mr.doctor Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Witam . Borykam się z następującym tematem - przy jeździe z szczelnie zamkniętym korkiem w zbiorniczku wyrównawczym ucieka gdzieś mi płyn... na postoju odkręcając a tym samym rozszczelniwszy układ płyn powraca do swojego poziomu ... co to jest... czego to jest przyczyną ... jak temu zapobiec... co zrobić... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanfran Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Dużo tego płynu znika? Pamiętaj, że gumowe przewody chłodzenia są elastyczne i kiedy ciśnienie w ukladzie wzrasta to przewody się trochę rozszerzają, po rozszczelnieniu ukladu wszystko wraca do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 jeśli piszesz: płyn powraca do swojego poziomu to nie masz ubytku. korek musi być zakręcony do końca, bo on działa na nad i podciśnienie. sam reguluje ciśnienie w układzie.IMHO masz dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanfran Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 @mrarek, owszem ubytku nie ma. Ale nadmierne "znikanie" płynu może świadczyć o zbytniej elastyczności któregoś z węży co z kolei może sygnalizować, że taki wąż wkrótce pęknie. Węże takie to nic innego jak tekstylna plecionka zalana gumą. Poza tym wydaje mi się, że umknął jeszcze jeden szczegół: płyn się rozszerza, gdy jest gorący, wiec siłą rzeczy na gorącym silniku jest go o wiele wiecej niż na zimnym. UWAGA!!! Nie wolno odkręcać korka gdy silnik jest gorący. Gwałtowne obniżenie ciśnienia może spowodować "zagotowanie" płynu w głowicy, wystrzelenie go przez zbiornik wyrównawczy i ciężko poparzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 @mrarek, owszem ubytku nie ma. Ale nadmierne "znikanie" płynu może świadczyć o zbytniej elastyczności któregoś z węży co z kolei może sygnalizować, że taki wąż wkrótce pęknie. wszystko TAK, ale nadal nie wiemy ile płynu "znika" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr.doctor Opublikowano 7 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Dzięki za odpowiedzi - myślałem , że już jest coś nie tak ... spróbuje zlokalizować może wąż który robi się za duży - lepiej wcześniej go wymienić niż jak już będzie za późno.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
digimon Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 to poratujcie wiedza co mam zrobic jak z pod tego samego korka plyn wycieka nawet jak jesst dokrecony do oporu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert_p Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Dolewałeś płynu? Jeśli tak to wywala Ci przez korek, bo masz go NADSTAN. W moim półrocznym Scenicu mam to samo zjawisko. Po jeździe poziom się obniża. Gdy powoli spuszczę ciśnienie (przez grubą szmatę) to poziom wraca do normy. W ASO mówią, że wszystko jest ok. Gorzej jeśli masz plamę pod silnikiem i poziom regularnie Ci się obniża. Masz zatem dziurawy wąż lub chłodnicę. Tą można szybko pooglądać i zobaczyć gdzie cieknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 w układzie chłodzenia panuje nad i podciśnienie. jeśli układ jest prawidłowo odpowietrzony i poziom płynu w zbiorniczku, na poziomym podłożu w układzie jest stały pomiędzy MAX a MIN (ja mam zawsze MAX) to podczas po pracy silnika może być zmiana stanu w zbiorniczku względem poziomu MAX a MIN. najczęściej jest więcej, przy czym po ostygnięciu silnika poziom powinien powrócić do stanu wyjściowego. po drugie - korek w zbiorniczku powinien działać na nad i podciśnienie, więc reguluje ewentualne zbyt duże nad i podciśnienia w układzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
digimon Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 dolewalem plynu i moze faktycznie troche przekroczylem stan max:P teraz sprawdzam to codziennie i mam nadzieje ze wszystko juz bedzie ok choc zdecydowanie boje sie jakiejs wiekszej trasy:/ dzieki za pomoc Dodano: 20 cze 2012 - 08:28 no i peszunio: dalej wylewa sie plyn przez korek:/ czy moizliwe jest zeby byla to wina uszczelki pod glowica? skad sie tam bierze takie ciśnienie na zimnym jeszcze czesto silniku??? RATUJCIE!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 może być też wina korka - nie działa mu zaworek. pożycz od kogoś, kup w sklepie etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 czy moizliwe jest zeby byla to wina uszczelki pod glowica? skad sie tam bierze takie ciśnienie na zimnym jeszcze czesto silniku??? Niestety powyższy cytat to sugeruje. Jak jest instalacja LPG to będą takie same skutki przy nieszczelnym reduktorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
digimon Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 korek kupilem juz , ale efekt ten sam:/ gazu nie mam-ropa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 no to dmucha skądś w głowicy. masz szpeca w kraku, który pewnie to opanuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
digimon Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 kolego moze pomozesz na jakim temacie szukac pomocy co do serwisu w danym miescie? Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki :) polecą punkciki. P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi