mef_nl Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 Witam, w niedzielę rozładował mi się akumlator. Po naładowaniu go podłączyłem do auta i nie gaśnie kontrolka od akumlatora a silnik dziwnie huczy i głośno pracuje. Co może być przyczyną? Czy przyczyną może być zatarte łożysko od alternatora czy inna jego usterka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 alternator do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredi Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 (edytowane) Jak wspomniał kolega Baciuś wygląda na alternator. To samo było ostatnio w aucie mojego ojca. Tzn nie chciał odpalić, a kontrolka od akumulatora świeciła nawet po zapaleniu auta. Po wymianie alternatora odpala na kopa, nawet lepiej niż sceniol. Edytowane 13 Lutego 2012 przez fredi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy1 Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 alternator do wymiany. A po co zaraz cały alternator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 oczywiście można jeszcze przeprowadzić regeneracje alternatora, hudy1 taki skrót myślowy, obiecuję poprawę :l: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolandzikl Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Sprawdź pasek klinowy, a jak to nie pomoże to niestety czeka Cię grzebanie przy alternatorze(w szerokim tego słowa znaczeniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mef_nl Opublikowano 14 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Sprawa częściowo wyjaśniona. To znaczy: rozebrałem nadkole i okazało się że spadło koło pasowe wału! a za nim oczywiście pasek alternatora. Koło to ma "nierówno stępiony kołnierz" od strony wału i zapewne przez to wykręciło śrubę. Po założeniu - auto pali i alternator ładuje normalnie ale coś silnik głośno pracuje nadal. I teraz jest pytanie, czy to wina tego że teoretycznie koło jest "nierówno" założone czy może przy tym jak spadło to koło to przestawił się rozrząd, jakieś pomysły? Z góry dziękuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Aż dziwne, że Ci rozrządu nie rozwaliło. U mnie małe kółko napędzające rozrząd nie posiada klina, jest tylko ściśnięte razem z kołem pasowym napędów pomocniczych centralną śrubą do wału. Tą właśnie co u Ciebie się odkręciła. Chyba, że masz inaczej ale zdaje mi się, że silniki 1,5 dci nie mają klina na kole napędzającym rozrząd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mef_nl Opublikowano 15 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Aniewa, z tego co zauważyłem to jest tak jak mówisz. No i jak dzisiaj rozebrałem osłonę od rozrządu to wychodzi na to że faktycznie rozrząd przeskoczył. Jutro będę się tym zajmował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi