as123 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 (edytowane) Witam Mam dosyć uciążliwy problem w mojej megance. Mianowicie podczas postoju, przy 800 obrotach silnik drży, przy zimnym silniku nie jest to bardzo odczuwalne, problem nasila się, kiedy silnik dojdzie do optymalnej temperatury. Podejrzewam, że winne może być koło dwumasowe. Po podpięciu do Clipa zastanowiła mnie jedna rzecz: korekcja wydatku paliwa na 2 cylindrze waha się w okolicach -2 mg/cp, podczas gdy na pozostałych od 0.4 do 0.7. Jaka może być przyczyna takiego stanu? Silnik 1.9 dci 120KM. Regulamin pkt.5.6 - pl-literki P_r_z_e_m_o Witam ponownie Problem rozwiązałem jakieś dwa miesiące temu. Wcale nie był winny dwumas, tak jak na początku myślałem i większość mechaników to potwierdzało, tylko poduszka silnika po stronie pasażera. Po wymianie na nową, wszelkie drżenia w kabinie ustały. Problem z cylindrem również został rozwiązany, wystarczyło dokręcić wtrysk. Piszę to dla tych, którzy mają lub będą mieli podobne problemy, może to im w jakimś stopniu pomoże. Zapomniałbym, dziękuję wszystkim za niespotykane zainteresowanie tematem i za nieocenioną pomoc. Edytowane 25 Maja 2012 przez as123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemyk Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Też mam podobną wartość korekcji na wtrysku. Czy może oznaczać to, że wtrysk leje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Norma określana w serwisach to wartości od -2 mg do +2 mg. Jeśli nie przekraczasz tych wartości to się nie przejmuj ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemyk Opublikowano 16 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 Na jednym wtrysku mam 1.6 a na jednym -1.7, z tym że po trasie na tym co było -1.7 zrobiło się 0.1. Rozumiem, że nie mam co się jeszcze martwić bardzo, ale silnik trochę drga na wolnych obrotach. Skoro korekcja się poprawiła, to zwykłe czyszczenie wtrysku powinno starczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 16 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 (edytowane) Nie musisz nic czyścić. Na Twoim miejscu sprawdziłbym raczej poduszki silnika :) Edytowane 16 Czerwca 2012 przez Tomik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemyk Opublikowano 16 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 (edytowane) Poduszki sprawdzone, wymieniona dolna i jest znacznie lepiej. Teraz słychać wyraźnie, że silnik faluje ale tylko na zimnym i przez chwilę. Edytowane 16 Czerwca 2012 przez krzemyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opielowski Opublikowano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Jeżeli faluje Ci na zimnym silniku i tylko przez chwile to ja bym zajrzał do świec żarowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemyk Opublikowano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Świece w ziemi sprawdzałem, jedna była spalona to wymieniłem. Na kompie nie ma błędów, pomierzę omomierzem jeszcze dla porównania. Dzięki za info :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi