Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Prośba o pomoc przy zakupie

stolek64

Rekomendowane odpowiedzi

Witam fanów Renault 

Jakby nie było chciałbym do Was dołączyć od jakiegoś czasu niestety jest to dla mnie jak na razie spory problem.

Rodzina się powiększyła i czas zmienić auto punktu widzenia komfortu jazdy, przestronności bagażnika, a także dostępu do ASO Renault (naprawy, raczej nie pomoc w kupnie) wybór padł na Scenica. Nadmienię, że to auto po prostu mi się BARDZO podoba wizualnie. Brałem jeszcze pod uwagę Picasso oraz Zafirę, ale oczywiście Scenic wygrał. Z moimi możliwościami finansowymi kieruję się ku rocznikowi około 2007-2008. I tu zaczynają się problemy. W związku ze sporym wydatkiem z dużym dystansem podchodzę do każdego oglądanego egzemplarza. Niestety co pytam znajomego o VIN to mówi, ze albo 100 tyś km więcej niż mówią, albo były jakieś duże naprawy albo, że takiego auta nie ma bazie (nie był serwisowany). No i dlatego mam kilka pytań i w sumie prośbę o wsparcie wiedzą przy zakupie tego samochodu.

1. Czy VIN można sprawdzić gdzieś za free? Ewentualnie za drobną opłatą? Czy tylko w ASO? Ewentualnie czy jakieś ASO jest co podaje na tel. za free czy wszędzie trzeba płacić (Katowice R. Pietrzak 150 zł …). Często na forum kupujący piszą, że sprawdzili VIN. Jakoś szybko im to idzie i nic o kasie nie piszą. Ja mam w sumie też za free, ale zaczynam się zastanawiać nad obiektywizmem tego sprawdzania i chcę skonfrontować szczególnie przy tym Scenicu co podaje poniżej.

2. Jak na razie wszystkie obejrzane Sceniki miały jakieś defekty (a panie lampka się świeci …) albo nie zgadzały się dane w ASO. Może głupie zadam pytanie, ale czy to jest standard, że te samochody wystawiane na aukcjach są albo z defektami albo niepewne? Jak to w ogóle sprawdzić?

3. Przy zakupie zależy mi na (czy któryś z tych punktów to w przypadku Scenica wg Was wymyślanie czy ważna sprawa):

a. ciemnej tapicerce (oglądałem jasne i zazwyczaj na nich widać ślady użytkowania – zlaania itp.)

b. climatronic – miałem manualną, a automatyczna podobno o niebo lepsza w użytkowaniu.

c. Przebieg do 100 tysięcy.;

Poniżej podaje Scenica o którego opinie bym prosił. Wypatrzyłem na allegro. Ciekawie wygląda, mały przebieg, pasuje mi wyposażeniem, a do tego poadli VIN. Niestety kolega mi sprawdził i twierdzi, że on nie ma w ASO historii natomiast sprzedający twierdzi, że był tylko w Aso serwisowany więc zaczynam się zastanawiać kto mi nie mówi prawdy (5 samochód sprawdzany po VINie i tylko w przypadku 1go się zgadzały dane ).

http://allegro.pl/show_item.php?item=2260157463

Ok kończę wywód bo się rozpisałem. Chyba za poważnie podchodzę do tego zakupu…, ale jednak prosiłbym o komentarz/pomoc.

U nas nie kupisz raczej sprowadzonego samochodu, który nie był naprawiany (to jest rzadki przypadek i sprowadzają osoby indywidualne). Znajomy handlarz mówił mi, że w Polsce są najtańsze samochody, ponieważ większość jest powypadkowa kupiona zagranicą i naprawiana. Łatwo sprawdzić moją teorie i wejść np. na mobile.de i zobaczyć ile kosztują całe Sceniki z roczników, które Ciebie interesują - są droższe niż w Polsce. Jeżeli chcesz mieć dobry samochód to albo sam musisz sobie sprowadzić, albo kupić w kraju taki co był kupiony w polskim salonie. Są droższe, ale prawdopodobieństwo kupienia złomu jest mniejsze, a jeżeli jeszcze się go sprawdzi to można kupić naprawdę dobry samochód. Ostatni samochód chciałem kupić sprowadzony, ale po 2 miesiącach jak sobie je wszystkie pooglądałem(włącznie z miernikiem grubości lakieru) to mi przeszła chęć zakupu sprowadzonego samochodu. Kupiłem krajowego Scenica poleasingowego z pełną dokumentacja w której nawet baterie do pilota i żarówki zmieniali w serwisie. Sprzedawcą był dealer Renault i mimo, że przepłaciłem, to wiem co mam. Też polecam, Ci kupno w jakimś seriwsie renault ponieważ wtedy zażyczyłem sobie pokazania na komputerze jakie naprawy przechodził i kiedy, przy jakim przebiegu. Na pewno przepłaciłem z 10%-15%, ale spokojna głowa jest bezcenna.

Co do tego Scenica co pokazujesz to jeżeli ktoś zmieniał kierownicę to raczej poduszki by nie zmienił - po co. Zwyczajnie jest po dzwonie z przodu i ma wymieniona poduchę.

Edytowane przez mireczek01

Pokazany egzemplarz:

-coś dłubane przy przodzie, szpara między prawą lampą i maską większa niz po lewej, wycieraczki jakoś na odwal się założone, za wysoko i nierówno;

-kierownica coś mi nie pasuje (centralna płyta), jak juz wcześniej chłopaki wspominali powinna być ze srebrną obwódką przynajmniej w tej wersji wyposażenia, bez pierścienia była w wersji Authentique lub Alize (w załączniku folder reklamowy SIIphII na stronie 26 masz zdjęcie wnętrza wersji Authentique i kolejnych dalej, warto sobie przejrzeć żeby mieć jasność), powinna też być obszyta skórą, ale zetknąłem się w podobnych wersjach z plastikowymi, w folderze w opisie wersji Expression (mam samochód w takiej kompletacji i też jest obszyta skórą);

-brak zaślepki mocowania tylnej wycieraczki;

-brak naklejki na progu przed tylnym nadkolem z prawej strony, z lewej jest, może sugerować jakąś ingerencję blacharską;

-radio ma bez mp3;

-nie widać czy rzeczywiście ma elektrycznie skladane lusterka i pogrzewane siedzenia, przy tej tapicerce raczej nie sądzę że są podgrzewane (przy całoskórzanej owszem), poza tym to co ma w wyposażeniu to skóra ekologiczna (zwana też potocznie skajem).

Jak dla mnie zbyt wiele watpliwości.

Sklaniam się do opinii mireczka01 może lepiej poszukać krajowego który będzie trochę droższy, ale większe szanse że nie ma się do czego przyczepić. Sam przerabiałem taki temat i uważam że warto spróbować poszukać takiego.

Edytowane przez pizza

Dziękuję za wypowiedzi kolegów dotyczące tego auta.

Przemyślałem sprawę i dochodzę do wniosku, że rzeczywiście warto dodać kilka złotych i kupić coś sprawdzonego.

W ostatnich dniach znajomy polecił mi poniższego Scenica którego odkupił od swojego znajomego:

http://pietrzak.auto.com.pl/index.php?wd=p&ks=9&ps=a&lang=pl&rd=o&zd=0&d=1&o=1&k=1&c=1&g=1&lw=25&no=46&id=dd83e324875199e4b5170811cacb12c8e79121&all=63

Znajomy jest gościem pracującym w ASO Renault. Twierdzi, że auto zna bo u nich jest kupione i serwisowane i, że wszystko w nim powymieniał, ale sprawdziłem w innym ASO i:

- po z historii wynika, że miał wymieniane całe lewe tylne drzwi (twierdzi, ze żona gdzieś stukła i tak w Aso przyznali).

- wymieniana tylna szyba (bez robót blacharskich – nie wie czemu

- miał wymieniany na gwarancji zderzak (w historii napisane, że na gwarancji – twierdzi, że jakieś bomble na lakierze wyskoczyły).

- wymieniał tylną pokrywę koła zapasowego bo była zapadnięta (to się chyba tak nazywa, chodzi o to co przykrywa koło w bagażniku).

Panowie co o nim myślicie? W sumie słaba wersja, ale wydaje się pewne i do tego serwisowane itp.

Rzeczywiscie podstawowa wersja, ale jeżeli ma dobrą historię to czemu nie.

Kilka słów o wspomnianych "przygodach":

-drzwi w świeżych samochodach (często na gwarancji) w przypadku porządnego uszkodzenia się wymienia, nie ma możliwości naprawy wzmocnień, ewentualnie uszkodzenie moglo uniemożliwiac ich zamknięcie (taka moja opinia). Wolałbym już wymienione całe drzwi od kilku wiader szpachli.

-tylną szybę w przypadku nieuwagi daje się samemu wybić, jezeli bez prac blacharskich tym lepeij, jednak troszkę niepokoi mnie brak napisu Renault na pokrywie bagażnika. Mi kiedyś w Uno ktoś z życzliwych mieszkańców osiedla podrasował że musiałem wymieniać. Pół roku później musiałem też wymieniać przednią z tego samego powodu.

-wymiana zderzaka, jeżeli jest zapis że w ramach gwarancji to ok, jeszcze oględziny czy aby śladów kolizji na elementach metalowych nie widać. Dodatkowo nie napisałeś czy to był wymieniany tylny zderzak, jezeli tak to razem z wymiana przykrycia koła zapasowego wzbudza obawy o kolizję z tyłu. Z moich doswiadczeń z różnymi samochodami i z takimi Scenikami połamać pokrywę jest trudno, wytrzymuje duże obciążenie.

Sam widzisz ile się dowiedziałeś o samochodzie, ponieważ był serwisowany. Nawet to co właściciel chciałby przemilczeć. Jeżeli miał jakiś element wymieniany (np te drzwi) i nie było nic więcej robione z blacharką to pewnie tak było, że tylko drzwi i zderzak był wymieniony i nic więcej. Zwłaszcza jak zderzak był wymieniany podczas gwarancji. A wersja biedniutka - nie będziesz się martwił o automatyczny ręczny :-). Radzę Ci, jeżeli znalazłbyś lepiej wypasioną i tak samo udekumentowaną to było by lepiej. Jednak nie wszystko można mieć w życiu.