horwat84 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Witam! Mam meganke 2,0 z 2003 roku. od jakiegoś czasu "coś" wpada w rezonans i słychać dość głośne jęki samochodu. Dźwiek dobiega z okolicy kolektora ssącego. Wymieniłem zawór ciśnieniowy (odma) ukladu oczysczania spalin, i nie pomogło, a wręcz dźwięk stał się głośniejszy ( po odłączeniu na chwilę tego zaworu całkowicie dźwięk znika). Oddałem auto do ASO, gdzyż twierdzili że wiedzą, co jest przyczyna, że to uklad odpowietrzenia skrzyni korbowej, i naprawa będzie kosztowala 100 zł, i że takie żeczy tylko w megankach z silnikiem 2,0. Oczywiście nic nie zrobili i chałas jest dalej- napisali, że "poprawienie przewodu nie pomogło" ( zawolali 70 zl, ale się nie dalem, bo za co?). Ma ktoś może jakiś pomysł lub podobne doświadczenia? Nadmieniam, że auto jest zagazowane, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnieg Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 (edytowane) Witam, ja mam podobny problem z silnikiem 2,0 a mianowicie po rozgrzaniu silnik dziwnie buczy przy obrotach 2100 - 2200 obrotów. Na zimnym silniku normalna praca. Dźwięk jest słyszalny w okolicy kolektora ssącego. Wymieniłem już zawór podciśnienia na kolektorze - "grzybek' i nic, dalej to samo. Walczę już z tym pół roku i nie mogę dojść co jest. Zastanawiam się jeszcze nad przeczyszczeniem zbiornika oparów olejowych, kolektora. Może to pomoże. Edytowane 26 Lutego 2012 przez wisnieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_07 Opublikowano 26 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 (edytowane) Też mi się ostatnio pojawił ten problem jak wybiło olej przez źle włożony bagnet... Edit: u mnie problem ustał, panowie jedziemy na 2,3,4 biegu do odcinki i problem znika Edytowane 28 Lutego 2012 przez Marek_07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnieg Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Też mi się ostatnio pojawił ten problem jak wybiło olej przez źle włożony bagnet... Edit: u mnie problem ustał, panowie jedziemy na 2,3,4 biegu do odcinki i problem znika Kolego, co masz na myśli "jedziemy na 2,3,4 biegu do odcinki.." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_07 Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Daj renatce zdrowo w palnik, pełen zakres obrotomierza, aż do odcinania zapłonu (około 6k rpm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horwat84 Opublikowano 27 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 (edytowane) Witam ponownie. zlokalizowalem problem, i przegonienie auta nie wiele pomaga, w kazdym razie tylko chwilę. Problem leży w tym ( przynajmniej u mnie), że w jednym z przewodów podciśnieniowych ( taki oryginalnie zaślepiony, odchodzacy w bok)układu odpowietrzenia silnika czy jak to ladnie nazywaja w ASO układu oczyszczania spalin zbiera się woda. Po zdjeciu przewodu, i wylaniu wody problem znika, jednak nie na długo ( 2-3 tys km), ponieważ woda zbiera sie od nowa. nie mam jednak pojęcia skąd ta woda się bierze, i co zrobic aby sie nie zbierała. Ma ktoś może jakiś pomysł? Edytowane 27 Marca 2012 przez horwat84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi