Mientex Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Witam od ostatniego czasu gdy mam odpalony silnik i nacisnę przycisk do zamykania szyb przygasa mi całe oświetlenie ( światła mijania, podświetlenie deski + wyświetlacz LCD, oświetlenie wnętrza) myślałem, że to akumulator słaby jest ale wczoraj po 24h ładowania go podłączyłem i dalej to samo... Co to może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Jak auto odpala na tym akumulatorze, to jest on dobry. Z tego co piszesz, wnioskuję że nie posiadasz miernika. Czas się w taki zaopatrzyć. Koszt to od 12 zł (multimetr), tak więc to nie majątek. Jest to podstawa we wszelkich diagnozach usterek elektrycznych. Miernikiem trzeba sprawdzić drogę prądu od akumulatora do przycisku. Prawdopodobnie coś robi zwarcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Jak by coś robiło zwarcie to powinien paść bezpiecznik od tego czegoś . Jak nie pada to napewno jest inna przyczyna i tu trzeba się zastanowić co powoduje tak duży pobór prądu,a multimetr niewiele tu pomoże . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 (edytowane) Co powoduje. Silnik od podnośnika szyb. Ma opór i się nie kreci. Ale on o tym nie wie, a prąd pobiera coraz większy aby ruszyć. U mnie też tak jest, że jak szyby zamykam i przytrzyma dłużnej przycisk to przygasają światła w kabinie. Edytowane 27 Stycznia 2012 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 trzeba się zastanowić co powoduje tak duży pobór prądu Poczekaj, tylko spojrzę do swojej szklanej kuli... Może od razu napisz, że ma coś wymienić bez sprawdzania. Dla mnie podejście irracjonalne. Jeżeli mam bezpiecznik 7A, a podczas zwarcia, prąd zwarcia wyniesie 5A, to przepali się bezpiecznik, tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanfran Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Jest to normalny objaw. Jest zima i wieksze opory kręcenia szybą. Latem wróci do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanar666 Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Ja mam jeszcze trochę inaczej :) Jak mam otwarte szyby i zamykam to się nic nie dzieje,ale jak mam zamknięte i nacisnę jeszcze raz zamykanie szyby to minimalnie przygasają tylko światła mijania i nic po za tym :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mientex Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Kanar właśnie ja mam identycznie tylko że całe oświetlenie mi przygasa :) Ale widzę, że to jest powszechny problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanar666 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 To nie jest problem tylko prawa fizyki :) To tak samo jakbyś np. pchał taczkę z piaskiem :) jak nic ci nie będzie stało na przeszkodzie to pójdzie gładko,a jak będziesz chciał się przebić przez betonowy mur to tak samo będziesz padał jak te światła w samochodzie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Silnik od szyb przy normalnym obciążeniu (podnoszenie szyby) łyka 15-20A, a w momencie obciążenia (szyba np, na maxa podniesiona) jeszcze więcej. Także to raczej normalne. Ale profilaktycznie można by sprawdzić ładowanie, bo w tym momencie to głównym dostawcą energii jest alternator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sroqraf Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Witam, u mnie sytuacja wygląda podobnie. Podczas falowania obrotów światła i podświetlenie wyświetlacza centralnego lekko przygasają. Podczas jazdy kiedy sprawdzam czy okna są domknięte widzę lekkie przygasanie świateł. Dziwi mnie to tym bardziej, że 2 lata temu nie zauważyłem tego zjawiska. Fakt faktem, może aku przydałoby się wymienić, bo rano kręci coraz słabiej. Z drugiej strony, za dostawę prądu już w trakcie pracy silnika odpowiada przecież alternator. Gdzie szukać przyczyny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanar666 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Odpowiada alternator pod warunkiem że akumulator jest w pełni naładowany,jeśli nie ma swojej pierwotnej mocy to musi zabrać trochę więcej prądu co się wiąże z przygasaniem innych elementów :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Gdzie szukać przyczyny? Miernik w łapki i sprawdzamy napięcia akumulatora po postoju (przed odpaleniem i w jego trakcie), jeździe i jak ładuje alternator. Zwykłe podstawy Ale jeśli aku ma już dłuższe życie za sobą i kręci teraz słabo (chociaż temperatury mogę to tłumaczyć) to raczej trzeba by zastanowić się nad wymianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi