Wydra_Scenic Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Mam problem z moją "Renatą" takiego typu, że gdy jadę na LPG i dodaję gazu rozpędzając się samochód "strzeli". Jest to taki odgłos jakby strzelającego powietrza, wrażenie, że auto nie może jechać i się dusi i jak sobie strzeli to jedzie dalej. Na benzynie auto sprawuje się bez zarzutu. Podpowie ktoś co może być powodem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 lpg nie wyregulowany lub wtryski (jeśli to sekwencja) do sprawdzenia, filtry gazu i układ dolotowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZygaM Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 w pierwszej kolejności, kiedy były wymienione przewody i świece (one lecą dużo szybciej jeśli jest instalacja LPG). Ponadto czy gaziarz założył prawidłowe świece do LPG, znam wiele przypadków, że kupują zwykłe ... a co tam, aby wyjechał z warsztatu. Mam również nadzieję, że masz na filtrze powietrza założone zaworki bezpieczeństwa, inaczej filtr poszedł by ma asfalt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_07 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Zygmunt nie szerz herezji. Mają być zwykłe jednoelektrodówki jak na Pb. U mnie świece przy lpg wytrzymują dłużej niż na benzynie. Potrafisz to wytłumaczyć? Auto ma za ubogo i strzela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZygaM Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Nie szerzę herezji, nigdzie nie napisałem o wieloelektrodowych (chociaż miałem trzyelektrodowe w Fiacie 125Me+LPG). Być może teraz się pozmieniało coś, ewentualnie nie potrzeba do silników wtryskowych jakichś szczególnych świec. Pamiętam, że jak zakładali mi gaz do Fiata i Astry, to wymieniał mi świece, że niby specjalne do LPG, nawet na rachunku były wyszczególnione, ewentualnie to mnie oszukano. Ale nigdzie nie pisałem o wieloelektrodowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wydra_Scenic Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 więc tak panowie, gaz mam zwykły, bez sekwencji, świece i kable wymieniane w zeszłym roku (świece typowe do LPG). Jeśli chodzi o filtr - tak jest zawór ( o ile tak się to nazywa) bezpieczeństwa (taka blaszka na sprężynce do wylotu powietrza) Podjadę na dniach wyregulować lpg i sprawdzę czy to coś pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_07 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Wyreguluj będzie ok. No świece do lpg to mniej więcej taki patent jak lubryfikacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piastun Opublikowano 20 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 Witam. Mam poobny problem. Czasami przy dodawaniu gazu slychac glosny strzal po maską. Po takim strzale auto sie dusi na gazie i musze jechac na benzynie (na benzynie auto jezdzi bez zarzutow). Przewody i swiecie byly wymienione przedwczoraj - nic to nie dalo. Wczoraj bylem wyregulowac gaz i na poczatku bylo ok ale pozniej znowu strzal i to samo. Instalacja jest zwykla. Czy ktos moze wiedziec gzie szukac przyczyny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 20 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 Filltry gazu kiedy były wymieniane ? Może już na nie pora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piastun Opublikowano 20 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 2 tygodnie temu wymieniana była cewka zapłonowa (na używaną :)). W zasadzie problem ze strzelaniem pojawil sie o tego momentu. Czy to może to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 20 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 Możliwe. Wykręć świece i zobacz, jak wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piastun Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Cewka wymieniona. Swiece sprawdzone. Wszystko niby ok. Teraz efekt jest taki ze na gazie strasznie sie dusi (nie ma mocy) i dodatkowo nieregularne obroty. Przy zapaleniu silnika i przelaczeniu na gaz samochod gasnie. Na benzynie wszystko OK. Jutro wymieniam filtry gazu. Ktos ma jakis pomysl co mozna jeszcze sprawdzic? Ktos moze kogos polecic z Wroclawia kto moze porzadnie sprawdzic co jest nie tak w instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Po wymianie filtrów, przejedź się na regulację (lub jak sam to robisz, to zró:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coupe Opublikowano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 mam podobnie, strzały na gazie przy depnięciu na benzynie ok czyściłem już przepustnice i krokowy, niby ok, kable wymieniałem i świece parę miesięcy temu, powinno być ok teraz tak, sprawdziłem cewki - opór - mają na uzwojeniu (nie wiem czy wtórym czy pierwotnym)... wkażdym razie na tych bolcach od kabli WN jak zimny to około 10,5 Koma, i na zimnym raczej nie strzela choć mu się zdaża na rozgrzanym ma już 12,8 do 13,5 Koma - czy to już za dużo?? czy to normalnie tak ma? a na tych stykach trzech niżej od 0,5 oma do 3,5 oma cewki do wymiany?? mam sagema, jeszcze chyba oryginalne Dodano: 06 cze 2012 - 11:53 nikt nie wie jakie powinny być opory na cewkach?? na rozgrzanych cewkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodzio Opublikowano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 W mojej Megi jak zaczyna strzelać na gazie to zaraz wymieniam świece i kable WN i jest ok ( zawsze ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi