zdunman Opublikowano 24 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2007 Ja już nie wiem co to może być, staram się wziąć to na logikę. W lato po nocy szarpania nie mam. W zimę po nocy szarpanie jest. Jest wilgotniejsze powietrze, może izolator na cewce dostaję wilgoci i przebija, w miarę rozgrzania przebijanie ustaję bo nie ma wilgoci - domysły. Też wymieniłem na NGK, w piątek zmienię na Eyqem i mam nadzieję, że okaże sie, że to były świece. Natomiast jeśli to nie pomoże to wtedy stopniowo (w miarę możliwości finansowych będę zmieniał cewki na Denso Jeśli ich wymiana nic nie da to wtedy będę szukał przyczyny w czujniku temperatury, a może to jest tak, że pompa paliwa nie daję już takiego ciśnienia (duży okres eksploatacji), już sam nie wiem. Czy komuś udało sie wygrać z porannym szarpaniem :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bargar Opublikowano 24 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2007 Czytałem chyba na elektrodzie, że dobry sposób na cewki to owinąć taśmą teflonową, taką od instalacji wodnych, to miejsce z uszczelniającym oringiem, tak żeby ciasno wchodziła w głowicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 24 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2007 To nie cewki i nie pompa paliwa - ale zamierzam poszukac w czujnikach temperatury i chodzi mi po glowie jeszcze termostat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunman Opublikowano 24 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2007 To nie termostat - u mnie przepuszczał, zmieniłem i nic nie pomogło. Piok, a dlaczego sądzisz, że to nie cewki ani pompa paliwa, sprawdzałeś - to ja wtedy nie będę musiał ? :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 24 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2007 Cewki sprawdzalem i nic nie bylo na nich widac - jedyne co mnie teraz martwi to fakt ze serwis zaleca przy wyjeciu cewek spryskanie ich jakims psikaczem. Co do pompy to latwo to sprawdzic - zanim zapalisz silnik przekrec kluczyk w stan gotowosci - poczekaj az kontrolki zgasna i wykonaj te czynnosc trzykrotnie - przed rozrruchem pompa pracuje przez chwile wiec taki manewr pozwoli ja rozruszac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bargar Opublikowano 24 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2007 zdunman każda Renia żyje własnym życiem. Nie sugeruj się za bardzo. U Ciebie może pomóc co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 24 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2007 bargar, ale jest szansa że znajdziemy wspolne rozwiazanie problemu. Pamiętasz wątek "1.4 16V szarpanie.." tam glowny problem to byly swiece które wielu pomogły i znalezione przez Ciebie błędne ustawienie rozrządu które niektórym pomogło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baad74 Opublikowano 25 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 (...)Natomiast jeśli to nie pomoże to wtedy stopniowo (w miarę możliwości finansowych będę zmieniał cewki na Denso, po tym ja gdzieś wyczytałem ze Beru to prawie to samo to Sagem, to stwierdziłem, że nie będę zmieniał praktycznie na to samo) (...) Trochę zaniepokoiłeś mnie tym stwierdzeniem (podaj jakiś link). Przedwczoraj kupiłem komplet nowych cewek Beru po tym jak kolejny Sagem skończył swój krótki, parszywy żywot (co dziwne tym razem nie było żadnych zewnętrznych śladów). Pierwsze co zauważyłem po wymianie, to równa praca silnika na wolnych obrotach (wcześniej silnik potrafił leciutko zatrząść) oraz co ważniejsze, rano przestał szarpać. Być może okres jest za krótki, żeby stwierdzić to z całą pewnością, ale póki co wszystko jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunman Opublikowano 25 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 baad74, Sorki, źle doczytałem informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martbex Opublikowano 25 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 A czy ojawy szarpania wystepuja u kogos kto ma Eyquem RFC 50 LZ 2E???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunman Opublikowano 25 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 martbex, a czy do tego silnika nie powinny być RFN 58 LZ ? Ja przynajmniej mam zamiar takie założyć w sobotę, więc dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martbex Opublikowano 25 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 zdunman, masz racje RFN 58 LZ . Dajznac jak zmienisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baad74 Opublikowano 26 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2007 zdunman w podanym przez Ciebie linku oraz ogólnie w necie nigdzie nie znalazłem informacji, że cewki Beru to taka sama "kupa" co Sagem. Raczej odwrotnie, większość porównuje je do bezawaryjnej Denso, więc nie wiem skąd u Ciebie takie wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunman Opublikowano 26 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2007 baad74, http://megane.com.pl/viewtopic.php?t=3670 Nie twierdze, że BERU się nie sprawdzą, ale jak mam wymieniać to od razu zmienię na DENSO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 26 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2007 Jest też poprawiona wersja SAGEM z innym nr katalogowym,ale niewiele lepsza." zdunman to cytat. Ja wywnioskowałem z niego, że ulepszone, choć niewiele lepsze są SAGEMY a nie BERU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi