emiszcz Opublikowano 11 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2007 Potrzebuję odpowiedzi na taki temat: Gdzie w Megane I ph2 1.4 16V znajduje sie wyłącznik odpowiedzialny za uruchomienie wentylatora chłodnicy? Czy jest to ten sam czujnik dzięki któremu wskaźnik na desce rozdzielczej pokazuje temperaturę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 11 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2007 było niedawno wykorzystaj "szukajkę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emiszcz Opublikowano 11 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2007 Pytam, bo przeszukałem już forum kilkakrotnie. Jedyne co znalazłem to 2 wykluczające się posty: http://megane.com.pl/viewtopic.php?t=3080 przypuszczam , że jak w każdej normalnej marce podanie danych na wskaźnik nie ma nic wspólnego z załączeniem wentylatora. Po prostu wentylator załącza inny czujnik najprawdopodobniej wkręcony w chłodnice a odczyt na deske zbierany jest przez drugi czujnik chyba w okolicy termostatu (przynajmniej większość aut ma takie rozwiązanie) w związku z tym trzeba zweryfikować czy tak jest http://megane.com.pl/viewtopic.php?t=1777 A ja dziś wymieniłem czujnik temperatury. Na kompie a ASO pokazywał prawidłową temperaturę a wskazówka robiła co chciała. Czujnik podaje dane niezależnie na kompa i na wskaźnik. Dobrze jak padnie na wskaźnik bo wtedy widzisz że coś nie tak a jak na kompa to nie włączy ci wentylatora i mogą być problemy. Zwykle w samochodzie czujnik temperatury i włącznik wentylatora chłodnicy to 2 różne sprawy, ale mimo że wzrok mam dobry to nie mogę się tego drugiego nigdzie w chłodnicy dopatrzeć. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 12 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2007 Jeden masz na dole chłodnicy chyba po prawej jak staniesz przed samochodem, drugi w pobliżu termostatu. Ten pierwszy odpowiada za uruchomienie wentylatora, ale... no właśnie część Megane ma tylko jeden czujnik temp. i tam to trochę inaczej działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 12 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2007 no właśnie część Megane ma tylko jeden czujnik temp. i tam to trochę inaczej działa.pierwsze słyszę - napisz mi które?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emiszcz Opublikowano 12 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2007 Sprawa sie jakby wyjaśniła, otóż z moim wzrokiem wszystko w porządku ;-) W sklepie z częściami gość nie mógł znaleźć wyłącznika wentylatora do mojego modelu, więc po udaniu się do ASO okazało się że w moim samochodzie jest on zintegrowany z czujnikiem temperatury(czyli jeden sensor w obudowie termostatu). Powiedział poza tym że są tego ze 3 różne rodzaje. Przez to chyba ten czujnik ma 3 styki, a nie standadrowe 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FFooXX5 Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 kolego. Jaki rocznik tej meganki? Mam taką samą 2001 i walczę z namierzeniem czujnika na chłodnicy i mam z tym problem bo go nie widzę, a ten na bloku silnika jest 3 pinowy, czy to oznacza że też mam tylko jeden czujnik? Jeśli ktoś wie coś na ten temat bardzo prosze o poradę bo już sam nie wiem, jest tyle zdań podzielonych, a nie chcę się narażać na niepotrzebne koszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisand Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 W moim aucie jest też tylko jeden czujnik temperetury na obudowie termostatu.Ma 3 lub 4 piny.Wentylatorem steryje ECU.Auto jak w podpisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Ta, archeologia stosowana ;) Wszystkie Meganki i Sceniki po 1999 roku mają jeden czujnik temperatury zamontowany na obudowie termostatu. Nie mają już czujnika na chłodnicy. Wszystkim steruje ECU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FFooXX5 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Dziękuje za odpowiedz, nigdzie nie było jasno napisane w tej sprawie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrus Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 (edytowane) Ta, archeologia stosowana ;) Wszystkie Meganki i Sceniki po 1999 roku mają jeden czujnik temperatury zamontowany na obudowie termostatu. Nie mają już czujnika na chłodnicy. Wszystkim steruje ECU. A właśnie że nie zamontowany na obudowie termostatu tylko na bloku silnika niżej termostatu, megane 1,6 rocznik 1999. Sprawdzone, ponieważ po wyjęciu wtyczki z czujnika załącza się wentylator. Czujnik jest jeden. Edytowane 18 Października 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Zdjęcie poproszę, wtedy podyskutujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi