Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Carminat DVD & TomTom Carminat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Niedawno zakupiłem Megane III (sprowadzoną z Belgi) z nie działającą nawigacją.

Wypisuje mi na niej (po francusku) żeby włożył DVD do napędu.

Przeglądając forum znalazłem że Megane III ma 2 typy nawigacji:

jedną Carminat DVD a drugą TomTom na kartę SD.

Teraz mam 2 pytania:

1. Przejrzałem auto w poszukiwaniu napędu DVD i nie znazłem (sprawdzałem schowek i pod siedzeniami).

Tzn. Że tej częsci mi brakuje? Bo chyba nie można płyty do zwykłego napędu cd włożyć?

2. Od jakiego rocznikach montowano nawigację Carminat DVD a w jakich TomTom?

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

falconn

Edytowane przez falconn

Z tego co wiem to w Megane III w schowku jest czytnik DVD od navi. Jeśli go nie ma to powinien być obok ekranu slot na karty SD. Przynajmniej ja tak mam u siebie w Scenicu III. Rzecz jasna czytnik na panelu środkowym nie odtworzy Ci map. Poza tym jak to sobie wyobrażasz: słuchać muzyki z płyty i przeglądać mapy <piwko> Włóż głowę trochę głębiej do schowka i zobacz czy nie ma tam jakichś urwanych kabli lub jakiejś kostki na czytnik. Być może ktoś go stamtąd usunął...

Czytnika kart nie ma... a schowek jest strasznie głęboki, ale kabli nie widzę. Chyba muszę do serwisu jakiegoś się wybrać w takim razie.

A jeżeli nie mam tego czytnika, to mogę zamienić tą nawigację Carminat DVD na tą TomTom z czytnikiem SD?

Edytowane przez falconn

• 2 tygodnie później...

Sam szukalem czytnika plyt z mapami do nawi...

Naped jest w schowku przed nogami pasazera, a dokladniej musisz wyciagnac jakby plastikowa obudowe/ramke/plastik oslaniajacy z lampka oswietlajaca schowek poprzez pociagniecie ja w dol. Tam glebiej zobaczysz naped, jest dosyc gleboko schowany :).

Jesli uda Ci sie znalezc aktualne mapy Polski prosze daj mi znac bo sam takich szukam bo moje sa juz nieco nieaktualne:). Pozdrawiam i powodzenia

U mnie okazało się że jest jednak w schowku, ale ukryty (za słabo szukałem).

Trzeba zdjąć górną zaślepkę (nawet nie wiedziałem że to można wypiąć) i jest moduł dvd&gps&bluetooth. Jeśli chodzi o mapy to znalazlem w wersji 31.1 ale nie wiem czy to najnowsze.

Jeśli chodzi o mapy to znalazlem w wersji 31.1 ale nie wiem czy to najnowsze.

jeśli to ta sama nawigacja co w Lagunie 2 DVD Zenrin, to jest najnowsza mapa. Na oficjalnej stronie jest niby 31.2, ale tam chyba sa tylko zmienione informacje o fotoradarach (zmienione przepisy we Francji).

• 6 miesięcy temu...