Qbek15 Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 (edytowane) W związku z tym, że to mój pierwszy post - witam wszystkich serdecznie W mojej rodzinie jeździ Scenic II, 1.6 16V, rocznik 2006. Samochód mamy od nowości, więc historia pewna, bezwypadkowy. Jako, że samochód ten ma mi potencjalnie przypaść pojeździłem nim trochę. Auto jest bardzo wygodne i przestronne, jednak po pewnym czasie zacząłem odczuwać pewien dyskomfort związany z pozycją za kierownicą. Ku sporemu zdziwieniu odkryłem, że... oś kierownicy nie pokrywa się z osią fotela kierowcy i jest umieszczona lekko po jego lewej stronie! Pomyślałem, że być może tak te samochody po prostu mają, ale, choć nie wpływa to ekstremalnie na komfort prowadzenia, to jednak po pewnym czasie zaczyna lekko irytować fakt, że trzeba trzymać ręce nieco z lewej strony od osi ciała. Czy wasze sceniki też mają tę przypadłość?? Auto jest bezwypadkowe, trochę trudno mi sobie wyobrazić, żeby było to fabryczne niedopracowanie, a żeby ktoś z jakiegoś powodu przesuwał fotel w prawo (chociaż nie widzę za bardzo możliwości..) tym bardziej. W załączniku zdjęcia. Linią niebieską zaznaczyłem oś kierownicy, czerwoną oś fotela. Pozdr! Edytowane 10 Marca 2012 przez Qbek15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Sprawdzałem u siebie w sceniolu drugim i wygląda że mam identycznie: Mnie to jednak nie przeszkadza, pomimo, że teraz o tym wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponuryzniwiarz Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Potwierdzam,to samo u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 (edytowane) U mnie chyba jest prosto? :lol: Oceńcie. edit. nowe zdjęcie zrobione zza podniesionego zagłówka, obiektyw pośrodku prowadnic. Edytowane 14 Marca 2012 przez aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Wygląda że jest w jednej osi... :lol: No i jak to teraz interpretować?? :o Nasze są źle poskładane po biciu, czy Twój jest za dokładnie poskładany??? :o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 A może były dwie wersje, z kierownicą po lewej i kierownicą po środku :lol: W sumie ciekawa sprawa, może będą kolejne fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Wydaje mi się, że tu w spłaszczonym fotografią widoku i ustawienie wzdłużne fotela może mieć znaczenie. Im dalej od kierownicy, to wydaje się bardziej współosiowo. No i ustawienie środka i kąt obiektywu w stosunku do fotela i kierownicy. W moim przypadku zwracałem na to uwagę by był prawie idealnie na środku fotela, pod podniesionym zagłówkiem, aby uniknąć przekłamań. Inne możliwości to inne plastiki na desce wokół osłony kierownicy albo przesunięte prowadnice foteli do progów. (może same fotele) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanfran Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 (edytowane) Temat mnie zaintrygował, sprawdzę jak to jest w autach z kierownicą po prawej. Na pocieszenie chciałbym powiedzieć, że przesunięcie kierownicy zdarza się dosyć często. Przykładem niech będzie najpopularniejszy (kiedyś) pojazd w Polsce. Edit. Sprawdziłem teraz w prospekcie reklamowym Scenic 2008. Tam są zdjęcia z góry i wyraźnie widać jak kierownica jest przesunięta nieco do boku pojazdu. Edytowane 14 Marca 2012 przez sanfran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 no a jak jest u mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 U ciebie to już całkiem w prawo. Może sceniki wytwarza jakaś manufaktura? :lol: Dzisiaj zmierzyłem odległość od ramki szyby bocznej do środka kierownicy, wyniosła 42 cm. Ustawienie kierownicy nie ma większego wpływu na wynik pomiaru. pomiar wg. zamieszczonego rysunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 byłem i ja. zmierzyłem. 42 cm :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanfran Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 42 cm do prawego okna. Zastanawiam się czy linia na fotelu jest jego rzeczywistym środkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Mam identycznie, 42cm: Teraz czas na zwymiarowanie mocowania szyn fotela :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Tylko trzeba ustalić próg odniesienia. Z pomiarów wynika, że to jednak nie manufaktura tylko porządna marka i samochody jednakowo poskładane :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi