Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Zaślepienie zaworu EGR Czy możliwe ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na Wiosennym przeglądzie wyszło mi, że mam na wymiany zawór EGR :) W renault krzyknęli 800zł znalazłem oferty na allegro firmy która regeneruje takie zawory za 350zł... Lecz mój kolega ma co prawda VW lecz miał ten sam problem rozwiązął to sam otóż zaślepił go gąbką czy czymś takim ( spalanie zmalało, moc silnika wróciła i skończyły się problemy z kopceniem)

Stąd moja prośba i pytanie: Czy można i gdzie ( Śląsk) zaślepić zawór EGr ? Jeżeli ktoś to robił samemu to prosiłbym o jakieś wskazówki co i jak. Zawór znalazłem lecz dobranie się do niego zmusza mnie do rozebrania podszybia.

POmocy !! Pozdrawiam

Renault Megane II ph I 1.9 DCI ( 120KM)

• 8 miesięcy temu...

Tak powiedział mi mechanik-spec od tych silników , choć w tej chwili powoli moje zdanie sie zmienia aczkolwiek nie koniecznie na tak ale nie jest już kategorycznie na nie ;-)

na tak ale nie jest już kategorycznie na nie ;-)

Heheh dobre...

Ja właśnie jestem przed wymianą na nowy bo stary się zapiekł i ani go zaślepić ani przeczyścić. Ból....auto muli do 2.2ob/m nieprzeciętnie MASAKRA.

Niestety beton jestem w mechanice pojazdowej więc nie...i chyba już nie zdążę tego zrobić bo jutro rano o 9 oddaje auto do warsztatu. Ale na clipie wskazywało błąd EGR. Wcześniej ASO jak im powiedziałem że rano auto jakieś lekko nie grające na gar stwierdziło że wtryski leją Na clipie w wydruk cylindrów było 5,2 3,1 i - 1.9 i -1.2 coś takiego. Potem była wizyta u macherów z Monster garaż (przy okazji zapaliła się kontrola servic) to właśnie oni stwierdzili zawór. Chcieli go wykręcić i przeczyścić ale twierdzą że jest tak zapieczony że trzeba wymienić na nowy.

Ja bym był ostrożny z tą wymianą bo koszt to niemały.

Chcieli go wykręcić i przeczyścić ale twierdzą że jest tak zapieczony że trzeba wymienić na nowy.

Czyli nie wyjęli w ogóle tego zaworu?

Ja bym zrobił tak:

Najpierw bym odłączył wtyczkę przy samym zaworze i wtedy zrobił test drive.

Później:

Skoro zawór jest do wymiany to bym go wykręcił, wsadził do benzyny ekstrakcyjnej na dzień lub dwa, później go rozruszał ręcznie i wtedy podłączył. Warto spróbować bo to byłby dużo niższy koszt niż wymiana na nowy.

Jak już wymienią ten podobno zapieczony zawór to weź go ze sobą (jak w warunkach wymiany nie zaznaczono inaczej), żeby się nie okazało że po umyciu znajdzie się na allegro jako sprawny :oops:

mój EGR się zawieszał, narazie czyścić nie chciało mi się więc w zeszłym tygodniu zaślepiłem :oops:

pomóc pomogło, spalania zmalało, moc wróciła, troszkę twardsza praca silnika być może jest, być może to moje wyczulone ucho w przypadku renii :)

w każdym razie mój skarb pomyka że miło :oops:

rash, napisz co konkretnie zrobiłeś z tym zaworem? Całkowicie wywaliłeś i kostka elektryczna sobie wisi czy zawór recyrkuluje powietrze w komorze silnika?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 18 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!