Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jako,że kupiłem auto mające jeszcze gwarancję mam "problem".

A mianowicie chciałem się zapytać. Mając auto jeszcze na gwarancji czynność taką jak przegląd klimatyzacji muszę zlecić w ASO czy mogę pojechać do warsztatu gdzie zajmują się klimatyzacją i zrobić to u nich?

Chodzi mi o to aby nie było później,że cofną mi gwarancję czy jakieś problemy będą mi robić.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Dodano: 27 mar 2012 - 16:56

Wie ktoś jak z tym jest?

Ja co roku jeździłem ze swoją Meganką na gwarancji do zaprzyjaźnionego serwisu specjalizującego się w klimatyzacji na dezynfekcję i uzupełnienie czynnika. Tylko prosiłem, żeby nie naklejali mi nalepki w komorze silnika :-) W M III / Fluence zresztą znacznie wydłużono interwały przeglądu klimy (oprócz filtra oczywiście).

W ogóle to i tak zadzwonię do ASO i zapytam się o klimę. Bo w cenniku widnieje tylko pozycja: dezynfekcja klimatyzacji.

Przeglądając kartkę,na której mam wyszczególnione co jest robione przy poszczególnym przebiegu/wieku to klimatyzacji w ogóle tam nie ma :-)

Edytowane przez Cruel

ja poruszałem ostatnio ten temat i powiedzieli mi w ASO że czynnik sprawdza się i uzupełnia za pierwszym razem dopiero po 2 latach - wcześniej nie ma to sensu więc skorzystałem tylko z akcji dezynfekcji klimatyzacja za 99PLN (filtr nowy)

• 2 miesiące temu...
  • 1 rok później...

Czy ostatnio ktoś robił przegląd klimatyzacji w ASO? Co oni tam właściwie "przeglądają" i co robią? Mi chodzi tylko o sprawdzenie ilości czynnika i ewentualne uzupełnienie go. Ile coś takiego kosztowałoby w ASO, a ile w tzw. specjalistycznym warsztacie?

Robiłem przegląd w niezależnym zakładzie specjalizującym się w klimatyzacji samochodowej.

Czynności na przeglądzie.

- Czyszczenie czynnikiem parownika klimatyzacji.

- Czyszczenie układu ultradzwiękowo.

- Test układu temper. i ciśnienia

- Uzupełnienie czynnika oraz dodanie kontrastu do sprawdzenia układu(4 lata użytkowania)

- Filtr kabinowy wymiana (moja część)

Koszt - 170PLN.