tygodnie temu zainstalowałem do mojej Meganki II 1.4 16V instalację LPG firmy KME. Jestem z niej zadowolony - fajnie się przełącza z benzyny na gaz, bez najmniejszych szarpnięć. Jednak mam pytanie. Po pierwsze - czy wskazania komputera pokładowego na temat spalanie odnoszą się teraz do spalania gazu? Po drugie - ile gazu palą wasze Meganki II - u mnie jeśli jeżdżę tylko po mieście - 12L/100km, w trasie - 9,5L/100km (jadąc 110km/h z 2 osobami) lub 8L/100 (przy jeździe 80 km/h). Interesują mnie bardzo wasze opinie. Wcześniejsze tematy nie wyczerpały wątku wg mnie. Nie wiem czy nie powinienem zgłosić się do warsztatu, gdzie zakładali mi tą instalację w celu ponownego wyregulowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 Po pierwsze - czy wskazania komputera pokładowego na temat spalanie odnoszą się teraz do spalania gazu? Pokazuje spalanie takie jaby silnik chodził na benzynie. Komp pokładowy nie wie,że jest oszukiwany. Po drugie - ile gazu palą wasze Meganki II - u mnie jeśli jeżdżę tylko po mieście - 12L/100km, w trasie - 9,5L/100km (jadąc 110km/h z 2 osobami) lub 8L/100 (przy jeździe 80 km/h). Interesują mnie bardzo wasze opinie. Powinieneś mieć podobne dane jak jeździłeś na benzynie i porównaj z nimi - jeżeli wychodzi 18-20% więcej to tylko się się cieszyć i jeździć dalej. Mniejsze wartości nie są wskazane ze względu na zdrowie silnika i tych parę groszy teraz zaoszczędzonych czkawką może się odbić przy wcześniejszym nieprzewidywanym remoncie. U mnie jazda na gazie jest to 50-60% kosztów jazdy na benzynie (w zależności od widełek cen gaz/benzyna), więc nie wiem czy warto się szczypać o ten ewentualny, wątpliwy 1% mniej. Ale to Twoja decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawapromyk Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Nie wiem czy nie powinienem zgłosić się do warsztatu, gdzie zakładali mi tą instalację w celu ponownego wyregulowania. Po przejechaniu ~1000 km trzeba sprawdzić, wyregulować nową instalację. Instalacja jest na gwarancji więc podjedz i niech sprawdzą czy wszystko w porządku. Powinieneś mieć podobne dane jak jeździłeś na benzynie i porównaj z nimi - jeżeli wychodzi 18-20% więcej to tylko się się cieszyć i jeździć dalej. dokładnie tak. Odchylenia na mniej lub więcej są niewskazane. Co do spalania, to temat rzeka :) Ja przez pewnie czas jeździłem sugerując się spalaniem chwilowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbaca Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 w moim wypadku można ustawić tak instalacje że komputer megany będzie pokazywał zużycie Pb. U mnie okolice 8.5 przy spokojnej jeździe oraz w 10 miesci się w mieście. Jeśli chcesz naprawdę sprawdzić ile auto Ci pali to zatankuj gaz na tej samej stacji 2x (kasując licznik) ustawiając auto w takim samym położeniu (może to byc śmieszne i ktoś może mnie pogonić za to ustawianie auta)sprawdzisz wtedy ile Ci pali wtedy napiszesz nam czego się dowiedziałeś z obliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Jeśli chcesz naprawdę sprawdzić ile auto Ci pali to zatankuj gaz na tej samej stacji 2x (kasując licznik) ustawiając auto w takim samym położeniu To nie jest benzyna, gdzie można tankować pod korek i na tej podstawie obliczać spalanie. Takie wyliczanie jak kolega proponuje jest obarczone dużym błędem przypadkowym, wynikającym z przypadkowego momentu wybijania przez pływak. Wynika to z turbulencji (falowania powierzchni gazu) podczas tankowania. Według mnie miarodajne jest policzenie spalania (ale to już jest raczej tryb mieszany) z 5-6 tankowań, policzony jako iloraz sumy zatankowanego gazu przez przebyty w tym czasie dystans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawapromyk Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 (edytowane) w moim wypadku można ustawić tak instalacje że komputer megany będzie pokazywał zużycie Pb adbaca - możesz rozwinąć myśl. wynikającym z przypadkowego momentu wybijania przez pływak. gimak nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie różnice w ilości gazu jaką mogę nalać do pustego zbiornika to + - 0,5L. Stąd wnioskuję, że "mój pływak" odbija powtarzalnie. Przy ilości zatankowanego gazu czterdzieści kilka L daje to błąd pomiaru spalania na poziomie 2-3%, oczywiście im więcej tankowań tym dokładniejsze pomiary. Edytowane 5 Stycznia 2012 przez kawapromyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 gimak nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie różnice w ilości gazu jaką mogę nalać do pustego zbiornika to + - 0,5L. Stąd wnioskuję, że "mój pływak" odbija powtarzalnie. Przy ilości zatankowanego gazu czterdzieści kilka L daje to błąd pomiaru spalania na poziomie 2-3%, oczywiście im więcej tankowań tym dokładniejsze pomiary. Moment wybicia pływaka zależy od położenia samochodu w stosunku do poziomu (to przy tankowaniu na tej samej stacji i tym samym dystrybutorze jest raczej powtarzalne), ale również od falowania powierzchni gazu w zbiorniku wywołanym tankowaniem gazu, a to jest już raczej <random> losowe, a więc przypadkowe. Jak kolega ma takie szczeście, ze u kolegi jest to powtarzalne, to tylko się cieszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawapromyk Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 od położenia samochodu w stosunku do poziomu Zastanawiam się nad stacjami, w których tankowałem i nie mogę sobie przypomnieć, aby gdzieś na stacji nie było poziomu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbaca Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 (edytowane) kawapromyk w moim przypadku jeśli ustawie w tech-u mnoznik 1.10 dobrze zbiorę mapy na PB to to co pokazuje mi komuter dokładnie mówiąc średnie spalanie jest takie samo u mnie jak spalanie autentyczne LPG. Zauważyłem taką prawidłowość że jeśli ustawiam mnożnik gazu jest niższy wtedy komputer pokazuje wiecej PB niz faktyczne spalanie LPG w drugim wypadku jeśli ustawie że więcej daje jej LPG wtedy komputer mnie pokazuje PB. Tą są dane jakie wytestowałem na moim przykładzie i instalacji na sterowniku TECH Odnośnie tankowania staram sie zawsze tankować n atej samej stacji i tak samo ustawiać auto nie wiem czy to coś pomaga w prawidłowym ustalaniu ile auto pali. Edytowane 5 Stycznia 2012 przez adbaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawapromyk Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 adbaca Według mnie, jeżeli masz ustawiony za niski mnożnik, to w niektórych sytuacjach silnik pracuje na zbyt ubogiej mieszance. Też chciałem mieć u siebie takie ustawienia, aby komputer samochodu wskazywał prawidłowe zużycie gazu, ale w końcu od tego odszedłem. Zapoznaj się z tym: http://lpg-forum.pl/czy-komp-pokladowy-pokazuje-spalanie-lpg-t17593.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbaca Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Nie zależny mi aż tak bardzo na tym aby pokazywał komputer mi prawdziwe spalanie LPG. Obecnie przy spokojnej jeździe średnie pokazuje 6.8l i to jest tylko trasa do pracy i spowrotem 40km w te i w 40km do domu. Ważne dla mnie żeby silnik nie cierpiał ale też przy spokojnej jeździe 1.6 16v nie powinno moim zdaniem palić więcej LPG niż 8.5l. Jeśli się mylę proszę o sprostowanie. Wiecej info o walce mojej z ustawieniem LPG w linku poniżej: http://lpg-forum.pl/megan-ii-tech-adbaca-t16877.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antoni Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Witam u mnie spalanie na komputerze pokazuje cały czas 6.3l spalanie. 90% trasa zbiornik 53l gazu wchodzi 42,7l tankuje przeważnie 34-36 litrów, wychodzi 500-520km spokojna jazda żony prędkość 80-100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi