falconn Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam, Niedawno zakupiłem Megane III (sprowadzoną z Belgi) z nie działającą nawigacją. Wypisuje mi na niej (po francusku) żeby włożył DVD do napędu. Przeglądając forum znalazłem że Megane III ma 2 typy nawigacji: jedną Carminat DVD a drugą TomTom na kartę SD. Teraz mam 2 pytania: 1. Przejrzałem auto w poszukiwaniu napędu DVD i nie znazłem (sprawdzałem schowek i pod siedzeniami). Tzn. Że tej częsci mi brakuje? Bo chyba nie można płyty do zwykłego napędu cd włożyć? 2. Od jakiego rocznikach montowano nawigację Carminat DVD a w jakich TomTom? Dziękuje za pomoc i pozdrawiam. falconn Edytowane 27 Kwietnia 2012 przez falconn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert_p Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Z tego co wiem to w Megane III w schowku jest czytnik DVD od navi. Jeśli go nie ma to powinien być obok ekranu slot na karty SD. Przynajmniej ja tak mam u siebie w Scenicu III. Rzecz jasna czytnik na panelu środkowym nie odtworzy Ci map. Poza tym jak to sobie wyobrażasz: słuchać muzyki z płyty i przeglądać mapy Włóż głowę trochę głębiej do schowka i zobacz czy nie ma tam jakichś urwanych kabli lub jakiejś kostki na czytnik. Być może ktoś go stamtąd usunął... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falconn Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 (edytowane) Czytnika kart nie ma... a schowek jest strasznie głęboki, ale kabli nie widzę. Chyba muszę do serwisu jakiegoś się wybrać w takim razie. A jeżeli nie mam tego czytnika, to mogę zamienić tą nawigację Carminat DVD na tą TomTom z czytnikiem SD? Edytowane 28 Kwietnia 2012 przez falconn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imfast Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Sam szukalem czytnika plyt z mapami do nawi... Naped jest w schowku przed nogami pasazera, a dokladniej musisz wyciagnac jakby plastikowa obudowe/ramke/plastik oslaniajacy z lampka oswietlajaca schowek poprzez pociagniecie ja w dol. Tam glebiej zobaczysz naped, jest dosyc gleboko schowany :). Jesli uda Ci sie znalezc aktualne mapy Polski prosze daj mi znac bo sam takich szukam bo moje sa juz nieco nieaktualne:). Pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falconn Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 U mnie okazało się że jest jednak w schowku, ale ukryty (za słabo szukałem). Trzeba zdjąć górną zaślepkę (nawet nie wiedziałem że to można wypiąć) i jest moduł dvd&gps&bluetooth. Jeśli chodzi o mapy to znalazlem w wersji 31.1 ale nie wiem czy to najnowsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Jeśli chodzi o mapy to znalazlem w wersji 31.1 ale nie wiem czy to najnowsze. jeśli to ta sama nawigacja co w Lagunie 2 DVD Zenrin, to jest najnowsza mapa. Na oficjalnej stronie jest niby 31.2, ale tam chyba sa tylko zmienione informacje o fotoradarach (zmienione przepisy we Francji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankes80 Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Też przeszukałem moją Megane III i nie mogłem znaleźć czytnika. Dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi