Aspirant44 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Witam !!!! Jestem posiadaczem Renault Scenic III 2009 rok. Ostanio zauważyłem że nie działa mi oświetlenie w drzwiach bocznych - drzwi od kierowcy. Wyjąłem lampke i podczas próby wyjęcia zarówki doprowadziłem do zwarcia. Czy wiecie który z bezpieczników odpowiada za to oświetlenie? Ja przejrzałem wszyskie (wewnątrz samochu - przy kolum,nie kierowniczej) i wydaje mi się że są dobre. Znajomy elektryk telefonicznie powiedział mi że te samochody maja modułu komfortu, i być może gdzies tam jest bezpiecznik - bądź co gorsze moduł został uszkodzony. Dodam jeszcze, że pozostałe oświetlenie (zarówno reszta drzwi, oświetlenie wewnętrzne jak i zewnętrzne) działa. Macie jakieś prozpozycje usuniecia i zlokalizowania usterki? Czekam na Wasze podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert_p Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) Czy na wyświetlaczu pokazuje Ci, że drzwi są otwarte? Mam na myśli te drzwi, gdzie masz spaloną żarówkę. Jeśli żarówka nie świeci i na wyświetlaczu nie pokazuje, że drzwi są otwarte (przy ich otwarciu, oczywiście) to być może winę ponosi krańcówka. Czy żarówka na 100% jest spalona? Spróbowałeś włożyć nową? Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez norbert_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aspirant44 Opublikowano 9 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Sprawdzałem, na wyświetlaczu po otwraciu drzwi jest widoczny znaczek otwartych drzwi. Co szukać dalej? Dodano: 09 maj 2012 - 20:51 Problem zażegnany, wizyta u elektryka - diagnoza naprawa zabezpieczenia BSI. Dziękuję za uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 To chyba ja tez muszę pojechać z podobnym problemem do elektryka. W Meganie 3 , w tych samych drzwiach kierowcy, lampka zapala się na 5 sekund, gdy w innych drzwiach lampki świecą się chyba po 30 sekund od otwarcia drzwi. Szkoda tylko , że auto już jest po gwarancji i przegapiłem zgłoszenie tego problemu na którymś przeglądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeeN Opublikowano 5 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 (edytowane) U siebie też mam podobny problem. Żarówka na 100% dobra (sprawdzana miernikiem i w drzwiach pasażera). Sprawdzam kabelki miernikiem po otwarciu drzwi i jest w nich 12V, ale jak wepnę żarówkę nie ma napięcia. Co może być grane? Pomoże ktoś? Dodam tylko, że napięcie mierzę w kostce żarówki dotykając przewodami miernika gniazd w kostce. Czy taki pomiar coś mi da? Może powinienem mierzyć jakoś inaczej? Edytowane 5 Września 2013 przez PeeN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Kiepski styk na złączach, lub z uch nie wychodzi zasialnie , na mierniku może pokazywać ale pod obciązeniem ginie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaru Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Bardzo dziwi mnie, że w MIII nie poprawili tego i nie dodali gdzieś bezpiecznika. W MII też trzeba było dłubać w UCH, kiedy lampki w drzwiach nie świeciły - zasilane są bezpośrednio z UCH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeeN Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 (edytowane) Panowie co to jest UCH i gdzie tego szukać? Przy okazji: W mojej wersji są kabelki pod lampki w przednich drzwiach, ale w tylnych już nie ma, dziwne. Edytowane 6 Września 2013 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Jaru nie tylko w Renault takie rozwiąznia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamo571 Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 (edytowane) Witam. No ja mam podobny problem. Wymieniając żarówkę podświetlenia drzwi od strony kierowcy chyba doprowadziłem do zwarcia i mimo iż bezpieczniki są OK lewe drzwi nie świecą. Na kostce zamiast 12V jest tylko 10V. Bardzo proszę o pomoc. Co może być tego przyczyną? Który bezpiecznik odpowiada za podświetlenie drzwi? Przejrzałem wszystkie i jest OK. Gdzie szukać i przyczyny i jak ją usunąć? Bardzo proszę o poradę. Edytowane 29 Września 2013 przez Adamo571 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Podświetlanie drzwi jest sterowane elektronicznie, co widać przez delikatne wygaszanie. Przy zwarciu w oprawce mógł się uszkodzić układ elektroniki sterujący żarówkami w drzwiach, a bezpieczniki mogą być OK. Do tego chyba każde drzwi mają swoje sterowanie, bo widziałem takie auto , w którym różnie wyłączają się lampki w różnych drzwiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeeN Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 No to już wiemy jak to funkcjonuje, teraz może podpowiedziałby ktoś krok po kroku jak to naprawić we własnym zakresie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Drzwi pasażera: Dział to tak iż sterowanie idzie z UCH ale masą więc nic złego sie nie stanie - Plusik leci z skrzynki bezpieczników bezpiecznik F18 10A i mógł paść ten bezpiecznik - należy sprawdzić beziecznik i czy dochodzi do niego plusik Jak wsztystko OK należy prześwietlić instalację czy dochodzi masa z UCH - podłączyc żaróweczkę pomiędzy + a masę z UCH kabelek łososiowy Sprawdzic czy mamy stały plus - żaróweczka pomiędzy czerwony a masę Bezpiecznik F18 odpowiada za: Bezpiecznik: oświetlenie podręcznego schowka pasażera (168) – oświetlenie bagażnika z lewej strony (509) – oświetlenie drzwi pasażera (524) – oświetlenie tylnych prawych drzwi (525) – oświetlenie tylnych lewych drzwi (526) – przednia lampka sufitowa (213) – przednia lampka sufitowa przy prawym lusterku wewnętrznym (541) – przednia lampka sufitowa przy lewym lusterku wewnętrznym (588) – czujnik opadów (1415) oświetlenie wnęki pasażera z przodu (1118) - oświetlenie wnęki po stronie kierowcy (1119) - oświetlenie wnęki na nogi po stronie pasażera z tyłu (1120) - tylne oświetlenie wnęki na nogi po stronie kierowcy (1121) - lampka oświetlenia środkowego schowka (1387) - lewe światło w pokrywie bagażnika (1685) - prawe światło w pokrywie bagażnika (1686) - lampka sufitowa tylnej belki poprzecznej (300) - lampka sufitowa po prawej stronie, z tyłu (214) - prawe światło w bagażniku (508) - lampka sufitowa 3. rzędu (1425) Drzwi kierowcy tam mamy na stałe mase podana na Czarny przewód A Szary idzie do modułu 1122 znajdującego się w drzwiach kierowcy koło silniczka szyby Moduł posiada jeden bezpiecznik F32 30A i odpowiada za: Bezpiecznik: moduł elektroniczny połączenia multipleksowego drzwi kierowcy (1122) Pozostaje podłączyc CLIP i skasować błędy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spin Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 To wystarczy skasować błąd czy bezpiecznik wymienić - gdzie on się znajduje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi